82-89

Datum: dinsdag 25 mei 2021 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden speelt zich naar matchpoint

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dinsdagavond goede zaken gedaan in Den Bosch. Ook de tweede wedstrijd uit de finaleserie tegen Heroes Den Bosch leverde een Leidse zege op: 82-89. Zorg en Zekerheid Leiden staat op matchpoint en heeft nog één zege nodig om het eerste kampioenschap sinds 2013 te pakken. De Bosschenaren stonden drie minuten voor rust nog 10 punten voor (39-29), maar bij rust waren daar nog maar twee punten van over: 41-39. In het derde kwart sloeg de Leidse formatie zelf een gat van 10 punten (55-65). In de slotfase kwam Heroes nog wel terug tot drie punten, maar back-to-back driepunters van Nick King bleken uiteindelijk genoeg voor de Leidse winst.

Dat het een lastig avondje kon worden in Den Bosch, bleek wel in de eerste aanval van Zorg en Zekerheid Leiden. Michael Finke, afgelopen zondag nog foutloos van achter de driepuntslijn, opende met een pudding. Toch herstelde de ploeg zich snel. Via scores van Worthy de Jong, Emmanuel Nzekwesi en Giddy Potts (5 punten) liep de Leidse formatie weg naar een 4-9 voorsprong. Mede door een zeer goed spelende DeMario Mayfield (26 punten) haakte Heroes, dat uiteraard aantrad zonder de geschorste Miha Lapornik, weer aan. Ondanks een driepunter van Nick King werd het eerste kwart afgesloten bij 19-16 in het voordeel van de thuisploeg.

Toen Heroes via Dominic Gilbert op 24-18 kwam, nam Geert Hammink na twee minuten al een time-out om het ritme van de Bosschenaren te verstoren. Marijn Ververs antwoordde na die minuut overleg met een driepunter. Toch nam Heroes Den Bosch langzaam afstand: 39-29. Het laatste woord voor de pauze was voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via 4 punten van De Jong en Nzekwesi gingen beide ploegen rusten bij een stand van 41-39 voor de ploeg uit Den Bosch.

Na de pauze kwamen de eerste twee scores van Heroes Den Bosch uit aanvallende rebounds. Via een bommetje van De Jong en de eerste score van Finke kwam Zorg en Zekerheid Leiden na drie minuten op voorsprong: 45-46. De Leidse ploeg begon wel steeds beter te rebounden. Zo bracht Finke met twee scores uit aanvallende rebounds de stand op 51-55. Stefan Wessels scoorde nog even tegen, maar daarna maakte de Leidse ploeg een 12-0 run, met onder meer dunks van King en De Jong en scores uit aanvallende rebounds van Riley LaChance en Nzekwesi.

In het vierde kwart, dat inging bij een stand van 55-65, waren de eerste drie punten van King, die vanavond goed was voor 22 punten. De 55-68 tussenstand was tevens de grootste Leidse voorsprong in deze wedstrijd. Het spreekt voor zich dat Heroes Den Bosch er alles aan deed om terug in de wedstrijd te komen. Met nog vier minuten te gaan, was de Leidse voorsprong na twee vrije worpen van Gilbert (20 punten) geslonken tot 4 punten: 69-73. Een drive van De Jong en een tip-in van King waren de juiste antwoorden van de Leidse formatie.

Toch wist Heroes Den Bosch nog weer terug te komen tot 74-77. King schoot vervolgens soepel een drietje binnen en deed dat nog een keer na twee rake vrije worpen van Mayfield: 76-83. Een halve minuut voor tijd scoorde Nzekwesi uit weer een aanvallende rebound (Zorg en Zekerheid Leiden pakte na rust 9 van de 11 aanvallende rebounds), al miste hij wel zijn bonus. De Leidse formatie liet Heroes nog twee keer scoren, maar bleef dankzij De Jong en LaChance foutloos vanaf de vrije worplijn.

Met deze 82-89 zege is het vierde Leidse kampioenschap weer een stuk dichterbij gekomen. Buiten de 22 punten van Nick King noteerde Worthy de Jong 15 punten. Emmanuel Nzekwesi miste net een double double: 12 punten, 9 rebounds. Ook Giddy Potts kwam tot 12 punten. Komende donderdag gaat de serie weer verder in Leiden.