99-82

Datum: zaterdag 1 februari 2020 · 15:00
Team: U18
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Gehavend U18 onderuit in Weert

Een gehavend U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden moest zaterdagmiddag aantreden tegen de nummer één uit de U18 competitie Basketbal Academie Limburg uit weert. Na een dramatisch eerste kwart werd er verloren met 99-82.

Zorg en Zekerheid leiden moest aantreden zonder Liam, Koen, en Vincent. Allen geblesseerd, waardoor de selectie van coach Edwin Engelhart behoorlijk uitgedund is. Omdat U18-2 tegelijkertijd moest spelen en de jongens van U16-1 twee wedstrijden moesten afwerken, kon er geen beroep worden gedaan op extra spelers. Dit zorgde toch voor een wat onzekere start van de Leidenaren. Er werd enorm voorzichtig gespeeld met het oog op foutenlast. Dit resulteerde in een zwak eerste kwart, waarin BAL uit alle hoeken driepunters raak schoot. Echter was dit de gehele wedstrijd het geval. Als een team 18 uit 37 pogingen vanaf de driepuntlijn raak schiet, dan verdien je om te winnen. In het eerste kwart alleen al werden er zeven driepunters raak geschoten door de Limburgers, die overigens ook niet compleet waren met negen man. Het eerste kwart werd verloren met 31-10. Hierdoor, zo bleek achteraf, was de wedstrijd al gespeeld.

Het tweede kwart begon een stuk beter. Er werd zorgvuldiger verdedigd, waardoor BAL beduidend meer moeite had om de ring te vinden. Hier stond tegenover dat de Leidse ploeg een stuk beter ging aanvallen. Het vertrouwen was duidelijk hersteld en vanaf het tweede kwart werd het een wedstrijd. Het tweede kwart werd gewonnen met 16-19, waardoor er met een 47-29 achterstand de kleedkamer werd opgezocht.

In de kleedkamer werd er gesproken over het zwakke eerste kwart. Maar ook over hoe er het tweede kwart is gespeeld. Veel agressiever en met veel meer zelf vertrouwen. De afspraken werden nog eens duidelijk uitgesproken: hardwerken en goed communiceren. Blijf vechten voor elke bal, was de boodschap.

Het derde kwart werd er wederom gevochten voor elke bal. Bij vlagen werd er echt mooi basketbal gespeeld, waarbij de bal lekker rond ging en er mooie dunks werden gerealiseerd. Ook werd er beter geschoten door Zorg en Zekerheid leiden. Met name Manuel wist het netje goed te vinden vanaf de driepuntslijn. Toch ging het derde kwart gelijk op en werd afgesloten met een klein verlies: 25-24 voor de Limburgers.

Het vierde kwart gaf eigenlijk het zelfde beeld als het derde kwart. Er werd gestreden om elke bal. Beide teams wisten aanvallend goed te scoren. Echter was BAL deze middag echt niet te stoppen vanaf de driepuntslijn. Maar liefst 18 driepunters raak schieten van 37 pogingen betekent 49%. Dat is belachelijk hoog en met zo’n percentage word het heel moeilijk om te winnen. Toch schoten de jongens uit Leiden ook goed vanaf de driepuntslijn. 10 uit 26 betekent 38%, wat een respectabel percentage is. Het vierde kwart werd wel gewonnen door de Leidenaren met 27-29, waardoor de einduitslag 99-82 werd.

Topscores: Kevin 27, Manuel 17, Isai 14, Senne 13.

“Ik ben zeer tevreden over de drie kwarten”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “Het is gewoon zonde dat we veel te slap starten. Daar komt bij dat BAL echt geweldig geschoten heeft, waardoor het heel moeilijk wordt om daar te winnen. Ik ben trots op de jongens: met zeven man tegen een enorm fysiek sterk BAL zo spelen is een prestatie op zich. Aanstaande zaterdag staat UBAL op het programma om 11:00 uur in het Houtkwartier. We kunnen alle aanmoedigingen gebruiken.”