20-0

Datum: zaterdag 12 oktober 2019 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden overtuigt niet, maar wint wel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de 21ste keer in competitieverband van Aris Leeuwarden gewonnen, maar kon in het Kalverdijkje niet echt overtuigen. Een voorsprong van vijftien punten bij rust was na drie kwarten bijna verdwenen: 56-60. In de laatste tien minuten liet Zorg en Zekerheid Leiden zich niet meer verrassen: 66-77.

Na klinkende overwinningen tegen aansprekende tegenstanders als Landstede Hammers en BC Beroe stond zaterdagavond Aris Leeuwarden op het programma van Zorg en Zekerheid Leiden. Een wedstrijd die gewonnen moest worden om zo de koppositie van Heroes Den Bosch weer over te nemen.

Zorg en Zekerheid Leiden leek dat klusje snel te willen klaren. Via een score van Jarvis Williams en een drietje van de wederom startende Drago Pasalic pakte de Leidse formatie meteen 0-5 voorsprong. Halverwege het kwart was de marge mede door een driepunter van Worthy de Jong en een and-1 van Tayler Persons al opgelopen naar tien punten: 5-15. Aris Leeuwarden vocht zich echter knap terug tot 14-15. Persons sloot het kwart vervolgens af met twee rake vrije worpen en een gewone score: 14-19.

Door een driepunter van Marijn Ververs en zes punten op rij van Pasalic werd de marge van tien punten snel weer hersteld. Coach Rolf Franke wisselde rustig door. Naast Ververs kwamen Sergio de Randamie en Josh Cunningham ook al snel binnen de lijnen. Na een driepunter van De Jong op drie minuten van de rust werd een gat van vijftien punten geslagen: 25-40. Die marge stond er halverwege ook nog op het bord: 30-45.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze snel door zou drukken, kwam bedrogen uit. Braxton Huggins tekende na twee minuten spelen voor 35-51, maar daarna schoot Aris Leeuwarden de ene na de andere driepunter raak met dank aan Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans en Torben Tönjann. Langzaam slopen de Friezen dichterbij, maar de eerste inlooppoging werd nog afgeslagen door een linkshandige jump hook van Pasalic. In de laatste vijf minuten scoorde alleen Williams nog vier punten, terwijl Aris niet opgaf. Via een kwartstand van 26-15 was het na drie kwarten nog maar 56-60.

In het laatste kwart opende Sergio de Randamie (samen met Marijn Ververs goed voor 9 van de 16 Leidse steals) de score. Zorg en Zekerheid Leiden schoot uit de startblokken met een 0-11 run, met onder meer twee scores van Cunningham, een dunk van De Jong na een stel en een driepunter van Huggins: 56-71. Nog één keer kwam Aris dichterbij: 64-71 met nog drie minuten te gaan. Persons en Williams deden de deur definitief op slot: 66-77.

De Leidse ploeg had vijf spelers in de dubbele cijfers: Persons 17, Williams 15, Huggins 12, De Jong 11 en Pasalic 11. Williams pakte 9 rebounds, Persons deelde 7 assists uit. De Jong kwam tot 6 assists. Ververs had 5 steals en De Randamie 4 stuks.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde niet groots, maar het is een kwaliteit als je zo’n wedstrijd dan toch weet te winnen. Daarmee behoudt de Leidse ploeg de ongeslagen status. Komende zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg op de rol.