96-72

Datum: dinsdag 30 april 2019 · 19:00

ZZ Leiden komt matige start te boven

Zorg en Zekerheid Leiden kende een matige start. Feyenoord Basketball Rotterdam pakte brutaal een 14-23 voorsprong en bleef tot de rust de Leidse ploeg goed volgen: 43-40. Na de pauze gaf Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Maurice Watson Jr. (33 punten) gas en was er voor de Rotterdammers geen houden meer aan. Uiteindelijk werd het 96-72 en staat het in deze best of three serie 1-0.

Was het de uitgebreide huldiging van de Leidse spelers vanwege de vele seizoenprijzen die de ploeg even uit balans bracht of was het gewoon een staaltje van onderschatting van Leidse zijde? Coach Rolf Franke kon er zijn vinger na afloop ook niet precies op leggen. Hij hield het op een combinatie van beide zaken.

Clayton Vette opende de score nog wel uit een aanvallende rebound, maar Leidse missers en balverlies gaven de bezoekers de kans om een 2-7 voorsprong te pakken. Maurice Watson pareerde nog even, maar daarna volgden weer vier punten van Trevor Setty, die zeven van de eerste elf punten van Feyenoord voor zijn rekening nam. Franke reageerde meteen en haalde Worthy de Jong en Kenneth Simms naar de kant en bracht na vier minuten spelen Marijn Ververs en Sergio de Randamie binnen de lijnen. Veel verschil maakte dat niet, want het waren de Rotterdammers die doorliepen naar een 11-20 voorsprong na zeven minuten spelen.

De Jong knalde er een driepunter in, maar zag Setty uit de break ook een bommetje raak knallen voor 14-23. De Leidse spelers raakten echter niet in paniek en behielden hun composure. Via rake driepunters van De Jong, Ververs en Vette kwam Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart weer op voorsprong: 24-23. Een lay-up van MVP Darius Thompson bepaalde de stand na tien minuten spelen op 26-23.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden nu wel door zou drukken, kwam bedrogen uit. Sterker nog, Feyenoord opende het kwart met een 8-0 run om weer aan de leiding te komen. Via back-to-back driepunters en een lay-up van Watson achterhaalde de Leidse ploeg de bezoekers: 36-31. Aan Rotterdamse zijde bleef Setty de meest onmogelijke ballen raak knallen. De Amerikaan hield Feyenoord in de race. Justin Gordon maakte zich niet populair door een harde fout te maken op Mohamed Kherrazi. Gelukkig bleef beide spelers leed bespaard. Met een halve minuut te gaan tot de rust, was het weer gelijk. De Jong sloot het kwart echter af met een and-1 en dat betekende een 43-40 ruststand.

Na de pauze tapte Zorg en Zekerheid Leiden uit een ander vaatje. De Jong kon ongehinderd de bucket in dribbelen om een harde dunk te plaatsen. Een minuut later stelde Thompson Simms in de gelegenheid om de kwaliteit van de Leidse ringen te testen. Nog binnen drie minuten liep de Leidse ploeg door naar 49-40 en moest Jan Stalman in een time-out vluchten. Even had dat succes met twee lay-ups van Setty en Gordon, die steevast werd uitgefloten als hij in balbezit kwam.

Twee driepunters op rij van Thompson brachten het verschil boven de tien punten: 59-47. Toen Thompson anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart een alley-oop benutte (de pass kwam uiteraard van Watson) gaf het scorebord 65-49 aan. Na wat scores heen en weer werd het kwart afgesloten met een stand van 70-55.

De eerste schermutselingen in het vierde kwart vielen in het voordeel van de Rotterdammers. Na 2’30 minuut dunkte Gordon zijn ploeg terug naar 72-64. Tot hier en niet verder, dacht men bij Zorg en Zekerheid Leiden. Via driepunters van Watson en Vette (die 14 rebounds van de borden plukte) en een and-1 van De Jong bracht Zorg en Zekerheid Leiden het verschil naar zeventien punten: 81-64.

Daarmee was het duel eigenlijk wel beslist, al probeerden de Rotterdammers het nog heel even: 81-69. Daarna liet Watson nogmaals zijn klasse zien. De kleine Amerikaan scoorde uit alle standen en finishte met 33 punten. De verdediging van Feyenoord kon geen vat op Watson krijgen.

Uiteindelijk liep het verschil nog hoog op: 96-72. Niet dat een doelsaldo van belang is, want het staat nu 1-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Komende donderdag gaat het circus verder in Rotterdam.

Naast Watson kwamen nog drie andere spelers in de dubbele cijfers: De Jong was goed voor 21 punten, Thompson eindigde op 17 punten en Simms kwam tot 10 punten. Na rust werkte Zorg en Zekerheid Leiden af tegen 67%; een schril contrast met het percentage van 43,6% voor de pauze.