84-78

Datum: zaterdag 13 maart 2021 · 20:00

ZZ Leiden begint Elite A met winst

In de Elite A wordt bepaald wie thuisvoordeel heeft in de play-offs. Uiteindelijk doen de zes ploegen wel allemaal mee aan de play-offs, maar thuisvoordeel is daarin wel van belang. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball vocht als leeuwen en bleef zelfs na het vroeg uitvallen van Ordane Kanda in de race. Halverwege keek Zorg en Zekerheid Leiden nog tegen een 43-50 achterstand. Na de pauze stond de Leidse ploeg de Rotterdammers nog maar 28 punten toe. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden na rust wel op hetzelfde niveau bleef scoren, leverde dat een 84-78 zege voor de Leidse formatie op.

Geert Hammink kan zaterdagavond weer beschikken over Emmanuel Nzekwesi en Marijn Ververs. Beide spelers vertrekken ook in de starting five samen met Giddy Potts, Worthy de Jong en Michael Finke. Na een kleine twee minuten opent Nzekwesi de score met een driepunter. Via De Jong en drie punten van Riley LaChance loopt de Leidse ploeg uit naar een 9-5 voorsprong. Het spel lag even daarvoor een tijdje stil omdat Ordane Kanda aan zijn knie geblesseerd raakte. Toon van Helfteren loopt in de mêlee tegen een technische fout op.

Met zijn achtste punt zorgt Nzekwesi ervoor dat de marge van vier punten behouden, maar na 15-11 neemt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord het heft in handen. Driepunter van Arunas Mikalauskas, Juan Davis en Mack Bruining zetten de Rotterdammers op 17-22. LaChance bepaalt de stand na 10 minuten op 19-22.

In het tweede kwart golf het spelbeeld heen en weer. Nzekwesi scoort inside en staat halverwege al op 18 punten. Hij krijgt vooral steun van Finke die er in korte tijd drie driepunters ingooit. Overigens is aan Rotterdamse zijde Davis ook al goed voor 18 punten. De Leidse verdediging is niet alert op de drives van Mikalauskas, die vaak uitmonden in vrije lay-ups. De laatste score van het kwart is een dunk van Jeroen van der List, die de ruststand op 43-50 zet.

Meteen na de pauze scoort Ververs 6 punten in twee minuten tijd. Als Nzekwesi dan ook een lay-up verzilvert, staat Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 53-52. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord lijkt dan weer weg te lopen, maar drie driepunters van Potts brengen de Leidse ploeg snel weer terug. De derde homerun van Potts betekent 62-60 en dwingt Van Helfteren tot het nemen van een time-out. Tegen het einde van het derde kwart komt Zorg en Zekerheid Leiden op een 66-62 voorsprong. Maar zeven punten op rij geven de Rotterdammers hoop: 66-69.

In het laatste kwart moet het dan voor de Leidse ploeg gebeuren. Luuk van Bree met een lay-up en Finke met zijn vierde driepunter van de avond zet Zorg en Zekerheid Leiden weer naast de Rotterdammers: 71-71. Via enkele aanvallende rebounds weet de Leidse ploeg de voorsprong uit te bouwen, waarbij drie steals en een block van Nzekwesi op Van der List in het laatste kwart goed van pas komen. Feyenoord klampt nog één keer aan tot 79-78, maar daarna is het over. Nzekwesi scoort nog een keer inside, waarna De Jong met drie rake vrije worpen de eindstand op 84-78 bepaalt.

Opvallend is dat de Leidse verdediging na de pauze een stuk beter staat en ook dat de ploeg de juiste agressiviteit uitstraalt. Het is zaak dat Zorg en Zekerheid Leiden aan de verdediging blijft werken, want met dit spelersmateriaal hoeft scoren geen probleem te zijn. Nzekwesi sluit het duel overigens af met een efficiency van 35: 26 punten via 10 uit 13 schot, 1 driepunter, 7 rebounds, 2 assists, 6 steals en 2 blocks. Finke (16 punten) en De Jong (13 punten) zitten ook in de dubbele cijfers. Ververs en De Jong gaven elk 6 assists en Ververs pakte ook nog eens 3 steals.

De volgende klus voor de Leidse ploeg staat voor aankomende woensdag op de rol. Dan moet Zorg en Zekerheid Leiden het in Den Helder opnemen tegen de Suns.