96-63

Datum: zondag 29 september 2019 · 12:00
Team: U18
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Hammers maatje te groot voor U18

Een gehavend Zorg en Zekerheid Leiden (Senne enkel, Vincent enkel, Thomas kuit) moest afgelopen zondag net als vorig jaar op een belachelijk vroeg tijdstip aantreden in Zwolle. Dit betekende zondag ochtend 9:00 uur vertrekken uit Leiden en voor sommige die van verder komen nog eerder. Echter had het vroege opstaan geen invloed op de eerste minuten van de wedstrijd. Ondanks de goede start van U18 werd er uiteindelijk toch met ruime cijfers verloren van Landstede Hammers Zwolle: 96-63.

Het eerste kwart begon goed. Er werd snel gespeeld en een aantal fastbreaks zorgde voor een kleine voorsprong voor de Leidenaren. Al gauw werd duidelijk dat Hammers goede schutters in huis heeft. Het regende driepunters vanuit Zwolse kant. Echter vielen de schoten deze middag niet bij de Leidenaren waardoor Hammers goed bij kon blijven. Telkens als de Leidenaren een voorsprongetje namen, kwam Hammers terug door een driepunter raak te schieten. Hierdoor werd het eerste kwart gelijkwaardig afgesloten: 24-24.

Het tweede kwart ging lange tijd gelijk op. Mooie scores werden er aan beide kanten gemaakt. De aanval bij de Leidenaren liep bij vlagen als een trein. Maar ook in het tweede kwart wisten de Zwollenaren de basket vanaf de driepuntlijn uitstekend te vinden. Twee minuten voor rust stond Zorg en Zekerheid Leiden voor met drie punten en leek er geen vuiltje aan de lucht om met een kleine voorspong de kleedkamers in te gaan. Niets minder bleek waar. Binnen twee minuten kantelde de goede flow bij de Leidenaren. Er werd een press neergezet door de Zwollenaren, waarna Zorg en Zekerheid Leiden drie keer achter elkaar balverlies leed en meteen een score tegen kreeg. Vervolgens schoten de mannen uit Zwolle twee driepunters raak, waardoor de drie punten voorsprong voor U18 omgezet werd in een negen punten achterstand. Dit kwart werd gewonnen door Hammers met 29-20. De ruststand werd hierdoor 53-44 in het voordeel van de Zwollenaren.

“In de rust heb ik aangegeven dat het zonde is dat we binnen twee minuten de voorsprong die we hadden uit handen geven”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “We werken er zo hard voor en dan geven we het zo makkelijk weg, dat is echt zonde. We zullen harder moeten rebounden tegen deze lange jongens. Zeker omdat wij vandaag bijna alleen maar klein kunnen spelen door de blessure van Senne. Iedereen moet een stap harder gaan om dit te compenseren. Advies: keihard blijven werken en zuinig zijn op de bal!”

Het derde kwart werd een regelrechte ramp. Zwolle kwam scherp uit de kleedkamers, waardoor de Leidenaren totaal overdonderd werden. Niets lukte meer. Aanvallend werden de Leidenaren continu afgetroefd en waar de verdediging goed stond in de eerste helft ontstonden er in de tweede helft scheurtjes. Afspraken werden niet goed nagekomen en daar maakte Zwolle dankbaar gebruik van. Daar kwam bovenop dat de Zwollenaren echt met scherp schoten deze middag. Bijna alle driepunters aan Zwolse kant vielen goed, waar het aan Leidse kant gewoon weg niet lukte. Het gevolg was een beschamende 26-5 kwartstand. Hierdoor was de wedstrijd in feite gespeeld.

Het vierde kwart werd er door de Leidenaren toch nog gevochten om de eer een beetje te redden. Echter was het verschil zo groot, dat het gat niet meer te dichten was. Het vierde kwart werd ook gewonnen door Hammers met 17-14, waardoor de eindstand 96-63 werd voor de Hammers.

Topscorers: Liam 18, Kevin 16, Isai 11.

“Ik was behoorlijk teleurgesteld na afloop van de wedstrijd”, bekende Engelhart. “Met name het einde van het tweede kwart, waar we twaalf punten op rij cadeau geven aan Zwolle waardoor we met negen punten achterstand de rust in zijn gegaan, was pijnlijk om te zien. Dit heeft een behoorlijk effect gehad op het team gezien het verloop van het derde kwart. We komen fysiek te kort, lengte te kort en op sommige momenten ontbreekt bij sommige spelers ook een stukje basketbalinzicht. Het geeft ons genoeg werk om aan te sleutelen in de komende tijden.”

“Waar ik blij van word, is de vechtlust van de jongens”, vervolgde Engelhart. “We blijven knokken, ook al gaat het niet altijd goed. Ook blijven we positief, ook dat is een sterk punt van ons team. Wat Ik ook een prettige verassing vond, was het meespelen van U18-2 spelers Coen en Robin. Beide jongens hebben hun best gedaan om het team te ondersteunen. Tot slot heeft dit team in mijn ogen echt potentie om te groeien. Wanneer de potentie naar boven komt in iedere speler, kunnen we als team elk ander team verslaan. Keyword is vertrouwen en teamwork.”

Aanstaande zondag speelt Zorg en Zekerheid Leiden om 11:00 uur in Houtkwartier tegen concurrent Basketbal Academie Limburg. Dit belooft een mooie confrontatie te worden. Kom U18 steunen.