83-91

Datum: donderdag 21 maart 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Statistieken

ZZ Leiden houdt stand in slotfase

Zorg en Zekerheid Leiden speelde niet groots in Amsterdam. Van 48-62 kwamen de Amsterdammers terug tot 68-68 aan het begin van het vierde kwart. De Leidse ploeg bleef echter overeind in het harde duel. Met 83-91 werden de twee punten mee terug naar huis genomen, in de wetenschap dat Landstede Basketbal onderuit was gegaan tegen Dutch Windmills, de Leidse tegenstander van zaterdag.

Er zijn van die dagen dat de boog niet gespannen staat. Zo’n situatie deed zich donderdagavond in Amsterdam voor. In de koude Apollohal speelde Zorg en Zekerheid Leiden een van de mindere wedstrijden van het seizoen. Natuurlijk is het lastig dat de grote aanjager Mohamed Kherrazi niet mee kon spelen, maar dat mag geen excuus zijn voor het ietwat plichtmatige Leidse optreden.

Van meet af aan bood Apollo Amsterdam echter meer weerstand dan je van de nummer acht van de competitie zou verwachten. Aron Royé, die in de beginjaren nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam, had zo’n avond dat alle ballen vielen. Royé eindigde mede door zes driepunters op 30 punten.

Het was aan de actieve Worthy de Jong te danken dat de Leidse ploeg in het eerste kwart kon aanhaken. De international kwam door met negen punten. Door drietjes van Marijn Ververs en Clayton Vette wist Zorg en Zekerheid Leiden een 23-17 achterstand weg te werken. Maurice Watson Jr. zorgde vlak voor het verstrijken van de eerste periode voor 23-25.

In de tweede periode bleven beide ploegen elkaar goed op de hielen zitten. Sergio de Randamie kwam een paar keer scorend door en ook Vette liet zich weer gelden. Met nog drie minuten te gaan tot de rust, trok Zorg en Zekerheid Leiden bij een 43-44 stand de verdediging even aan. Het is dat de Leidse ploeg in deze fase drie vrije worpen op rij miste, want anders was het verschil bij rust groter geweest dan negen punten: 45-54. Zoals welhaast gebruikelijk was het opnieuw Watson die vlak voor het rustsignaal wist te scoren.

Na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden het duel snel te willen beslissen. De Jong dunkte hard raak na een heerlijke pass van Darius Thompson. Zo was het na een kleine vier minuten spelen 48-62. Ondanks een nieuwe dunk van De Jong kwam Apollo mede door vijf driepunters in dit kwart sterk terug tot 63-66. Wat opviel was dat coach Rolf Franke geen time-out nam. Dit keer was het De Randamie die de klok wist te verslaan en 63-68 aantekende.

Het laatste kwart begon met een technische fout van Franke, maar Apollo maakte daar nog geen gebruik van. Niettemin was het na anderhalve minuut spelen wel 68-68. Zorg en Zekerheid Leiden zat er niet lekker in, pakte ook maar vier steals. Een onsportieve fout van Jesse Markusse bracht Thompson, die tot dan nog niet veel had laten zien, op de lijn. Thompson benutte beide vrije worpen en scoorde nadat de Leidse ploeg de bal aan de zijkant had ingenomen nogmaals. Na twee rake vrije worpen van De Jong was het met nog 4’34 te gaan 68-74.

Apollo Amsterdam bleef echter als een lastige mug rond de Leidse ploeg vliegen. Markusse en Dimeo van der Horst scoorden van ver en Berend Weijs pakte een and-1 mee. Dichterbij dan drie punten wisten de Amsterdammers niet meer te komen. Driepunters van Watson, Vette en De Randamie deden de deur dicht voor Apollo Amsterdam. Met een dunk bepaalde Thompson de eindstand op 83-91.

Verheugend was het optreden van Sergio de Randamie, die zich voor het eerst dit seizoen in de dubbele cijfers schoot: 11 punten. In de schaduw van de makkelijke scorers als Thompson (19), De Jong (19), Watson (17) en Vette (16) is het toch prettig dat er ook vanaf de bank wat meer dreiging komt.

Wat wel wat zorgen baart, waren de vijftien rake driepunters van Apollo Amsterdam, al had Zorg en Zekerheid Leiden er zelf ook twaalf. In Dutch Windmills treft de Leidse ploeg zaterdag wederom een formatie die de driepunters makkelijk weet te scoren. De ploeg uit Dordrecht was on fire van downtown, met als absolute uitblinker Ryan Richardson, die goed was voor negen van de veertien driepunters van zijn ploeg en dat maakte uiteindelijk het verschil met Landstede Basketbal. Zorg en Zekerheid Leiden is gewaarschuwd.