82-91

Datum: woensdag 10 maart 2021 · 20:30

ZZ Leiden komt zwakke start niet meer te boven

Zorg en Zekerheid Leiden is woensdagavond tegen de tweede nederlaag van de competitie aangelopen. Landstede Hammers profiteerde in de beginfase van het minder geconcentreerd beginnende Zorg en Zekerheid Leiden. Bij rust keek de Leidse ploeg tegen een 38-49 achterstand aan. Na de pauze had Zorg en Zekerheid Leiden iets minder moeite om de Zwolse lange mannen te verdedigen en wist het zelf makkelijker te scoren. Niettemin gingen de punten met 82-91 naar Landstede Hammers, dat nu één dag koploper mag zijn.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het woensdagavond stellen zonder Emmanuel Nzekwesi (rug) en Marijn Ververs (hoofd). En juist deze twee spelers had de Leidse ploeg goed kunnen gebruiken. Nzekwesi geeft Zorg en Zekerheid Leiden inside dreiging en heeft ook de kracht om het Jozo Rados in de post moeilijk te maken. Ververs heeft zich dit seizoen ontpopt als een solide spelmaker, die een en al rust in het veld uitstraalt.

Geert Hammink moest dus weer met een nieuwe starting five op de proppen komen. Riley LaChance vertrok als spelmaker, Nick King nam de plek van Nzekwesi over, waar Luuk van Bree dat eerder deed. Worthy de Jong (twee vrije worpen) en Giddy Potts (met zijn eerste van zes driepunters) bezorgden Zorg en Zekerheid Leiden een 5-2 voorsprong, maar daarna plaatste Landstede een 0-12 run, vooral door het sterke spel van Rados. Nadat King de scoreloze periode wist te doorbreken, kwam Landstede opnieuw door met een 0-9 run voor 7-23. Het spel van de Leidse ploeg was niet scherp en aanvallend werd te vaak voor de driepunter gekeken.

Het waren driepunters van LaChance en Potts die Zorg en Zekerheid Leiden over een dood punt heen hielpen, waardoor de schade na tien minuten beperkt bleef tot een achterstand van 8 punten: 19-27. Twee driepunters van LaChance (19 punten) brachten de Leidse ploeg binnen twee minuten terug tot 25-31, maar opnieuw reageerde Landstede Hammers attent. Kevin Bleeker, Bart van Schaik en Ralf de Pagter bezorgden de Zwollenaren, die overigens zonder Noah Dahlman (hij is vader geworden) speelden, weer een ruimte voorsprong van 26-42. Door driepunters van Potts en Van Bree ging Zorg en Zekerheid Leiden rusten met een 38-49 achterstand. Vooral het lagere schotpercentage en het reboundoverwicht waren bepalend voor de stand na twintig minuten spelen.

Na de pauze koos Zorg en Zekerheid Leiden ervoor om de post niet meer te doubleteamen, zoals in de eerste helft, maar gewoon 1 op 1 te verdedigen. Dat werkte in zoverre dat de Zwolse formatie iets meer moeite moest doen om te scoren, maar de kleinere spelers van Landstede hadden nu wel meer kans om richting de basket te komen. Met name Jhonathan Dunn (23 punten) wist daar goed gebruik van te maken.

In de eerste paar minuten na rust wist Zorg en Zekerheid Leiden tot acht punten terug te komen, maar daarna schommelde de marge steeds rond de tien punten. Potts (18 punten) gooide weer enkele driepunters door de ring, vaak in de laatste fase van de schotklok, maar na drie kwarten was het nog steeds 13 punten verschil: 59-72.
Landstede Hammers tilde het verschil in het vierde kwart naar 61-81 en daarmee was de wedstrijd zo’n zes minuten voor het eindsignaal wel beslist. Michael Finke (22 punten) was nog drie keer succesvol van ver en ook Jamayro de Windt, die veel speeltijd kreeg, benutte een driepunter. Daardoor kwam het verschil bij het eindsignaal toch nog onder de tien punten: 82-91.

Komende zaterdag gaat de Elite A van start. Zorg en Zekerheid Leiden begint in elk geval met een thuiswedstrijd, donderdagavond wordt pas bekend welke ploeg zaterdag op bezoek komt in de Vijf Meihal.