76-77

Datum: donderdag 9 mei 2019 · 20:00

ZZ Leiden geeft thuisvoordeel weg

Halverwege het tweede kwart leek er niets aan de hand voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met goed spel was Donar op een 41-24 achterstand gezet. Toch liep het uiteindelijk heel anders. Bij rust was Donar teruggekomen tot acht punten en in het derde kwart werd de Leidse ploeg op een achterstand van zeven punten gezet. Dat was ook niet genoeg, want in het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong. Die marge van zes punten werd echter niet vastgehouden, waarna Donar in de slotseconden met 76-77 de overwinning pakte.

De Leidse ploeg begon niet overtuigend aan de wedstrijd en moest toezien dat Donar aan de hand van Jason Dourisseau opende met een 10-13 voorsprong na vier minuten. De voor Kenneth Simms ingevallen Mohamed Kherrazi gaf met een fraaie dunk het voorbeeld aan zijn ploeggenoten. Dat kreeg opvolging, want in de volgepakte Vijf Meihal perste de Leidse ploeg er een 7-0 run uit naar 17-13. Even slaagde Donar erin de Leidse run tot stilstand te krijgen, maar niet voor lang. Zorg en Zekerheid Leiden was op drift geraakt: driepunter Darius Thompson, driepunter Clayton Vette, dunk Thompson, twee vrije worpen en een drietje Vette. Zo stond het opeens 30-18. Donar slaagde erin de schade na tien minuten te beperken tot 30-22.

Aan het begin van het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden vrolijk verder. De bal ging goed rond en af en toe was er een gelukje, zoals bij de shotcklock beater driepunter van Sergio de Randamie. Na drie minuten spelen was het verschil al opgelopen tot 17 punten: 41-24. Opeens kwam er zand in de Leidse motor. Donar begon wat ballen te raken en zag het zelfvertrouwen toenemen. Zorg en Zekerheid Leiden ging een stapje trager spelen en had moeite om de bal nog door de ring te krijgen. Alleen Thompson was nog twee keer succesvol van buiten de driepuntscirkel, terwijl juist op dat moment de Groningers de overhand kregen. Al met al knokte Donar zich nog voor de pauze weer terug in de wedstrijd: 47-39.

Aan het begin van het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Thompson (vrije worp) en Vette op 50-39. Een driepunter vanaf de middenlijn van Lance Jeter onder druk van de schotklok gaf Donar vleugels. Diezelfde Jeter kwam daarna door met een lay-up en een verre driepunter: 50-47. Het wachten was op de time-out van coach Rolf Franke, maar die bleef uit. Tot in de zesde minuut toen Donar op voorsprong was gekomen: 52-53.

Die minuut rust deed niets aan het spelbeeld veranderen. Worthy de Jong miste drie vrije worpen op rij om er uiteindelijk eentje te benutten, aan de andere kant gooiden de Groningers bommetjes door de ring: 53-59. Na een Leidse turnover (Zorg en Zekerheid Leiden eindigde op 15 turnovers, waarvan negen na rust) tekende Donar zelfs voor 53-61. Uiteindelijk slaagde Zorg en Zekerheid Leiden te antwoorden via twee lay-ups van Thompson: 57-61.

Sean Cunningham schoot Donar aan het begin van het vierde kwart nog wel naar 57-64, daarna was het woord weer aan de thuisploeg. Via een dunk van Thompson en een driepunter van De Jong uit de break werd het verschil teruggebracht tot twee punten: 62-64.

Met een jumpertje gaf Cunningham Donar nog even wat lucht, maar Zorg en Zekerheid Leiden was weer op stoom gekomen. Drie rake vrije worpen en een dunk van De Jong gaven de Leidse fans weer reden tot juichen. Met nog drie minuten te spelen was Zorg en Zekerheid Leiden dankzij een driepunter van Maurice Watson Jr. en een and-1 van Thompson uitgelopen naar 72-66. Ondanks onnodig balverlies aan Leidse zijde, hield die marge stand tot 1’49 te gaan: 74-68. Arvin Slagter, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, liet even zien wat ervaring kan betekenen in de play-offs. Twee driepunters en een lay-up van de routinier gaven Donar weer een voorsprong: 74-76. De Jong had het tussendoor nog wel even geprobeerd, maar zag zijn pogingen mislukken. Slagter maakte acht seconden voor tijd wel een fout op Watson, die vervolgens beide vrije worpen wist te benutten: 76-76, nog acht seconden te gaan en time-out Donar.

Coach Erik Braal liet zijn ploeg niet op de aanvalshelft uitnemen, maar vanaf de baseline op eigen helft. Om de snelheid van een Gipson te kunnen benutten en dat pakte goed uit. De Jong probeerde de bal nog te stelen, maar slaagde daar niet in. Zodoende pakte Gipson enkele meters voorsprong. Koenis zorgde ervoor dat de Leidse verdediging Gipson niet eerder kon afstoppen, wat uiteindelijk dan wel gedaan werd door Vette, al kostte dat de Amerikaan wel een persoonlijke fout. Gipson benutte met nog twee seconden te gaan de eerste vrije worp. Dat hij de tweede vrije worp miste, kon de Groningse formatie niet deren.

Zodoende eindigde het duel in 76-77 en is Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel kwijt. De Leidse ploeg moet nu minimaal één keer in Groningen winnen om de serie levend te houden. Feit is wel dat Zorg en Zekerheid Leiden in het reguliere seizoen alle uitwedstrijden heeft weten te winnen, in april zelfs twee keer in Groningen.

Basketbalarchivaris Jacob Bergsma liet na afloop weten dat in 82 halve finaleseries zeventien ploegen met thuisvoordeel hun eerste wedstrijd in de halve finales verloren. Negen van die zeventien ploegen plaatsten zich daarna alsnog voor de eindstrijd. En om nog even verder te gaan. Pas drie keer eerder is het voorgekomen dat beide thuisploegen hun eerste wedstrijd verloren. In vijf van deze zes gevallen werd de zaak nog rechtgetrokken.