58-97

Datum: zaterdag 6 april 2019 · 19:45
Team: Eredivisie
Locatie: Topsporthal, Rotterdam

Statistieken

Makkelijk avondje voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich niet bovenmatig in hoeven spannen in Rotterdam. Feyenoord Basketball Rotterdam, dat weliswaar verre van compleet was, werd op een dikke nederlaag getrakteerd door de Leidse ploeg, waar Kenneth Simms ook weer mee mocht doen. Via een ruststand van 30-43 werd het 58-97 voor de koploper van de Dutch Basketball League.

De dag begon al goed voor de Leidenaars. Rond het middaguur werd door de TGC besloten dat Kenneth Simms niet verder gestraft hoefde te worden. Een bericht waar coach Rolf Franke erg blij mee was. Het scheelt een slok op een borrel als je niet met een zesmansrotatie hoeft te spelen, maar dat je zeven spelers in de rotatie kan hebben.

Vooraf waarschuwde coach Franke zijn spelers. Feyenoord Basketball Rotterdam had onlangs Landstede Basketbal verslagen en de Leidse ploeg ging afgelopen seizoen tegen het einde van de competitie nog onderuit in Rotterdam. Ook de wedstrijd op 31 december was een lastige voor Zorg en Zekerheid Leiden, al werd er wel met 80-91 gewonnen.

Bij aanvang van het duel bleek de Rotterdamse ploeg behoorlijk beperkt te zijn in zijn wissels. Jeroen van der List (net terug van 3x3), Ties Theeuwkens (blessure) en Robert Krabbendam (ziek) zouden niet in actie komen. Om het voor de nieuwe coach Jan Stalman nog lastiger te maken, ging Pavle Latinovic op vrijdagavond ook nog door zijn enkel. Zo werd Otmar Creebsburg tot starter gebombardeerd.

Via Justin Gordon startte Feyenoord nog sterk door een 6-4 voorsprong te pakken. In deze fase dunkte de Amerikaanse springveer hard over Worthy de Jong heen, maar de Leidse international nam meteen een revanche met een dunk aan de andere kant van het veld. Dat betekende 6-6 en vanaf dat moment sloop de Leidse ploeg langzaam weg bij de Rotterdammers. Darius Thompson wist de basket makkelijk te vinden. Ook Simms gebruikte zijn sterke lichaam om een paar scores inside aan te laten tekenen. Na tien minuten spelen stond het al 14-24.

In de tweede rondgang bood de thuisploeg wat meer verweer, maar Zorg en Zekerheid Leiden was daar totaal niet van onder de indruk. Thompson rondde een steal af met een dunk. Maurice Watson Jr. (goed voor 23 punten) bewees dat een step-back driepunter niet alleen voor James Harden is weggelegd. Zo werd de rust bij 30-43 bereikt en zaten Thompson en Watson – de Leids Knabbel en Babbel – al in de dubbele cijfers.

In het derde kwart werd Feyenoord van het veld geblazen: 13-37. De Jong opende al meteen met twee driepunters, waarna Watson ook een bommetje door de ring liet glijden. Simms (14 punten) testte de kwaliteit van de Rotterdamse ring met een dunk: 35-54 na drie minuten spelen en time-out voor Feyenoord.

Veel maakte dat niet uit, want Zorg en Zekerheid Leiden ging gewoon door. Clayton Vette knalde zijn enige driepunter binnen, waarna Simms weer een dunk plaatste. Na een and-1 van Thompson en weer een drietje van Watson, nam coach Stalman in de achtste minuut opnieuw een time-out. Stand op dat moment: 39-69.

Twan Polman was inmiddels ook binnen de lijnen gekomen en wist al meteen te scoren. In het vierde kwart zou Polman ook nog twee driepunters noteren. Thompson dartelde vrolijk rond in het derde kwart en stond al op 23 punten. Met een and-1 bepaalde de Amerikaan de stand na drie kwarten op 43-80. Het plezier was van de gezichten van de Leidse spelers af te lezen.

Franke maakte van de gelegenheid gebruik door diverse spelers wat langer aan de kant te houden. Zo kwam De Jong in het vierde kwart niet meer van de bank af. Hij bleef steken op 23 minuten en dat is natuurlijk prettig met het oog op de naderende drukke week. Overigens was De Jong wel goed voor 14 punten.

Met twee lay-ups zette Marijn Ververs in het begin van de kwart het verschil op meer dan 40 punten: 43-84. Een zeldzaam grote marge in een duel in Rotterdam. Sergio de Randamie pikte ook nog een score mee. Eén minuut voor tijd viel er nog van een highlight te genieten. Ververs gooide een prima alley-oop pass naar Thompson, die de bal hard door de ring dunkte voor zijn 25ste punt. Thompson kwam overigens ook door met 9 assists en 5 steals. Uiteindelijk werd de eindstand op 58-97 bepaald.

Daarmee werd het record van meeste uitzeges op rij in de competitie weer scherper gesteld. Dat aantal staat nu op dertien.