93-70

Datum: zaterdag 19 oktober 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden slaat toe in vierde kwart

Zorg en Zekerheid Leiden heeft er hard voor moeten werken, zeker toen Basketbal Academie Limburg aan het eind van het derde kwart terug was gekomen tot 62-59. In het slotkwart stelde Zorg en Zekerheid alsnog orde op zaken. Met een fraaie dunk zorgde Jarvis Williams voor de 93-70 eindstand.

Basketbal Academie Limburg is het seizoen goed begonnen. Er werd uit gewonnen van Apollo Amsterdam en in eigen huis werd Aris Leeuwarden verslagen. Daar tegenover stonden nederlagen tegen Landstede Hammers en Den Helder Suns.

Voor zo’n 1800 toeschouwers kende de Leidse ploeg een prima start. Na een openingsscore van Tayler Persons volgden een dunk van Worthy de Jong en twee rake vrije worpen van Jarvis Williams voor een 6-2 voorsprong. Het publiek in de Vijf Meihal ging er eens goed voor zitten, maar nog geen twee minuten later bezorgde Trey Burch-Manning de Limburgers een 6-7 voorsprong. Twee bommetjes op rij van Drago Pasalic zetten Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de goede kant van de score. BAL klampte nog even aan via Roel Aarts en Roel van Overbeek, maar Zorg en Zekerheid Leiden sloop langzaam weg, mede geholpen door een dunk van Williams. Worthy de Jong bepaalde de stand op 25-20 na tien minuten spelen.

Wietze Nossek opende het tweede kwart met een score voor BAL (25-22), maar daarna zette Zorg en Zekerheid Leiden aan voor een 11-0 run. De Jong was in deze fase goed voor vijf punten, eentje meer dan Braxton Huggins. De ploeg uit Weert slaagde erin om het verschil niet verder op te laten lopen. Aarts dunkte nog een keer flink raak voor de Limburgers en Ivan Simic peerde er nog even twee drietjes in. Via een and-1 van Williams werd het 46-34 bij rust. Williams was halverwege al goed voor 18 punten en 9 rebounds.

De Jong (de international eindigde met 18 punten, 4 rebounds, 5 assists, 3 steals en 1 block) tekende in de eerste minuten na de pauze voor een driepunter en een dunk. Tot halverwege het derde kwart bleef de marge zo rond de tien punten schommelen. Elay Wirjo schoot een driepunter binnen. Terwijl de bal onderweg was, maakte Williams een fout op Aarts. De driepunter telde en de Limburgers kregen de bal ook nog uit op de baseline. Ondanks een driepunter van De Jong op de break, kwam Basketbal Academie Limburg sterk opzetten. Aarts maakte een fout in de rebound, waarna Williams reageerde en een onsportieve fout toebedeeld kreeg. Vijf punten van Aarts en een driepunter van Nossek later, was het opeens 60-56. Huggins bracht de marge nog even op zes, maar het laatste woord was voor Van Overbeek: 62-59 na drie kwarten.

Coach Rolf Franke sprak over een gebrek aan scherpte, maar was ook complimenteus voor de Limburgers. Een ploeg met een goede coach en spelers die op de pick & roll de Leidse verdedigende foutjes afstraften. Gevaarlijk werd het voor Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk niet. Via een lay-up van Persons (goed voor een double double met 14 punten en 11 assists) en een drietje van Marijn Ververs werd het 67-59. Nossek scoorde nog tegen, maar daarna kwam Huggins (16 punten totaal) los met twee driepunters en een kort jumpertje: 75-61 binnen vier minuten. Twee rake vrije worpen van Josh Cunningham, die kort daarvoor een tweehandig block had op een lay-up van Van Overbeek, betekenden 81-61. Het gat was geslagen. Troy Koehler kwam nog binnen de lijnen en knalde een driepunter binnen. Williams, goed voor 25 punten en 11 rebounds, zorgde voor de 93-70 eindstand.