89-58

Datum: woensdag 27 maart 2019 · 20:00

ZZ Leiden houdt goed gevoel vast

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook het zesde treffen met Apollo Amsterdam in winst omgezet. De Amsterdammers bleven tot halverwege het tweede kwart het Leidse spoor goed volgen, maar een 14-0 run was eigenlijk al beslissend voor de uitkomst. Via een ruststand van 40-32 werd het uiteindelijk 89-58 voor de Leidse ploeg.

Het was een vreemde wedstrijd tussen beide ploegen. Runs van beide zijden overheersten in dit duel. Zorg en Zekerheid Leiden begon slordig aan de wedstrijd. Passfouten, dribbelfouten, het was gewoon niet zo best. Apollo pakte meteen uit met een reeks driepunters (aan het eind zou Apollo meer rake driepunters dan tweepunters op het scoutingsformulier hebben staan). Binnen nog geen zeven minuten tijd stond het 8-16 voor Apollo Amsterdam.

Lang mocht Apollo niet van deze voorsprong genieten. Marijn Ververs en Clayton Vette knalden er driepunters in voor de Leidse ploeg, waar coach Rolf Franke al vroeg aan het wisselen was geslagen. Zo kwam Troy Koehler in het eerste kwart ook al binnen de lijnen. Een lay-up van Darius Thompson bekroonde een 9-0 run, die leidde tot een stand van 20-19 na tien minuten basketbal.

Zorg en Zekerheid Leiden begon opnieuw niet scherp aan het tweede kwart. Nu kon dat van Apollo ook niet gezegd worden, maar waar de Leidse ploeg in de eerste vier minuten niet aan scoren toekwam, daar tekende Apollo vijf punten aan. Kenneth Simms was na vier minuten de eerste Leidse speler die in het tweede kwart wist te scoren: 22-24. Dit bleek de opmaat te zijn voor een 14-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Opeens was er snelheid en scherpte. Thomspon blockte een driepunter van Dexter Hope, waarna Worthy de Jong met een slingerworp Thomspon bereikte voor een dunk. Een steal van Maurice Watson Jr. bracht de bal bij Thompson die vervolgens De Jong lanceerde voor een alley-oop dunk over Aron Royé heen.

Nadat Berend Weijs de ban voor Apollo had gebroken, meldde Simms zich weer aan het front. De Amerikaan liet een paar fraaie staaltjes van behendigheid zien en dunkte ook nog een alley-oop pass van Thompson binnen. Het laatste woord van de eerste helft was aan Hope, die met een drietje de ruststand op 40-32 bracht.

Door scores van Simms en Watson liep Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart aanvankelijk uit naar 46-32. Apollo gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam mede door driepunters van Matthew van Tongeren (de vijfde bom), Royé en Weijs terug tot 51-46. Dichterbij liet Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers niet meer komen. In het restant van het derde kwart wist alleen nog Van Tongeren een punt te scoren. De Leidse ploeg had geen last van die droogte, want De Jong en Thompson scoorden er lustig op los. Een drietje van De Jong bepaalde de stand na drie kwarten op 64-47.

Zorg en Zekerheid Leiden hield het tempo hoog en kwam vooral tot eenvoudige scores. Pas na vier minuten tekende Lenno Witteveen voor de eerste veldscore namens de Amsterdammers: 72-49. Simms produceerde nog eens twee dunks, op weg naar zijn double double: 22 punten en 10 rebounds. De wedstrijd was natuurlijk al lang gespeeld, waarna beide coaches wat meer de bank op gingen. Zo tekende Koehler voor vier punten in de slotfase, maar hij kreeg vooral de toeschouwers op de banken met een hoog block op een lay-up van Hope. Thompson zorgde voor de uitsmijter. Met zijn lange armen pakte hij een steal om daarna verwoestend uit te halen. Dit alles leidde tot een eindstand van 89-58.

Overigens noteerde Vette met 17 punten en 10 rebounds ook een double double. Thompson en De Jong scoorde met respectievelijk 19 en 17 punten ook in de dubbele cijfers. Het aantal turnovers bleef na rust beperkt tot drie, waar dat aantal voor de pauze nog acht bedroeg.

Afgaande op het tweede kwart en een groot deel van de tweede helft valt te constateren dat het wel goed zit met Zorg en Zekerheid Leiden. Het positieve gevoel overheerst. Mohamed Kherrazi kwam in dit duel nog niet in actie, maar hij zou zondag zo maar in de bekerfinale in actie kunnen komen.