89-92

Datum: dinsdag 14 januari 2020 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden verder in de beker

Zorg en Zekerheid Leiden leek op weg naar een makkelijke overwinning. In het eerste kwart namen de Leidenaren een voorsprong van 10 punten: 19-29. In het tweede kwart ging het juist de kant van Heroes Den Bosch op: 51-41. Na de pauze liepen de Bosschenaren zelfs uit naar 66-50. Zorg en Zekerheid Leiden kwam toch nog terug in de wedstrijd. Tayler Persons besliste het duel twee seconden voor tijd met een driepunter in Leids voordeel: 89-92.

In de Nederlandse basketbalklassieker gebeurt altijd wel wat. Grote voorsprongen verdwijnen als sneeuw voor de zon en op het laatst is het puntje-puntje. Met Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk als de ploeg die van een grote achterstand terugkwam om winnend over de streep te gaan. Dat de Leidse ploeg wisselvallig is, dat is niet onbekend. Die wisselvalligheid openbaarde zich ook weer in deze bekerwedstrijd uit de vierde ronde.

Bij de warming-up deden Worthy de Jong en Nuni Omot gewoon mee. Beide spelers lieten zaterdag nog verstek gaan tegen Basketbal Academie Limburg. Omot kwam nog nauwelijks in het verhaal voor, maar De Jong liet zich vanaf het beginsignaal gelden.

De start in De Maaspoort was duidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via Persons en driepunters van Jarvis Williams en Braxton Huggins nam de Leidse ploeg binnen drie minuten een 2-8 voorsprong. Pas halverwege het eerste kwart slaagde Heroes Den Bosch erin om het tij te keren. Met name Thomas van der Mars was moeilijk uit de rebound weg te houden. De Nederlandse international zou uiteindelijk eindigen op negen van de vijftien aanvallende rebounds van de Bosschenaren. Het zou de ploeg van Jean Marc Jaumin 21 second chance points opleveren. Overigens pakte Zorg en Zekerheid Leiden zelf ook twaalf aanvallende rebounds, die uitmondden in 12 second chance points.

Toen er nog twee minuten te spelen waren in het eerste kwart, was Heroes Den Bosch genaderd tot 19-20. Het laatste woord was echter voor de Leidenaren. Via onder meer een and-1 van De Jong en enkele scores van Persons sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 19-29 voorsprong af.

In het tweede kwart waren de bordjes duidelijk verhangen. Dankzij een 10-0 run was Heroes Den Bosch naast de Leidse ploeg gekomen. Even sputterde Zorg en Zekerheid Leiden tegen via een score van Huggins en een alley-oop dunk van Williams. Zo stond het 31-33 op de helft van het kwart. Waar de Leidse ploeg vervolgens niet meer tot scoren kwam, daar hadden de Bosschenaren, vaak in tweede instanties, geen last van. Na acht minuten had de Leidse ploeg een 24-4 run moeten incasseren (43-33). Omot brak met twee rake vrije worpen de ban, waarna De Jong nog twee bommetjes liet ontploffen. Met als gevolg een 51-41 stand halverwege de wedstrijd.

Het derde kwart gaf eigenlijk hetzelfde beeld als de tweede periode. De Jong mocht dan nog wel openen met een driepunter (zijn vierde van de wedstrijd), maar daarna denderde Heroes Den Bosch door naar een 66-50 voorsprong halverwege het kwart. Een time-out van coach Rolf Franke, genomen bij 64-50, pakte echter goed uit. Williams knalde zijn derde driepunter binnen en kwam een minuut later door met een alley-oop dunk, opnieuw op aangeven van Persons.

Na twee opeenvolgende scores van Persons, ontstak Jean Marc Jaumin, de Bossche coach, in woede. Het kwam hem op een technische fout te staan. Vanaf de lijn maakte Persons er op anderhalve minuut van het einde van het derde kwart 68-62 van. Via Sergio de Randamie werd het zelfs 68-64, maar verder kwam Zorg en Zekerheid Leiden op dat moment niet. Mede door een onsportieve fout van Persons, maakte Heroes Den Bosch er vanaf de lijn 72-66 van.

Ondanks een verre tweepunter van Seger Bonifant aan het begin van het slotkwart, kwam Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw terug in de wedstrijd. Na een steal rondde Marijn Ververs een lay-up af voor 74-70. Even leek de thuisploeg de zaken als nog onder controle te krijgen, maar De Jong en Ververs staken daar een stokje voor. De Jong bracht na een aanvallende rebound Ververs in stelling voor een score onder het bord. Het was geen makkelijke bal, maar met het juiste effect ging de bal door het netje en mocht Ververs door een persoonlijke fout van Van der Mars ook nog een bonus nemen.

Langzaam schoof het momentum de kant van Zorg en Zekerheid Leiden op. De Jong versierde de ene na de andere vrije worp (10 raak uit 11 pogingen) en Persons was in zijn drang naar de ring niet meer te stuiten. Met nog vier minuten te gaan, kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong. Na de time-out van Heroes pakte Drago Pasalic met een driepunter uit voor 81-85.

Daarmee was het nog niet beslist, want de kleine Siyani Chambers scoorde zeven punten op rij om Heroes weer aan de goede kant van de score te krijgen: 88-85. Na een score van Persons ging de laatste minuut in bij 88-87. Na een misser van Van der Mars, bracht Persons met twee rake vrije worpen de Leidse ploeg 43 seconden voor tijd weer op voorsprong: 88-89.

Chambers maakte vervolgens vanaf de lijn gelijk. Van der Mars greep de aanvallende rebound op de gemiste tweede vrije worp van Chambers. Diezelfde Chambers miste onder druk van de schotklok zijn schotpoging, waarna De Jong de rebound controleerde en de bal meegaf aan Persons. De Amerikaan dribbelde nog wat seconden van de klok af en knalde toen ijskoud een driepunter door de ring voor 89-92 en nog 2,4 seconden te spelen.

Beide ploegen namen na elkaar time-outs voor die laatste paar seconden. Tegen Benfica ging het ooit, met zo weinig tijd op de klok, mis. Dit keer liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet zo ver komen. De driepunter van Elijah Wilson werd zo scherp verdedigd dat de bal ruim voor ring al naar beneden was gedaald. Game over, Zorg en Zekerheid Leiden door naar de kwartfinale en dus twee keer in drie dagen tijd in eigen huis aantreden tegen Landstede Hammers: donderdag voor de Basketball Cup, zaterdag voor de competitie.