82-73

Datum: zaterdag 5 oktober 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden wijst Landstede Hammers terug

Twee weken terug ging Zorg en Zekerheid Leiden nog onderuit tegen Landstede Hammers. Dit keer was het in de goed gevulde Vijf Meihal andere koek. De Leidse ploeg toonde een gezonde dosis agressie en speelde ook meer als team dan in de voorgaande wedstrijden. Het delen van de bal en het afdwingen van turnovers betaalde zich uit. Zorg en Zekerheid Leiden nam revanche op Landstede door met 82-73 te winnen.

De vraag was natuurlijk of Zorg en Zekerheid Leiden dit keer wel in staat zou zijn om Landstede Hammers te weerstaan. Hoewel de Leidse ploeg vorige week in Rotterdam won en afgelopen woensdag een goede eerste helft speelde tegen BC Beroe, was het duidelijk dat de automatismen er nog niet in zaten. Werk aan de winkel voor de coaches en spelers om hier snel verbetering in te brengen.

Voor aanvang van de wedstrijd was er ruim aandacht voor Mohamed Kherrazi. De Amsterdammers heeft na acht jaar het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden ingeruild voor dat van Landstede Hammers. Marcel Verburg bedankte Kherrazi voor de mooie jaren bij de Leidse ploeg en haalde ook nog zijn highlights aan. Ook de Blauwe Brigade, dat een mooi spandoek had opgehangen, liet zich horen.

Binnen een minuut tekende Worthy de Jong via twee lay-ups voor een 4-0 voorsprong. Landstede, dat overigens zonder de geblesseerde Sherron Dorsey-Walker aantrad, counterde echter met een 9-0 run. Via driepunters van Braxton Huggins, De Jong (twee stuks) en Jarvis Williams kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de leiding. Met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart, stond de teller van De Jong al op 12.

Kevin Bleeker tekende nog wel voor 18-16, maar daarna was het Leiden wat de klok sloeg. Vrije worpen van Marijn Ververs en Josh Cunningham alsmede twee scores van Tayler Persons zorgden voor een 8-0 eindsprint van de Leidse ploeg: 26-16 na tien minuten en daar hadden veel mensen niet op gerekend.

Landstede Hammers leek heel even terug te komen in het tweede kwart, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet van de wijs brengen. Persons nam de scorende rol van De Jong over. Met jumpertjes en floaters stond de Amerikaan aan de basis van een nieuwe Leidse run, waardoor het halverwege het tweede kwart 34-22 werd. Jarvis Williams begon zich ook met de score te bemoeien. De sterke Amerikaan knalde zijn jumper ondanks hinderen van Kherrazi gewoon raak en kwam ook door met enkele driepunters. Twee minuten voor rust groeide de marge naar15 punten: 46-31. Even kwam Landstede terug tot 11 punten, maar een driepunter van Persons (voor rust al goed voor 16 punten en 5 assists) betekende een ruststand van 51-37. Na die score belandde De Jong nog op de grond, maar uiteindelijk kon de international gewoon doorspelen.

Na de pauze moest coach Rolf Franke al na één minuut spelen naar een time-out grijpen omdat Jordan Johnson tot twee keer toe vrij naar de ring kon komen. Landstede Hammers sloop dichterbij en kwam terug tot 58-48. Persons en een dunkende Williams herstelden de marge echter weer. Aan het eind van het derde kwart werd het toch weer even billen knijpen. Martez Walker zorgde met drie rake vrije worpen voor 65-57. Een chaotische laatste twee minuten volgden, waar beide partijen overigens niet tot scoren kwamen. Totdat Ververs half op de grond liggend Drago Pasalic in staat stelde om net voor de zoemer 67-57 te laten aantekenen.

In de eerste vier minuten van het vierde kwart liep de marge zelfs op naar twintig punten. Op de break zag Persons Huggins al aankomen en al wijzen. Persons lobde de bal richting de ring, waar Huggins het leder hard raak dunkte. Het publiek stond op de banken. Bovendien werd het door deze alley-oop 77-57. Kampioenen moet je echter niet te snel afschrijven, want via Johnson, Walker en Ralf de Pagter werd het met nog 3’34 te gaan toch weer 78-69.

Ververs kwam op dat moment door met twee belangrijke acties. Eerst pakte hij de aanvallende rebound na een misser van Persons. Daarna knalde Ververs een drietje door de ring voor 81-69. Met nog een minuut te gaan, was het verschil nog maar acht punten (81-73), maar een rake vrije worp van Williams en gemiste driepunters van Zwolse zijde bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden de winst: 82-73.

Het teamspel was inderdaad een stuk beter verzorgd. Naast 22 punten tegen 64,3% deelde Persons ook nog eens 9 assists uit. De Jong kwam door met 20 punten, 11 rebounds, 4 assists, 3 steals en 1 block. Williams haalde net geen double double met 19 punten en 9 rebounds.

Zo’n zege op de landskampioen moet voor weer wat meer zelfvertrouwen zorgen. Misschien komt dit duel wel precies op tijd, want woensdag moet Zorg en Zekerheid Leiden zorgen dat het Europese avontuur niet vroegtijdig tot een einde komt.