72-88

Datum: donderdag 16 januari 2020 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden loopt fikse schade op

Zorg en Zekerheid Leiden is de kwartfinale voor het bekertoernooi tegen Landstede Hammers niet goed begonnen. Binnen een mum van een tijd was het 0-16 en na twee technische fouten zelfs 4-24 voor de Zwollenaren. Na de pauze deed de Leidse ploeg het beter en kwam nog één keer terug tot acht punten: 58-66. Daar stond de Zwolse deur heel even open, maar Zorg en Zekerheid Leiden kon daar geen gebruik meer van maken. De krachten waren weggevloeid, zodat Landstede Hammers met een 72-88 uit Leiden vertrok. Zaterdag staan beide ploegen in Leiden weer tegenover elkaar, maar dan voor de competitie.

Was het de zware inspanning van dinsdag in Den Bosch die de Leidse spelers nog in de benen zat? Of het feit dat er met een smallere rotatie gespeeld moest worden doordat Nuni Omot niet inzetbaar was? Feit is wel dat Landstede Hammers de zaakjes goed voor elkaar had. Tayler Persons werd fel op de huid gezeten en kwam voor rust niet tot scoren. Daarmee was één angel uit de Leidse ploeg gehaald. Worthy de Jong kwam voor de pauze al tot 14 punten (én drie persoonlijke fouten), maar voor de rest was er zeker in de eerste helft nauwelijks een Leidse speler te vinden die aanvallend wat kon uitrichten.

Zorg en Zekerheid Leiden moest meteen twee scores uit aanvallende rebounds toestaan. Dat is een zwak punt van de Leidse ploeg, maar aan de eindstreep was er geen verschil waar te nemen in de rebounds. Zorg en Zekerheid Leiden had zelfs één aanvallende rebound meer, maar haalde daar net iets minder rendement uit.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden slordig en slap begon, daar ging Landstede Hammers meteen volle vak. Zo stond het na net iets meer dan drie minuten al 0-16 voor de Hammers. Pas na vier minuten zette De Jong Zorg en Zekerheid Leiden op het scorebord. Daarmee was het leed voor de Leidse ploeg nog niet ten einde. Na een persoonlijke fout van De Jong wond coach Rolf Franke zich zodanig op dat hij met twee technische fouten werd weggestuurd. Aan Ferry Steenmetz de taak om het team naar een beter resultaat te leiden. Na vier vrije worpen (Devon van Oostrum en Mohamed Kherrazi) kwam de stand op 4-24 en waren er pas vijf minuten gespeeld.

De rest van het kwart deed de Leidse ploeg het wel beter, maar de achterstand kon niet ongedaan worden gemaakt. Sterker nog, in de buzzer schoot Nigel van Oostrum na een te snel schot van Persons vanaf de eigen vrije worplijn nog raak voor 12-35.

Meteen aan het begin van het tweede kwart zette Dorsey-Walker het grootste verschil op het bord: 12-37. Een enorm groot gat. Onder aanvoering van De Jong en Marijn Ververs probeerde Zorg en Zekerheid Leiden wat terug te doen, maar echt dichterbij kwam de fel aangemoedigde ploeg niet. De Jong knalde een drietje binnen, maar zag vervolgens Walker dat aan de andere kant ook doen. Dankzij een drietje van Jarvis Williams wist de Leidse ploeg het kwart met 17-16 te winnen, maar de achterstand bij rust was nog steeds fors: 29-51.

Dat de Leidse ploeg zich niet zo maar gewonnen geeft, bleek wel weer in het derde kwart. Drago Pasalic opende met een bommetje, waarna Persons eindelijk zijn eerste punten liet optekenen. Pijnlijk was wel dat De Jong met vier persoonlijke fouten vroeg in het kwart naar de kant moest. Niettemin was de Zwolse voorsprong na drie minuten geslonken tot 15 punten (38-53); reden voor Herman van den Belt om een time-out te nemen. Met vier punten op rij van Persons en een score van Huggins werd de marge teruggebracht naar twaalf punten: 44-56. Een four point play van Dorsey-Walker kwam als geroepen voor de Zwolse formatie.

Toch bleef Zorg en Zekerheid Leiden erin geloven. Een dunkje van Sergio de Randamie, een tip-in van Ververs en een schotje van Persons brachten het verschil opnieuw terug naar twaalf: 50-62. Aan het eind van het derde kwart, dat met 27-15 door Zorg en Zekerheid Leiden werd gewonnen, stond het 56-66.

Twee vrije worpen van Ververs aan het begin van het vierde kwart zorgden ervoor dat de marge onder de tien kwam: 58-66. Daarmee was de koek voor de thuisploeg wel op. Landstede Hammers perste er een 13-0 run uit en daarmee was de wedstrijd wel gedaan. Met nog vier minuten te gaan, was het verschil weer 21 punten: 58-79. Zorg en Zekerheid Leiden kwam na een drietje van Persons nog terug tot 14 punten, maar het laatste woord was voor Noah Dahlman die de 72-88 liet aantekenen.

Een groot verlies voor de regerend bekerhouder Zorg en Zekerheid Leiden. Het lijkt een schier onmogelijke opgave voor de Leidenaren om volgende week zaterdag in Zwolle dat verschil nog teniet te doen. Na afloop sprak De Jong het team nog even toe. Zaterdag is er weer een competitiewedstrijd en dan opnieuw tegen Landstede Hammers. Dan wordt er gewoon weer bij 0-0 begonnen en is alles weer mogelijk.