68-103

Datum: donderdag 2 mei 2019 · 19:45
Team: Eredivisie
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Statistieken

ZZ Leiden overklast Feyenoord

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de halve finales van de play-offs. Feyenoord Basketball Rotterdam werd totaal overklast door de Leidenaren. Bij rust was het duel al lang gespeeld: 36-58. Kenneth Simms nam het honderdste punt voor zijn rekening. Uiteindelijk werd het 68-103. In de halve finale, die donderdag begint, neemt Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen Donar.

Ook in de play-offs heeft Zorg en Zekerheid Leiden weer een nieuw record gevestigd. Het verschil van 35 punten was namelijk de grootste marge ooit in een uitwedstrijd tijdens de play-offs. Het vorige record stond op 32 punten verschil. Op 24 april 2010 was Zorg en Zekerheid Leiden met 62-94 te sterk voor Nijmegen.

In het begin zag het er niet naar uit dat dit een recordwinst zou opleveren. In het met veel Leidenaren gevulde Topsportcentrum in Rotterdam keen Zorg en Zekerheid Leiden na twee minuten tegen een 8-2 achterstand aan. Jeroen van der List was twee keer succesvol van downtown. In het middenstuk van het eerste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden langszij. Na vier minuten dunkte de van de bank komende Mohamed Kherrazi (11 punten, 5 rebounds en 5 steals) 10-9 op de borden.

Feyenoord had het lastig om de één-tegen-één verdediging goed te organiseren. Met diverse snelle acties wisten Maurice Watson Jr. (22 punten, 7 rebounds en 6 assists) en Worthy de Jong (14 punten, 5 rebounds en 5 assists) eenvoudig te scoren. Twee steals gevolgd door scores van Darius Thompson en De Jong, binnen twintig seconden, zorgden voor het eerste gaatje: 14-22. De Rotterdamse coach Jan Stalman pakte een time-out, maar Zorg en Zekerheid Leiden was niet meer te stuiten. Met een and-1 zette Watson een 17-29 stand na tien minuten op de borden.

De Jong viel vandaag overigens nog in de prijzen. Hij werd door Eurobasket.com uitgeroepen tot Europe Cup Defensive Player of the Year. De Leidse international maakte ook deel uit van het Europe Cup All Europeans Team. De Jong en Thompson kwamen niet voor in de twee All Star Teams, maar kregen wel een honorable mentiion.

In het tweede kwart leken de Rotterdammers beter in de wedstrijd te komen. Halverwege het kwart was het 30-33. Thompson (18 punten, 9 assists en 7 steals) verzaakte vervolgens niet van achter de driepuntslijn. Nadat Vette gefould werd, nam Stalman zijn tweede en laatste time-out van de eerste helft. Veel effect sorteerde dat niet. Zorg en Zekerheid Leiden was scherp en ging rustig door. Clayton Vette (16 punten, 5 rebounds) schoot twee bommetjes binnen. De mooiste aanval kwam op naam van De Jong en Thompson. De Jong gaf op de break een behind-the-back assist op Thompson. Aan het eind van het tweede kwart was het verschil al opgelopen naar 22 punten: 36-58.

In het derde kwart voerde Zorg en Zekerheid Leiden de score nog wat verder op. Watson, Thompson en Marijn Ververs schoten met scherp. Na een dikke zes minuten bracht Vette de marge op 31 punten. Aan het eind van het derde kwart was het verschil al opgelopen naar 33 punten: 54-87.

Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Zorg en Zekerheid Leiden bleef het publiek wel vermaken. Kherrazi testte de kwaliteit van de Rotterdamse ringen maar weer eens. Simms speelde een sterke wedstijd met 16 punten en 9 rebounds. Hij was verantwoordelijk voor het 98ste punt: een dunk na een heerlijke alley-oop pass van Thompson. Na een steal gaf Thompson opnieuw een alley-oop pass aan Simms. Dit keer dunkte de Amerikaan niet, maar hij werkte de bal wel prima binnen voor het honderdste punt: 66-100. In de slotfase betraden Skip Samson en Troy Koehler ook nog het veld. Er werd van alles in het werk gesteld om de twee jongelingen te laten scoren, maar dit lukte niet. Alleen Sergio de Randamie wist nog een driepunter te verzilveren. Zo werd een eindstand van 68-103 bereikt.

Donar, dat donderdag moeizaam van Den Helder Suns wist te winnen (69-75), is de verwachte tegenstander in de halve finale. Deze serie start komende donderdag (9 mei) met een thuiswedstrijd in de Vijf Meihal.