83-61

Datum: donderdag 18 april 2019 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Eenvoudige zege ZZ Leiden

Den Helder Suns heeft Zorg en Zekerheid Leiden, op de eerste minuten na (0-6), niet kunnen verontrusten. De Leidse ploeg denderde voor de pauze door naar 47-27. In de tweede helft viel de Leidse ploeg enigszins stil en kon Den Helder iets terug doen. Een eindsprintje zorgde voor een 83-61. Verheugend was de terugkeer van Mohamed Kherrazi binnen de lijnen.

Op dinsdag speel je in Groningen de topper tegen Donar, op zaterdag staat de kraker tegen New Heroes Den Bosch op het programma en daar tussenin zit de thuiswedstrijd tegen Den Helder Suns. Na een krachten verslindende wedstrijd in Groningen is de gedachte om wat krachten te besparen niet onlogisch. Zorg en Zekerheid Leiden begon slapjes aan de wedstrijd en keek na anderhalve minuut al tegen een 0-6 achterstand aan. De snelle time-out van coach Rolf Franke was dan ook niet verrassend.

Die minuut had duidelijk effect. Zorg en Zekerheid Leiden trok de verdediging aan. Na de 2-8 van Thibault Vanderhaegen duurde het vier minuten eer de Leidse ploeg weer een Helderse treffer moest incasseren. Die score viel na een 10-0 run van de thuisploeg, waarbij Kenneth Simms en Clayton Vette zich onder de borden manifesteerden. Daar kwam nog eens een 10-2 run overheen, met daarin een harde dunk van Darius Thompson. Zo stond het na tien minuten spelen 22-12.

Vlak na het begin van het tweede kwart kwam tot genoegen van het publiek Mohamed Kherrazi voor het eerst sinds 13 maart weer in het veld. Dat was destijds een uitwedstrijd in Italië. Als je puur naar thuiswedstrijden kijkt, dan moeten we teruggaan tot 9 februari. Kherrazi werd met een daverend applaus ontvangen en scoorde enkele minuten later met een lay-up.

Van enige spanning was toen al geen sprake meer, want Zorg en Zekerheid Leiden liep vliegensvlug weg van de ploeg uit de kop van Noord-Holland. Na een driepunter van Marijn Ververs, halverwege het eerste kwart, was het verschil al opgelopen tot 21 punten: 37-16. Even leek Den Helder wat terug te komen, maar dankzij vier punten op rij van Vette – binnen 40 seconden tijd – werd de ruststand op 47-27 bepaald.

De toeschouwers gingen er na rust nog eens goed voor zitten. Zou Zorg en Zekerheid Leiden er nog een wervelende show van maken. Zij kwamen bedrogen uit. Den Helder bracht de marge meteen terug tot 14 punten. Daarna kabbelde de wedstrijd verder met steeds een verschil van rond de vijftien punten. Door drie rake vrije worpen van Worthy de Jong en een lay-up van Thompson was er na negen minuten spelen opnieuw een marge van twintig punten ontstaan: 59-39. Een drietje van Alex Laurent bracht de stand na drie kwarten op 59-42.

Het vierde kwart gaf eigenlijk hetzelfde spelbeeld te zien als het derde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden bleef constant op voorsprong. Als Den Helder wat terug wist te doen, dan reageerde de Leidse ploeg attent. Thompson voerde zijn puntentotaal aanzienlijk op en ook Simms deed zich gelden. In de laatste minuten waren er nog wat hoogstandjes te zien. Zo gaf Maurice Watson Jr. weer een perfecte alley-oop pass die door Thompson op waarde werd geschat. En na een steal en een assist van Watson dunkte Thompson ook nog de laatste score op het bord. Daarmee kwam de eindstand op 83-61.

Zorg en Zekerheid Leiden had weer vijf spelers in de dubbele cijfers. Thompson eindigde op 24 punten (en 8 rebounds, 7 assists en 4 steals). Watson had een double double met 15 punten en 10 assists. Ook Simms had een double double met 10 punten en 11 rebounds (en 2 blocks binnen vier seconden). Vette tekende voor 15 punten, terwijl De Jong tot 14 punten kwam. Bovendien was het in de aanloop naar de play-offs prettig dat Kherrazi weer tien minuutjes kon spelen. Nu even rust pakken, herstellen en dan zaterdag als ploeg weer klaarstaan voor New Heroes Den Bosch.