76-81

Datum: dinsdag 16 april 2019 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden wint in Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden had een marge van 16 punten opgebouwd in het laatste kwart, maar Donar wist toch nog langszij te komen, met name dankzij drie driepunters van Arvin Slagter. In de laatste minuut maakte Maurice Watson Jr. een lay-up en een driepunter om alsnog de overwinning veilig te stellen 76-81.

Na het verlies van vorige week tegen Donar en het uit de competitie halen van Dutch Windmills is Landstede Basketbal de Leidse ploeg tot op twee punten genaderd. Een misstap in Groningen zou betekenen dat Zorg en Zekerheid Leiden niet meer aan kop zou staan van de Dutch Basketball League. Er stond dus zeker wat op het spel dinsdagavond in Groningen.

De start van de Leidse ploeg was niet al te best. Door een verkeerde opstelling bij de jumpball kon Donar al binnen vijf seconden op voorsprong komen. De Groningers liepen uit tot 6-0, waarna Kenneth Simms de eerste punten voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord schoot. De sterke Amerikaan zou een degelijke wedstrijd spelen met 10 punten en 5 rebounds. Foutenlast beperkte zijn speeltijd echter tot 20 minuten.

Ondanks een dunk van Darius Thompson en driepunters van diezelfde Thompson en Clayton Vette, keek de Leidse ploeg bij het ingaan van de laatste minuut van het eerste kwart tegen een 23-14 achterstand aan. In de buzzer schoot Worthy de Jong een drietje binnen: 23-17.

Het was de opmaat voor een sterke fase van De Jong. De international kwam in het tweede kwart tot 11 punten. Samen met een drietje van Sergio de Randamie en een veldscore van Vette nam de Leidse ploeg de leiding over: 30-33 met nog een dikke drie minuten te gaan. Donar trok de stand echter snel weer gelijk. In een van de laatste Leidse aanvallen leek Thompson in een uitzichtloze situatie beland, maar met een grote pivotstap wist hij de bal met veel effect onderlangs door de ring te krijgen. Twee scores van de jonge Rienk Mast deden de balans na twintig minuten spelen doorslaan naar Donar: 39-37. Vooral in de rebound moest de Leidse ploeg terrein prijsgeven en daar kan de inbreng van Mohamed Kherrazi straks goed van pas komen.

Na de pauze pakte Zorg en Zekerheid Leiden met een 9-0 run uit. Simms dunkte 41-48 op het bord en langzaam leek de Leidse ploeg weg te sluipen. Na een driepunter van Maurice Watson Jr. was het net over de helft van het derde kwart 45-53. Via Thompson en Vette werd het verschil zelfs opgevoerd naar tien punten (47-57, 49-59). Opnieuw kwam Donar sterk terug, waarna coach Rolf Franke één minuut voor het eind van het derde kwart zijn tweede time-out moest nemen. Met succes, want binnen 48 seconden tekende Thomspon voor acht punten, waaronder een buzzerbeater van het derde kwart. Zo bereikte Zorg en Zekerheid Leiden een 56-67 voorsprong.

Dankzij een score van Watson en een bommetje van De Randamie nam Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste minuut van het laatste kwart een geruststellende voorsprong van 56-72. Althans, dat zou je denken. De Leidse ploeg ging daarna nogal gehaast te werk, terwijl de tijd toch je vriend zou moeten zijn. Dit gaf Donar de gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen. Helemaal toen Arvin Slagter in nog geen drie minuten tijd elf punten liet aantekenen. Met nog anderhalve minuut te spelen, was het na een score van Lance Jeter gewoon weer gelijk: 76-76.

Dat zijn dan van die momenten waarop een speler van Zorg en Zekerheid Leiden opstaat. Dit keer nam Watson het heft in handen. Na wat dribbelwerk betekende zijn fade away jumper 76-78. In de tegenaanval greep Vette in op een slechte pass van Slagter. Watson miste vervolgens een schotpoging aan de andere kant, maar Simms pakte een belangrijke aanvallende rebound. Via een pass van Simms kreeg Watson zestien seconden voor tijd nog een schotkans. Dit keer viel zijn driepunter door de ring en daarmee was de zege een feit: 76-81. Dit was al de vijftiende opeenvolgende winst in een uitwedstrijd. Sterker nog, er is in competitieverband dit seizoen nog geen één uitwedstrijd verloren gegaan.

“Uit naar Groningen; dit was een belangrijke wedstrijd voor ons. We hadden een goede start van de tweede helft”, concludeerde Franke na afloop. “Watson stond op in de slotfase. We zijn rustig gebleven en hebben door de druk heen gespeeld.”

Zorg en Zekerheid Leiden had vijf spelers in de dubbele cijfers: Darius Thompson 19 (5 assists), Worthy de Jong 19 (5 assists, 5 steals), Maurice Watson Jr. 16 (8 assists, 4 steals), Clayton Vette 11 en Kenneth Simms 10.

Donderdag staat al weer de volgende wedstrijd op het programma. Dan ontvangt de Leidse ploeg Den Helder Suns in de Vijf Meihal.