69-92

Datum: zaterdag 13 april 2019 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden moeiteloos naar winst

Aris Leeuwarden mocht in Anne van Dijk dan een nieuwe hoofdcoach hebben, het eindresultaat van de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen de Friese ploeg was niet anders dan in de voorgaande duels. Met een 16-0 run in het eerste kwart haalde de Leidse ploeg alle spanning uit de wedstrijd. Via een ruststand van 31-48 werd het uiteindelijk 69-92.

Aris Leeuwarden had onder Tony van den Bosch in de drie wedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk geen kans op een overwinning gehad. Daar kwam zaterdagavond in het gezellige Kalverdijkje geen verandering in. Zonder Mohamed Kherrazi was de Leidse ploeg oppermachtig tegen de Friezen.

Darian Anderson zette Aris nog wel op een 2-0 voorsprong, maar dat was meteen ook de enige Friese voorsprong in de wedstrijd. Na drie minuten viel al de eerste alley-oop te bewonderen. Darius Thompson wees omhoog en kreeg vervolgens de bal op een presenteerblaadje aangereikt van Maurice Watson Jr. Dankzij twee driepunters van David Michaels was het halverwege het eerste kwart pas 8-10, maar daarna ging Zorg en Zekerheid Leiden ook even verdedigen. Vier minuten lang werden de Friezen van scoren afgehouden.

Aanvallend liep het soepel. Worthy de Jong knalde twee bommetjes binnen, Thompson rondde een steal met een dunk af en onder de borden kwamen de Friezen kracht te kort tegen een sterk spelende Kenneth Simms. De 16-0 run leidde tot een stand van 8-26 na acht minuten spelen. Via een driepunter van Clayton Vette en twee vrije worpen van De Jong werd het eerste kwart afgesloten bij 13-31.

In het begin van het tweede kwart bracht Watson het verschil op 20 punten (13-33), maar daarna volgde een 9-0 run van Aris Leeuwarden. Net als je zat te denken aan een Leidse time-out, knalde Thompson een drietje binnen. Met nog 2’30 te spelen betekende een vierde driepunter van Michaels een 31-41 stand. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het kwart echter met een 7-0 run af. Vermeldenswaardig is zeker de driepunter in de buzzer van Sergio de Randamie. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg de bal aan de zijkant met nog anderhalve seconde te spelen. De Randamie wist vrij te komen om de pass te ontvangen en meteen voor drie te gaan: 31-48.

Nadat Nick Masterson de Friezen na rust op 33-50 had gezet, trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging opnieuw aan. Bijna vijf minuten lang kwam Aris niet aan scoren toe, terwijl de Leidse ploeg zelf goed was voor 18 punten. Vette tekende voor twee driepunters, terwijl Simms tot twee keer toe een and-1 voor zijn rekening nam. Zo stond het halverwege het derde kwart 33-68.

De grootste voorsprong werd 52 seconden voor het einde van het derde kwart genoteerd. Na een driepunter van Watson was de marge opgelopen tot 36 punten: 44-80. In de aanloop naar het einde van dit kwart was De Randamie nogmaals succesvol van downtown en had Thompson een mooie dunk nadat hij backdoor was gegaan en een pass op maat kreeg van Vette.

In het vierde kwart zakte het Leidse spel enigszins in. Dit had ook te maken met het rust geven aan de bepalende spelers aan Leidse zijde. Troy Koehler kwam eind derde kwart binnen de lijnen en speelde het hele vierde kwart. Ook Twan Polman verscheen in het laatste kwart op het veld. Dit duo maakte samen met De Randamie, Simms en Marijn Ververs de wedstrijd af. Met nog vijf minuten te gaan, stond Zorg en Zekerheid Leiden met 55-89 voor en leek de grens van de honderd punten geslecht te worden. Zo ver kwam het niet, want alleen Koehler scoorde nog een driepunter. Daardoor werd het uiteindelijk 69-92.

Vijf Leidse spelers kwamen in de dubbele cijfers: Thompson (21), Watson (19), Simms (17 en 4 blocks), De Jong (13) en Vette (11). De volgende uitwedstrijd volgt al weer snel. Komende dinsdag is Zorg en Zekerheid Leiden in het hoge Noorden actief tegen Donar.