108-86

Datum: woensdag 9 oktober 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden door in Europa

Zorg en Zekerheid Leiden heeft er hard voor moeten werken, maar het is gelukt: Zorg en Zekerheid Leiden gaat door in Europa. Er was bij 92-77 wel een verlenging nodig. Daarin was Zorg en Zekerheid Leiden heer en meester. Uiteindelijk eindigde het duel in 108-86 en mag de Leidse ploeg de agenda gaan uitbreiden met zes extra duels.

Om een in de eerste wedstrijd opgelopen achterstand van vijftien punten weg te werken, is het vooral zaak om het duel zodanig te spelen dat er gewonnen wordt. Meteen naar het scorebord kijken bij een voorsprong, is niet handig want het kan ook een verlammende uitwerking hebben.

Zorg en Zekerheid Leiden startte met Drago Pasalic in de starting five in plaats van Sergio de Randamie. Iets meer lengte inside paste in de tactiek om de guards van BC Beroe wat meer naar binnen te laten komen en het hen daar moeilijk te maken.

Worthy de Jong zette snel de eerste score van de wedstrijd op het bord. Vrije worpen van Jarvis Williams zorgden voor een grotere voorsprong. Bij 5-4 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een tussensprintje, mede dankzij zeven punten van Braxton Huggins naar 14-4. Driepunters van Austin Price en Ivan Lilov brachten Beroe weer wat dichterbij. De Leidse ploeg bleef aan de goede kant van de score, maar zag de Bulgaren na een nieuwe driepunter van Price naderen tot 18-15. Via een drietje van De Jong en twee lay-ups van Williams liep de Leidse ploeg weg naar 25-17, maar een bommetje van Aleksandar Yanev beperkte de Bulgaarse schade tot vijf punten: 25-20.

De Jong begon het tweede kwart stormachtig. Met tien punten op rij leidde hij zijn ploeg naar een 35-22 voorsprong. Na vier minuten rondde Marijn Ververs een lay-up uit een zijkant bal af voor 37-22. Het dak van de Vijf Meihal ging er haast af, want de schade van Stara Zagora was weggepoetst. Via een score van Williams en twee vrije worpen groeide het verschil naar 19 punten: 41-22. Daarna volgde een mindere periode van de thuisploeg. De aanvallen liepen even niet soepel en Beroe was er snel bij om terug te slaan via een 11-0 run. Ververs doorbrak de Leidse impasse vervolgens. Persons zorgde uiteindelijk voor een ruststand van 46-35. Zorg en Zekerheid Leiden was elf punten ingelopen, maar dat was nog niet genoeg. De Jong stond halverwege al op 16 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam na de pauze goed uit de startblokken. Weer ging De Jong zijn ploeg voor. Een baseline schotje van Pasalic zorgde voor 51-35. Beroe antwoordde met een 6-0 run. De Jong forceerde op dat moment een driepunter, pakte zijn eigen rebound en gaf vervolgens de assist aan Huggins die een driepunter door de ring knalde. Williams dunkte Zorg en Zekerheid Leiden naar 56-42, maar Beroe bleef in het kielzog van de Leidenaren. Halverwege het kwart was de marge weer terug bij 11 punten: 58-47.

Beroe kroop langzaam dichterbij via Lilov en Yanev. Met nog een kleine drie minuten te gaan, was het gat nog maar acht punten: 63-55. Toch had Zorg en Zekerheid Leiden nog wat extra’s in huis. Huggins en De Randamie knalden drietjes binnen. Vlak voor de buzzer schoot Huggins van ver nog een driepunter door de ring, die enigszins deed herinneren aan de driepunters van Darius Thompson vorig seizoen tegen Sakarya. Met een voorsprong van 16 punten sloot de Leidse ploeg het derde kwart af: 74-58.

In het laatste kwart schoof het voordeel telkens heen en weer. Het ene moment had Zorg en Zekerheid Leiden zich virtueel geplaatst voor de groepsfase, dan was het weer voordeel voor Beroe. Na vier minuten kwam Huggins door met zijn vierde driepunter om het gat op 19 punten te zetten: 84-65. Twee vrije worpen later van Huggins was het 86-65 en nog dik vier minuten te gaan. In de daaropvolgende drie minuten scoorde de Leidse ploeg slechts twee punten en was het weer billenknijpen geblazen. Williams en Persons wisten nog wel het netje te vinden, maar Beroe deed dat ook. Een halve minuut voor tijd tekende Lilov van ver voor 92-77. Na een misser kreeg de Leidse ploeg wel bal uit met nog 11 seconden te spelen. Persons kreeg groen licht voor de laatste actie, maar zijn poging trof geen doel. Verlengen dus!

De eerste twee punten in de extra tijd waren voor Beroe. Price benutte twee vrije worpen. Daarna pakte Zorg en Zekerheid Leiden door. Williams dunkte raak op assist van Persons, gevolgd door een steal en assists van Persons op De Jong die ook scoorde via een dunkje: 96-79. Vanaf de lijn was De Jong één keer succesvol en Ververs twee keer: 99-79. Een Bulgaarse time-out volgde, maar Beroe was de weg helemaal kwijt. Lilov gooide de bal in de handen van Ververs die meteen Williams lanceerde voor 101-79: 22 punten voor met nog één minuut te gaan, dat kon niet meer misgaan voor Zorg en Zekerheid Leiden. Na een misser van Beroe zorgde Persons voor 103-79.

Price schoot nog wel zijn vierde driepunter binnen voor 106-86. Het slotakkoord kwam vanaf de vrije worplijn van Ververs, die de eindstand op 108-86 bepaalde. Zorg en Zekerheid had het onmogelijke geflikt: de groepsfase van de FIBA Europe Cup was alsnog bereikt en dat betekent wedstrijdjes tegen SL Benfica (Portugal), Inter Bratislava (Slowakije) en PVSK-Veolia (Hongarije).

Huggins eindigde als topscorer met 27 punten, maar Williams noteerde een efficieny score van 39 (21 punten, 16 rebounds, 6 assists, 2 steals en 2 blocks). Ook De Jong had mooie cijfers met 25 punten, 8 rebounds, 7 assists en 4 steals. Persons toonde zich zeer balvast en sloot af met een double double: 19 punten en 12 assists.

Bij Aleksandar Yanev kwam de uitschakeling hard aan. “We gingen ervan uit dat de thuiswinst met 15 punten verschil genoeg zou zijn om door te gaan. Leiden speelde agressief en straalde het geloof uit dat zij het konden redden. We waren hier niet op voorbereid. Zij lieten ook zien dat zij meer de wil om te winnen hadden dan wij.”

Worthy de Jong was uiteraard opgetogen en uitte dat ook meteen na het eindsignaal. “Dit is een enorme boost voor het team. Door het spelen van Europese wedstrijden doen wij zoveel extra ervaring op en het geeft ons ook de kans om een beter team te worden.”