92-75

Datum: zondag 15 september 2019 · 16:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

U18 verliest openingswedstrijd

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden nam het op 15 september in de openingswedstrijd van het seizoen op tegen Apollo Amsterdam. De Amsterdammers, die afgelopen seizoen kampioen van Nederland werden, waren met 92-75 te sterk voor de gehavende Leidse formatie.

De voorbereiding verliep dit jaar niet zoals alle andere jaren. Veel spelers waren tot laat in augustus op vakantie, waardoor er in de voorbereiding vaak niet compleet getraind kon worden. Pas de laatste week voor de eerste competitiewedstrijd kon er met een volledig team getraind worden. Wat heet compleet, Vincent ging op de eerste training na zijn vakantie hard door zijn enkel (enkel banden ingescheurd), waardoor hij een behoorlijk aantal weken uit de roulatie zal zijn. Ook Koen raakte geblesseerd tijdens het voorbereidingstoernooi in Wijchen. Hierdoor moest Zorg en Zekerheid Leiden met acht man aantreden in Amsterdam.

Het eerste kwart begon scherp. Binnen drie minuten stond er een 2-11 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord, waarna de coach van Amsterdam in een time out vluchtte. Een donderpreek aan Amsterdamse zijde zorgde voor een omslag bij de Amsterdamse ploeg. Er werd door de Amsterdammers ineens fysiek gespeeld en hier waren de Leidenaren niet op voorbereid. Door de druk van Amsterdam werd er enorm veel balverlies geleden door de Leidse spelers. Hierdoor kon Amsterdam terugkomen in de wedstrijd. De voorsprong van de Leidenaren verdween als sneeuw voor de zon en werd zelfs omgezet in een voorsprong voor de Amsterdammers. Het eerste kwart werd afgesloten met 30-23 in het voordeel van de Apollo Amsterdam.

Het tweede kwart gaf nagenoeg hetzelfde beeld. Veel druk van Apollo, waardoor er veel balverlies werd geleden. Hierdoor kon Zorg en Zekerheid Leiden niet dichterbij komen, zodat het verschil 10 punten bleef. Het grote verschil was de druk en het fysieke spel van de Amsterdammers. Het tweede kwart werd afgesloten met 19-17 in het voordeel van Apollo, met als gevolg een 49-40 ruststand.

In de rust heeft de coach de jongens aangegeven dat er meer nodig is dan alleen goed spelen om te winnen van Apollo. Het balverlies is ongekend, halverwege de wedstrijd staat de teller al op 22 turnovers, dat is veel te veel. Iedereen zal een stap extra moeten maken om het verschil goed te kunnen maken. Verdedigend moet er een tandje bij want de één tegen één wordt veel te makkelijk weggegeven door de Leidse formatie. Boodschap: hard werken, goed communiceren en speel fysiek.

Het derde en vierde kwart gaven eigenlijk het zelfde beeld als het tweede kwart. Een fysiek sterk Amsterdam dwong de Leidenaren om veel turnovers te maken (totaal 40 ). Hierdoor werd het onmogelijk om de achterstand te dichten. Het derde kwart werd gewonnen door Apollo met 20-16 en het vierde kwart werd ook door Apollo winnend afgesloten met 23-19, waardoor de eindstand 92-75 werd voor de Amsterdammers.

Topscorers: Senne 17, Kevin 15 (10 rebounds), Isai 13 en Liam 13.

“Dit verlies was voor ons een eyeopener”, gaf coach Edwin Engelhart na afloop te kennen. “Er is duidelijk naar voren gekomen dat sommige spelers moeite hebben met het fysieke spel in de eredivisie. We hebben een nieuw team, waarin het voor sommige jongens een behoorlijke stap omhoog is qua niveau van spelen. Ondanks het verlies zie ik veel potentie in dit team en zullen we heel hard werken om op het gewenste niveau te komen als het gaat om meespelen in de top van de competitie. Verdedigend moeten we stappen gaan maken en de jongens moeten het krachthonk in. Al met al een leerzame wedstrijd voor ons.”

Volgende week speelt U18 tegen Landslake Lions in Leiden. Het is de eerste thuiswedstrijd voor de jongens.