90-74

Datum: donderdag 27 mei 2021 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Clean sweep voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het vierde landskampioenschap in de wacht gesleept. Het was de eerste titel sinds 2013. Heroes Den Bosch nam nog wel een 9-20 voorsprong, maar bij rust stond de Leidse formatie al weer aan kop: 49-43. In het derde kwart liep de marge verder op. Het verschil werd even 24 punten bij 74-50. Na het laatste fluitsignaal gaf het scorebord 90-74 aan. Daarmee boekte Zorg en Zekerheid Leiden een clean sweep tegen Heroes Den Bosch. Worthy de Jong werd uitgeroepen tot MVP van de play-offs.

Geert Hammink had de starting five op één plek gewijzigd. Nick King nam de plek van Giddy Potts in. Lang hoefde Potts niet op de bank te blijven zitten, want binnen drie minuten was Worthy de Jong tegen twee persoonlijke fouten aangelopen. Reden voor Hammink om Potts in te brengen voor De Jong. Foutenlast speelde Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart parten, want binnen zes minuten kon Emmanuel Nzekwesi ook naar de bank vertrekken met twee kruisjes achter zijn naam.

Heroes Den Bosch, dat voor zijn laatste kans vocht, had daar geen boodschap aan en liep van 4-4 door naar 4-13. Luuk van Bree vond de weg voor een driepunter en 9-16. Maar weer waren de volgende scores voor Heroes Den Bosch, zodat het na iets meer dan zeven minuten 9-20 stond. Op dat moment ontvlamde Potts met een driepunter. Na een lay-up van Marijn Ververs tekende Potts voor een and-1 voor 17-20. Jonathon Williams knalde er voor Heroes nog een drietje in, maar het laatste woord van het eerste kwart was voor Michael Finke. Zijn driepunter bracht de stand op 20-23.

In het tweede kwart achterhaalde Zorg en Zekerheid Leiden de Bosschenaren al vrij snel. Riley LaChance en Finke (driepunter) zorgden voor de aansluiting. Een driepunter van Potts bracht Zorg en Zekerheid Leiden sinds 2-0 voor het eerst weer op voorsprong: 30-28. Heroes Den Bosch stribbelde nog even tegen, zodat het halverwege het kwart 34-35 stond. Een and-1 van Nzekwesi en twee driepunters van Potts zorgden voor wat meer afstand: 43-35. Met nog twee minuten tot de pauze pakte King nog eens uit met een fraaie dunk. LaChance knalde nog een drietje binnen, waarna Dominic Gilbert de ruststand op 49-43 bepaalde.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het derde kwart met een 7-0 run: driepunter Finke, inside score Nzekwesi en een dunk van King. Pas na ruim drie minuten viel de eerste Bossche score: een driepunter van Jose Dimitri Maconda. Vier punten op rij van Finke zorgden voor een gaatje van 14 punten. Gilbert zette met een hookshot de stand nog op 60-48. Nadat er even wat gerommeld werd door beide ploegen, brak Ververs met een drietje de ban. Na een score van DeMario Mayfield zette Zorg en Zekerheid Leiden weer een run in. Van 63-50 liep de Leidse ploeg via onder meer vijf punten van Van Bree en vier van LaChance in één ruk door naar 74-50 en daarmee was de wedstrijd feitelijk al beslist. Dat Boy van Vliet er daarna nog twee drietjes op rij inschoot, deed hier niets meer aan af: 74-56 na drie kwarten.

In het vierde kwart was de spanning al lang uit de wedstrijd verdwenen. Toch viel er nog wel wat te genieten. Zo slingerde Van Bree zich de bucket in voor een heerlijke dunk, iets wat Thomas van der Mars namens de Bosschenaren even daarvoor ook had gedaan. De mooiste actie van de avond was een no look alley-oop pass van LaChance die door De Jong op waarde werd geschat. De twee dunks van De Jong en Van Bree brachten de stand na iets meer dan drie minuten op 81-58.

Zo kabbelde de wedstrijd naar zijn einde. Hammink haalde eerst Potts en Nzekwesi naar de kant, even later gevolgd door Van Bree en De Jong. Eén minuut voor het einde mocht Ververs ook de bank opzoeken. De spelmaker was niet bezweken onder de Bossche druk en leed slechts één keer balverlies. Opvallend feit was wel dat Ververs toprebounder van de wedstrijd werd met 7 stuks.

Hammink bracht in de laatste paar minuten nog Mees van ’t Hoff, Troy Koehler en Jamayro de Windt binnen de lijnen, zodat zij ook spelend de winst mee konden maken. Aan het eind gaf het scorebord 90-74 aan.

Voor het eerst sinds 1979 slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er in om een play-off serie tegen Den Bosch winnend af te sluiten. In totaal was dat acht keer niet gelukt, waarvan zes keer in de finale van de play-offs. Het was tevens het derde kampioenschap in 10 jaar tijd.

Giddy Potts en Michael Finke waren goed voor 17 punten. Riley LaChance kwam tot 14 punten, Nick King tot 13 en Luuk van Bree noteerde 12 punten. Opvallend was dat Worthy de Jong (5 punten) en Emmanuel Nzekwesi (7 punten) niet in de dubbele cijfers zaten, al had dat ook te maken met de beperkte speeltijd als gevolg van de foutenlast. Het geeft tevens de kracht van de ploeg aan, want met de twee beste spelers al heel snel in foutenlast en met een redelijke achterstand zouden ploegen ook kunnen bezwijken. Dit overkwam Zorg en Zekerheid Leiden niet; een teken dat het wel goed zit met de mentale weerbaarheid.

Als landskampioen heeft Zorg en Zekerheid Leiden het recht om in te schrijven voor de Champions League. Of dat gaat gebeuren – Worthy de Jong hoopt van wel, want dat is toch weer een nieuwe uitdaging -, zal in de komende tijd moeten blijken.