97-74

Datum: zaterdag 23 maart 2019 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden wint shoot-out

Zorg en Zekerheid Leiden en Dutch Windmills schotelden het massaal opgekomen publiek een mooie shoot-out voor. Bij rust was het al 49-47. In het derde kwart kwam de Leidse verdediging op gang en moest Dutch Windmills passen. Daarna liep het verschil snel op. Uiteindelijk werd het 97-74.

Coach Rolf Franke wist dat Dutch Windmills een lastige tegenstander kon zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg uit Dordrecht had donderdag nog verrassend gewonnen van Landstede Basketbal, terwijl de Leidse formatie weliswaar in Amsterdam van Apollo wist te winnen, maar niet echt kon overtuigen. Zeker in de eerste helft had de Leidse ploeg de handen vol aan Dutch Windmills.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde nog zonder Mohamed Kherrazi. Franke durfde na afloop geen voorspelling te doen wanneer de meester verdediger weer binnen de lijnen gaat komen. Juist dat verdedigende werk van Kherrazi had Zorg en Zekerheid Leiden voor rust goed kunnen gebruiken. Zeker in de eerste helft schoten de Dordtenaren met scherp, maar dat gold overigens ook voor de Leidse ploeg. Vandaar dat er gesproken werd over een shoot-out.

Dutch Windmills nam in de kolkende Vijf Meihal een 2-5 voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden bekommerde zich daar niet om. Clayton Vette (driepunters) en Darius Thompson (alley-oop na een pass van Maurice Watson Jr.) deden het voordeel naar de thuisploeg overslaan. Een van de mooiste acties vond na zeven minuten plaats. Alec Wintering leek een lay-up te benutten voor de bezoekers, maar hij had niet gerekend op het monster block van Thompson. Watson kreeg de rebound in zijn handen en speelde de bal in één ruk door naar Vette. De bebaarde Amerikaan bedacht zich geen moment en knalde een driepunter door de ring voor 18-14.

Dutch Windmills wist echter aan te klampen via driepunters van Ryan Richardson en Shavon Coleman en de bekeken lepe scores van Wintering. Door een bommetje van Sergio de Randamie kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste minuut van het eerste kwart op 30-21, maar Dutch Windmills sloot het kwart af met een 6-0 run voor 30-27.

Aan het begin van het tweede kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden er vandoor te gaan. Worthy de Jong pakte twee steals op rij en dat resulteerde in een dunk voor De Jong zelf en een lay-up voor Thompson: 37-32. Floris Versteeg, die in zijn oude thuishaven speelde, kwam door met een dunk met bonus en zo was Dutch Windmills weer terug in de wedstrijd 41-40. Na een achterwaartse dunk van Jito Kok en een drietje van Roel van Overbeek namen de Windmills zelfs brutaal de leiding over: 43-45. Vier punten van Worthy de Jong en een jumpertje van Vette brachten de thuisploeg weer aan de leiding: 49-47 en dat was meteen de ruststand.

Een hoge score dus en dat zinde Franke niet. In de rust werd daar uiteraard over gesproken. Dat moest na de pauze beter om zo de twee punten in eigen huis te houden. Een zone zou hier wel weer eens uitkomst kunnen bieden en dat bleek het geval.

Via een lay-up en een dunk van Shavon Coleman werd het nog wel 49-51, maar daarna nam Zorg en Zekerheid Leiden langzaam de regie over. Kenneth Simms, die op het punt stond om gewisseld te worden, kwam ineens door met een assist op Thompson en een and-1, waarna De Jong twee drietjes op rij benutte. Dit snelle tussensprintje bracht de Leidse ploeg op een voorsprong van acht punten. Watson raakte weer eens in zijn element en ook De Randamie liet nuttige dingen zien, vooral op de momenten dat Dutch Windmills het met een zone probeerde. Met vier punten op rij bezorgde De Randamie (vandaag goed voor 16 punten) de Leidse formatie een voorsprong van 71-63 na drie kwarten.

Via Thompson en Simms tilde Zorg en Zekerheid Leiden het verschil snel tot boven de tien punten. Daar kwam vanaf de zesde minuut nog een 13-0 run overheen. Dit was een fase waarin Dutch Windmills drie minuten lang niet tot scoren kwam. Zo was het opeens 92-66 en was de wedstrijd wel gespeeld. Een dunk van Kok maakte een einde aan de scoreloze fase van de Dordtenaren. Een driepunter van De Randamie, die steeds beter begint te spelen, en een lay-up van Twan Polman zorgden twee minuten voor tijd voor het grootste verschil: 97-68. Franke speelde de laatste drie minuten met het vijftal Marijn Ververs-Polman-Troy Koehler-De Randamie en Vette. Dit kwintet kwam niet meer tot scoren, zodat Dutch Windmills geen honderd punten tegen kreeg en de schade kon beperken tot 97-74.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam aan de finish met een overall schotpercentage van 56,1%, waar Dutch Windmills uiteindelijk eindigde op 40,0%. Reboundend was Zorg en Zekerheid Leiden dominant: 44 stuks om 30. De Leidse ploeg pakte vijf aanvallende rebounds na rust (in totaal acht) en dat is het aantal dat Franke graag ziet. Had Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft al 10 turnovers, na de pauze kwamen daar nog maar vijf bij. Tel daar nog eens bij op dat zes spelers in de dubbele cijfers kwamen: De Jong en Thompson 19 punten, Vette 18 (en 10 rebounds), De Randamie 16, Watson 11 (en 10 assists) en Simms 11.

Doordat Landstede Basketbal zaterdag voor de tweede keer op rij onderuit ging (dit keer tegen Feyenoord Basketball Rotterdam), nam Zorg en Zekerheid Leiden de koppositie weer over. Zowel de Leidse ploeg als Landstede Basketbal heeft 46 punten, alleen heeft Zorg en Zekerheid Leiden vier duels minder gespeeld. Overigens is New Heroes de Zwollenaren tot op twee punten genaderd, dus die strijd om de tweede plaats gaat nog hevig worden. Ook Donar, dat in eigen huis teleurstelde tegen Aris Leeuwarden (een 61-76 nederlaag), kan zich nog mengen in de strijd om de tweede plaats. Het worden al met al nog interessante weken.