79-89

Datum: woensdag 17 maart 2021 · 19:30
Locatie: Sporthal Sportlaan, Den Helder

ZZ Leiden pakt winst door sterk derde kwart

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de altijd lastige uitwedstrijd tegen Den Helder Suns in winst weten om te zetten. De Leidse ploeg liet zowel in het eerste als tweede kwart een ruime voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen, waardoor het bij rust slechts 36-38 was. In het derde kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden even verdedigen en efficiënt aanvallen. Met een kwartscore van 14-34 leek er geen vuiltje meer aan de lucht: 52-72. Na een dunk van Michael Finke werd het 56-82 en daarmee was het wel klaar voor Zorg en Zekerheid Leiden, waar Troy Koehler zijn eerste minuten maakte. Den Helder Suns wist uiteindelijk de schade nog te beperken tot 10 punten: 79-89.

Giddy Potts had er zin in. Binnen een minuut had hij er al twee drietjes in liggen, maar twee Helderse aanvallen later was het weer gelijk. Via zeven punten van Marijn Ververs, alleen onderbroken door een score van Emmanuel Nzekwesi liep de Leidse ploeg snel weg. Via Nick King werd het 12-25 met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart. De Leidse ploeg kreeg vervolgens acht punten op rij tegen, waarna King vlak voor het einde van de eerste periode de stand op 20-27 in Leids voordeel zette.

In het tweede kwart had Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een goede fase. Via een 6-0 run werd een voorsprong van 9 punten opgebouwd (25-34), maar net als in het eerste kwart zakte het spel van de Leidse formatie even in. Den Helder Suns was er als de kippen bij om de achterstand te verkleinen: 36-38.

Potts opende het derde kwart wederom met een drietje. De Amerikaan zou er in totaal vijf van ver raak schieten. Nadat de Suns terug waren gekomen tot 38-41, gooide Zorg en Zekerheid Leiden er een 0-12 run tegenaan, die afgesloten werd met een strakke pass van bijna eigen helft van Worthy de Jong naar Nzekwesi die hard uithaalde. Vrije worpen van Michael Finke en Ververs werden gevolgd door een dunk van De Jong. Halverwege het derde kwart was het al 41-59. Na twee scores van Nzekwesi kwam Riley LaChance door met vijf punten op rij, die de marge naar 22 punten brachten: 46-68.

Met een stand van 52-72 werd aan het laatste bedrijf begonnen. Als de Suns nog hoop hadden, werd dat snel in de kiem gesmoord. Potts en Finke openden met driepunters voor een 52-78 stand. Na een aanvallende rebound van Ververs wist hij Finke onder de ring te vinden, die nog maar eens een dunk plaatste voor 56-82. In een onrustige periode slaagde Den Helder er nog in een 11-0 run te plaatsen om de score nog enigszins dragelijk te krijgen. Anderhalve minuut voor tijd mocht Koehler nog even het veld in. De laatste zeven punten waren ook voor de Suns, maar de winst was met 79-89 voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg kan zich nu gaan voorbereiden op een clash met Donar.

Nzekwesi werd topschutter met 18 punten, gevolgd door Potts (17), Finke (15) en Ververs (14). De Jong deelde 9 assists uit en pakte net als Nzekwesi 4 steals. King werd met 9 stuks toprebounder.