103-84

Datum: dinsdag 2 april 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden zorgt voor spektakel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de bekerfestiviteiten goed verwerkt. Zonder Kenneth Simms (geschorst) en Mohamed Kherrazi (geblesseerd) boekte de Leidse ploeg een mooie zege op Basketball Academie Limburg: 103-84. Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden het rustig aan zou doen, kon die gedachte na twintig seconden wel uit zijn hoofd zetten. Met twee dunks gaf de Leidse ploeg een voorproefje op wat nog zou volgen.

Worthy de Jong dunkte vanaf de sprongbal al meteen raak binnen vier seconden. Na een misser van BAL volgde een lange pass van Maurice Watson Jr. op Darius Thompson die ook voor de dunk ging. De dunk zou trouwens in het eerste kwart nog drie keer vallen via De Jong, Thompson (na een pass via het bord van De Jong) en Clayton Vette door het midden. Met deze namen zijn al vier starters genoemd, de vijfde startende plek was weggelegd voor de held van Zwolle, Sergio de Randamie.

Was het dan appeltje-eitje voor de Leidse ploeg? Dat was nu ook weer niet het geval. De Limburgers zochten het vooral in de driepunter. Drie bommetjes in het eerste deel van het openingskwart zorgden nog voor een gelijke stand (9-9), maar daarna liep de Leidse ploeg toch langzaam weg naar 29-21. In dit kwart kwam Troy Koehler al van de bank, in het tweede kwart gevolgd door Twan Polman. Dat was ook wel bittere noodzaak, want door het niet inzetbaar zijn van Simms en Kherrazi telde de formatie van coach Rolf Franke slechts acht spelers.

In de eerste minuten van het tweede kwart kwam BAL terug tot 32-26, maar na een lay-up van Vette en een nieuwe dunk van Thompson was de marge van tien punten snel weer hersteld. Via een 13-2 run werd het 45-28. Negen seconden voor rust zorgde Daan Rosenmuller vanaf de lijn voor 47-39 en leek een voor BAL mooie ruststand eraan te komen. Watson zag dat niet zitten en snelde in vijf seconden naar de overkant, onderweg Nino Gorissen passerend, om met een lay-up een ruststand van 49-39 op de borden te zetten.

Door een driepunter van Elay Wirjo werd het meteen na rust 49-42, maar Vette antwoordde met back-to-back driepunters om het verschil weer in de dubbele cijfers te brengen. Bij een stand van 63-48 mocht de Leidse ploeg via Marijn Ververs en Thompson zelfs twee keer in één aanval de rebound pakken, waarna Thompson met een lay-up de trekker overhaalde.

Na zeven minuten bracht Watson het verschil even boven de twintig punten (72-51), maar BAL reageerde met een driepunter. Diezelfde Watson had nog een fraaie alley-oop pass op Koehler, die de jongeling dan ook hard binnen dunkte. De score telde echter niet, want er was al voor een fout op Watson gefloten. Na drie kwarten gaf het scorebord 76-61 aan en leek een hoge score onvermijdelijk.

In het laatste kwart vielen er weer drie dunks aan Leidse zijde (Vette, Thompson en De Jong). Aan die laatste dunk van De Jong ging nog een fraaie actie van Waston vooraf. De kleine Amerikaan hield de bal net binnen en wist al vallend een lange pass op Thompson te geven en die gaf vervolgens een lui alley-oop passje waar De Jong wel raad mee wist.

Halverwege dit kwart voerde De Jong de score in hoog tempo op door een paar driepunters op rij binnen te knallen. De grens van de honderd punten werd geslecht door een driepunter en enige score van De Randamie. De laatste Leidse score kwam op naam van Thompson die een te ver ogende pass van Watson met één hand toch wist te vangen en vervolgens onderlangs wist te scoren. Zo werd het 103-84. Met 103 punten tekende Zorg en Zekerheid Leiden voor een nieuw season-high en de 25ste competitiezege van dit seizoen.

Zorg en Zekerheid Leiden was overigens bijzonder scherp als het ging om het afwerken van tweepunters. Dit gebeurde namelijk tegen 70,6%. Worthy de Jong werd topscorer met 30 punten (6 assists en 4 steals), Clayton Vette kwam mede door vijf driepunters tot 25 punten (7 rebounds). Darius Thompson noteerde 20 punten en 6 assists. Maurice Watson Jr. produceerde weer een double double met 17 punten en 11 assists, maar had ook nog 7 rebounds en 5 steals. Hoewel het aantal spelers dan beperkt was, scoorde de Leidse ploeg er lustig op los. Zo werd het toch een duidelijke winstpartij voor de thuisploeg, die morgen vrijaf heeft en pas zaterdag weer in competitieverband moet aantreden, uit tegen Feyenoord Basketball Rotterdam.