69-87

Datum: zondag 31 maart 2019 · 13:30
Team: Eredivisie
Locatie: Zwolle

Statistieken

ZZ Leiden bekerkampioen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondag beslag gelegd op de NBB-beker. Honderden fans waren aanwezig om de Leidse ploeg het gevoel van een thuiswedstrijd te geven. Aan het eind van het derde kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden het beslissende gaatje en moest Landstede Basketbal passen. Het werd uiteindelijk 69-87.

Vanuit Leiden waren zo’n 500 supporters naar Zwolle gereisd, waarvan 176 met de drie ingezette bussen. In de hal werden speciaal voor dit seizoen gefabriceerde blauwe shirts voor een prikkie te koop aangeboden.

Er was een echte bekersfeer in het Landstede Sportcentrum gecreëerd. Al ver voor aanvang van het duel tussen het thuis spelende Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden lieten de supportersgroepen zich horen. Tegenover de Zwolse percussieband van Jaap Sonnemans kon het Leidse supporterslegioen ook een drumgroep stellen, maar vooral het luchtalarm van Ruud Haamke zorgde voor een fikse overtreding van het maximaal aantal toegestane decibellen. Allemaal ingrediënten voor een mooi basketbalfeestje.

En dat werd het vanuit Leidens oogpunt zeker. Darius Thompson gaf al vroeg in het eerste kwart zijn visitekaartje af met een driepunter, een dunk voor 9-10, en een magistraal block op Kaza Kajami-Keane, die dacht een vrije lay-up te kunnen lopen. Tot dat moment, zo’n drie minuten voor het einde van het eerste kwart koesterde Landstede Basketbal een voorsprong: 15-10, 17-15. Via twee driepunters van Clayton Vette en twee vrije worpen van Worthy de Jong was het 20-23 na tien minuten basketbal.

In de eerste minuten van het tweede kwart nam Landstede Basketbal de leiding weer over, maar niet voor lang. Maurice Watson Jr. produceerde twee driepunters; de laatste van heel ver en onder druk van de schotklok. Die laatste bom betekende 27-31 en een time-out voor Herman van den Belt. Toch stond het vlak daarna weer gelijk: 31-31.
Zorg en Zekerheid Leiden sloeg vanaf de zesde minuut een gaatje via een hookshotje van Kenneth Simms, een steal plus eerste veldscore van De Jong en een backdoor op de baseline van Thompson. De Leidse ploeg wist die marge vast te houden tot de rust: 37-41. Watson voelde zich in zijn element, want met diverse crossovers stuurde hij zijn verdedigers geregeld het bos in.

In het derde kwart greep Rolf Franke na drie minuten al in door een time-out te nemen bij een stand van 43-43. Landstede Basketbal kwam zelfs op een 44-43 voorsprong, maar daarna sloeg de vlam in de pan. Na een onsportieve fout van Kajami-Keane reageerde Simms iets te fel richting Ralf de Pagter. In eerste instantie kreeg Simms ook een onsportieve fout toebedeeld, maar na het zien van de beelden werd tot een diskwalificerende fout besloten. Doordat Mohamed Kherrazi niet speelklaar was, werd de selectie zo toch een mannetje kleiner. Sergio de Randamie bracht uitkomst. Hij stond na het wegvallen van Simms op.

Een driepunter en twee vrije worpen van De Jong brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 44-48. Langzaam maar zeker nam de Leidse ploeg afstand van de Zwollenaren. Thompson benutte vier vrije worpen op rij, waarna De Randamie eerst twee vrije worpen benutte en daarna back-to-back driepunters door de ring gooide: 51-60 op twee minuten voor het einde van het derde kwart. De Leidse supporters zagen wat De Randamie aan het doen was en zongen hem dan ook luidkeels toe. Landstede Basketbal sloot het kwart met een drietje van Sherron Dorsey-Walker af voor 55-62. Er was nog niets gewonnen door de Leidenaren.

De Zwolse formatie kwam via Kajami-Keane en Noah Dahlman (topscorer aan Zwolse zijde met 22 punten) terug tot 58-63. Daarna kwam Landstede tegen het sterk verdedigende Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten lang niet tot scoren. Thompson zorgde in die fase voor een 4-point play en na een driepunter van Vette (14 punten) maakten de Zwollenaren pas een einde aan de 11-0 tussensprint van Zorg en Zekerheid Leiden. Thompson werd overigens vanaf de tribune voorzien van spreekkoren voor MVP.

Thompson (Leids topscorer met 25 punten) verzorgde in de slotfase nog wat highlights. De Jong (12 punten) kwam nog door met een and-1 na de vijfde fout van Kajami-Keane: 66-83. Op één minuut van het einde knalde De Randamie (15 punten) zijn derde driepunter raak. Met een vrije worp besloot Watson (goed voor 17 punten en 8 assists) de wedstrijd: 69-87.

Na zeven jaar mag Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de derde keer in de historie bekerwinnaar noemen. Tevens was het de eerste prijs sinds het kampioenschap van 2013. Al met al geen gek resultaat voor rookie-coach Rolf Franke en zijn team. Terwijl Franke de NOS te woord stond, gaven enkele spelers hem nog even een waterdouche.

Het gezelschap vertrok daarna richting de Vijf Meihal, waar de spelersbus met gekleurde rook binnengehaald werd en er een feestje aanbrak. Zo’n 750 mensen waren hier nog getuige van. Ook het DTL-team, dat een dag eerder ook de beker had gewonnen, werd gehuldigd. Nadat de spelers van het vlaggenschip de beker hadden getoond, ging het feestje nog even verder. Met onder meer een fraaie polonaise van spelers van het eerste, spelers van het DTL-team én supporters door de Vijf Meihal heen. Het was een uitstekend besluit van een prima dagje!