92-98

Datum: zaterdag 18 januari 2020 · 20:00

Ondanks verlies toont ZZ Leiden herstel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd in drie dagen tijd tegen Landstede Hammers niet in winst kunnen omzetten. Waar de Leidse ploeg donderdag in het eerste kwart behoorlijk nat ging, daar startte Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag een stuk beter. De Leidse ploeg kwam halverwege het tweede kwart zestien punten voor te staan, maar de vermoeidheid van drie topwedstrijden in vijf dagen tijd speelde uiteindelijk parten. In de slotfase moest Zorg en Zekerheid Leiden de Zwollenaren uiteindelijk laten gaan: 92-98.

Twee dagen geleden kreeg Zorg en Zekerheid Leiden, dat opnieuw aantrad zonder de geblesseerde Nuni Omot, meteen vanaf de start een 0-16 run tegen en dat was eigenlijk al de opmaat voor de bekernederlaag. Deze zaterdag zou het voor de competitie een heel ander verhaal worden. Binnen 17 seconden was Braxton Huggins al van achter de driepuntslijn succesvol voor de Leidse formatie. Een halve minuut later gooide Martez Walker al zijn eerste driepunter binnen. In de laatste drie minuten van het kwart ontstond er echt een gaatje. Toen Jarvis Williams voor drie ging, werd het 23-15 voor de thuisploeg. Mohamed Kherrazi dunkte nog even hard binnen na een slalom over het veld, maar de laatste score van het eerste kwart was Tayler Persons: 25-17.

Na anderhalve minuut in het tweede kwart was Williams opnieuw succesvol van achter de driepuntslijn. De Amerikaan schoot zijn ploeg naar 30-21. Herman van den Belt greep meteen naar de time-out. Landstede Hammers leek zich te herstellen. Devon van Oostrum knalde een bommetje door de ring, maar zag Sergio de Randamie dat even later voor de Leidenaren doen. Twee keer zelfs. Opnieuw nam Van den Belt een time-out. Na een turnover van Walker zorgde Persons voor het grootste verschil in de wedstrijd: 43-27.

Ondanks een driepunter van Marijn Ververs kroop Landstede Hammers aan de hand van scherpschutter Walker (39 punten, waaronder 11 driepunters) wat terug. Twee minuten voor rust bracht Sherron Dorsey-Walker het verschil terug naar 10 punten: 48-38. Drago Pasalic bepaalde met twee vrije worpen de ruststand op 53-42. Het verschil zat ‘m vooral in de schotpercentages. Zorg en Zekerheid Leiden werkte tegen 62,5% af, Landstede Hammers kwam voor de pauze uit op 43,2%.

Binnen een minuut na de pauze kwam Walker door met twee driepunters op rij voor 53-48. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde attent. Williams (25 punten, waaronder 5 driepunters) knalde wederom een drietje binnen, waarna Persons twee steals met lay-ups afrondde voor 60-49. Zo was het derde kwart nog geen drie minuten oud of Van den Belt greep alweer naar de time-out. Walker en Williams wisselden nogmaals driepunters uit, waarna Devon van Oostrum doorkwam met een and-1 en Walker wederom een bommetje dropte om er 65-58 van te maken. De verdediging van Landstede Hammers begon steeds beter te werken, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden minder vaak voor een vrij schot kon aanleggen. Het hoge schotpercentage van de eerste helft kon niet vastgehouden worden en was aan het eind van de wedstrijd gedaald naar 50,7%, waarbij dat van Landstede juist was gestegen naar 53,0%.

Landstede Hammers kreeg duidelijk het momentum, al profiteerde Zorg en Zekerheid Leiden nog wel van een technische fout van Ralf de Pagter en een onsportieve fout van Walker. Mede door een driepunter van Worthy de Jong wist Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart nog wel af te sluiten met een 76-72 voorsprong.

Zorg en Zekerheid Leiden bracht aan het begin van het vierde kwart nog één keer de marge op zes punten door De Randamie, maar daarna sloeg Landstede Hammers toe. Binnen vier minuten moest de Leidse ploeg de leiding afstaan aan de Zwollenaren. Huggins maakte er nog wel 80-82 van, maar daarna moest Zorg en Zekerheid Leiden passen. Met nog 3’36 te gaan was de negatieve marge al opgelopen tot 10 punten: 82-92.

Toch was het nog niet game over. Via vijf punten op rij van Persons en een lay-up van Williams was het één minuut voor tijd opeens weer 89-92. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog kans op de gelijkmaker, maar de driepunter van Huggins was niet succesvol. Na twee rake vrije worpen van Devon van Oostrum rondde Walker een steal af met een mokerdunk, ondanks een poging van De Jong om dit te voorkomen. De reactie van Walker richting De Jong werd afgestraft met een technische fout. De Jong benutte zelf de vrije worp en zag Huggins dat enkele seconden later ook nog eens doen voor 92-96, maar er was nauwelijks meer tijd over. Zorg en Zekerheid Leiden zette Noah Dahlman nog op de lijn, maar de Amerikaan faalde niet. Daarmee werd de eindstand van een zeer vermakelijke wedstrijd 92-98.