82-85

Datum: dinsdag 9 april 2019 · 20:30

Derde thuisnederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de derde thuisnederlaag te pakken. De Leidse formatie startte niet fel genoeg en zeker niet alert en daar maakte Donar dankbaar gebruik van. Al aan het begin van het tweede kwart was er een gat van 22 punten geslagen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in de slotfase toch nog dichtbij, maar kreeg de gelijkmakende driepunter niet door de ring. Zo werd het 82-85 voor de Groningse formatie.

Zorg en Zekerheid Leiden begon nog goed aan de wedstrijd. Driepunters van Worthy de Jong (twee stuks) en Clayton Vette zorgden halverwege het eerste kwart voor een Leidse voorsprong van 9-8. Daarmee was het goede er wel van af. De Leidse ploeg moest lijdzaam toezien hoe Donar tot goede schoten kwam en tegen een goed percentage afwerkte, terwijl aan Leidse zijde voornamelijk driepunters werden geschoten. Vooral de verhouding driepuntspogingen (35) tegenover tweepunters (32) lag behoorlijk scheef.

Donar antwoordde met een 0-13 run, waarna Darius Thompson een driepunter liet aantekenen voor 12-21. Meteen daarop kwam Donar nog een keer door met een 0-13 run, zodat het na één minuut spelen in het tweede kwart 12-34 stond. Een onwaarschijnlijke achterstand voor de Leidse formatie, die het nog steeds moest stellen zonder Mohamed Kherrazi.

Maurice Watson Jr. en De Jong scoorden vervolgens binnen een halve minuut twee keer. Coach Erik Braal koos uiteraard voor een time-out om de Leidse run te stoppen en om het fel meelevende publiek even stil te krijgen. Toch sorteerde die minuut rust geen effect, want Zorg en Zekerheid Leiden kwam even op stoom. Eén minuut voor rust bracht Vette de marge terug tot onder de 10 punten (29-38), maar Donar reageerde attent. Ruststand: 31-43.

Zorg en Zekerheid Leiden bleef lang in de kleedkamer. Je zou een scherper spelende Leidse ploeg verwachten, maar dat viel tegen. Binnen vijf minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden al weer tegen een achterstand van 21 punten aan: 40-61. Buigen of barsten? Zorg en Zekerheid Leiden wist zich aan de hand van Watson en De Jong te herpakken. Drie minuten later was het al weer 52-62 en een gaatje van tien punten valt te overbruggen.

Donar zag het gevaar en vergrootte de marge weer. In de tweede minuut van het laatste kwart betekende een drietje van Grant Sitton 55-71 en was de nood aan de man voor de Leidse ploeg. Na bommetjes van Watson en De Jong en een and-1 van Sergio De Randamie (vooraf gehuldigd als speler van de maand maart) was het na vier minuten 64-74.

Met een dunk na een steal zorgde Thompson ervoor dat de Leidse ploeg weer binnen de tien punten kwam. Het was de inleiding van een rommelige fase, waarin Zorg en Zekerheid Leiden ietwat te gehaast te werk ging. Een gevolg van de grote achterstand, zou coach Rolf Franke later aangeven.

Met nog drie minuten te gaan, verkleinde Thompson de marge tot zes punten: 72-78. Een dunk van de sterk spelende Thomas Koenis (19 punten, 12 rebounds en 8 assists) gaf de bezoekers weer even wat lucht. De Leidse ploeg voelde dat er misschien toch nog iets mogelijk was. Na twee driepunters op rij van De Jong (zijn zevende en achtste voltreffer) was het met nog 50 seconden te gaan 80-83.

Na een fout in de aanvallende rebound van Koenis, benutte Vette twee vrije worpen: 82-83 met nog 23 seconden te gaan. De Leidse ploeg moest vliegensvlug fouten maken om Donar op de lijn te zetten. Dat lukte, maar Lance Jeter wist wel raad met die twee vrije worpen. Veel tijd was er niet meer voor de Leidse ploeg. Toch waren er nog kansen op de gelijkmaker, maar de driepunters van De Jong en Watson troffen geen doel, met als gevolg de derde thuisnederlaag van dit seizoen: 82-85.

Worthy de Jong werd mede door acht rake driepunters topscorer met 28 punten. Maurice Watson Jr. tekende voor 22 punten, 9 assists en 4 steals. Darius Thompson (13 punten) en Clayton Vette (11 punten) zaten ook nog in de dubbele cijfers.