96-91

Datum: zaterdag 20 maart 2021 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden toont sterk spel tegen Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een belangrijke overwinning geboekt. Voor de tweede keer dit seizoen werd Donar terug naar huis gestuurd met een nederlaag aan de broek. De Leidse ploeg speelde sterk, voerde het tempo op en liep via een 55-44 ruststand uit naar een 96-91 overwinning. Diverse keren liep het verschil op naar 18 punten. In de slotfase kwam Donar iets dichterbij, maar echt dreigend werd het niet. Hierdoor heeft Zorg en Zekerheid Leiden bij gelijk eindigen met Donar het voordeel op basis van onderling resultaat.

Voor het eerst in weken kon Donar op volle sterkte aantreden, al deden Thomas Koenis en Justin Watts pas voor het eerst weer mee. In de openingsfase werd er op hoog tempo gespeeld. Donar speelde veel aanvallen op Juwann James in de hoop Emmanuel Nzekwesi snel in foutenlast te krijgen. Dat laatste lukte niet, maar James kwam wel door met nuttige scores en goed genomen vrije worpen. De sterke Amerikaan stond halverwege al op 10 punten. Buiten wat acties van Jarred Ogungbemi-Jackson en Henry Caruso kreeg James geen steun.

Via Caruso nam Donar wel een 11-15 voorsprong, maar net zo makkelijk kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer langszij. Worthy de Jong, die voor rust al op 17 punten zou uitkomen, strafte een technische fout van James af door de vrije worp te benutten en meteen daarop een driepunter door de ring te laten glijden voor een gelijke stand: 17-17. Scores van Nick King en Riley LaChance zorgden voor een kleine Leidse voorsprong van 21-19, maar Donar reageerde attent en draaide de score om: 23-28. Een driepunter van Michael Finke bracht de stand na 10 minuten spelen op 26-28.

Bij een stand van 29-32 sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een eerste slag. Luuk van Bree en Finke knalden drietjes binnen. Na drietjes van Marijn Ververs en opnieuw Finke was er opeens een gat van 9 punten geslagen: 45-36. Ogungbemi-Jackson antwoordde nog met een driepunter, maar daarna kwam King door met een dunk en liet De Jong een van zijn bekende kruip-door sluip-door bewegingen zien. Via een and-1 en een score van King sloot Zorg en Zekerheid Leiden de eerste helft met een 55-44 voorsprong af.

Wie verwacht had dat Donar messcherp uit de kleedkamers zou komen, kwam bedrogen uit. Zorg en Zekerheid Leiden vergrootte de voorsprong snel via een lay-up van Ververs en een driepunter van Finke. Na drie minuten tilde Nzekwesi de marge zelfs naar 18 punten: 64-46. Iedere inlooppoging van Donar werd meteen weer tenietgedaan. Bij een score van 70-52 kwam Donar opeens door met een 8-0 run. LaChance (jumpertje) en Potts (driepunter) herstelden de marge heel even, maar door vijf punten op rij van Leon Williams en een drietje van Ogungbemi-Jackson kwam Donar sterk terug. Het derde kwart werd bij een stand van 75-68 afgesloten.

Donar voelde dat er kansen waren, Zorg en Zekerheid Leiden moest op z’n tellen passen. De eerste score in het laatste kwart was een driepunter van King. Na een driepunter van Justin Watts was de marge weer even zeven punten, maar dit keer stond Nzekwesi pal met een dunk na een goed uitgespeelde pick & roll en een lay-up voor 89-78 halverwege het laatste kwart. LaChance maakte eerst een fout op Watts, die drie vrije worpen verzilverde, maar drilde aan de andere kant zelf een driepunter door de ring voor 92-81. Nzekwesi, goed voor 22 punten, 7 rebounds en 6 assists, bracht het verschil weer op 13 punten: 94-81. Het laatste woord was aan Donar dat via twee driepunters de schade wist te beperken tot vijf punten: 96-91. Doordat Heroes Den Bosch in Zwolle van Landstede Hammers wist te winnen, gaat Zorg en Zekerheid Leiden weer solo aan kop.

Naast Emmanuel Nzekwesi had de Leidse ploeg nog vier andere spelers in de dubbele cijfers: Worthy de Jong 19, Michael Finke 14, Marijn Ververs 12 en Nick King 11. LaChance had naast 9 punten ook nog 7 assists. Ververs kwam tot 6 assists.