78-79

Datum: zaterdag 16 maart 2019 · 20:30

ZZ Leiden naar de bekerfinale

Voor de zesde keer in haar bestaan heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich gekwalificeerd voor de finale van het NBB-bekertoernooi. Verliezen en toch winnen; dat was aan het eind van het duel de situatie. Donar won de wedstrijd in de laatste seconde (78-79), maar Zorg en Zekerheid Leiden had het eerste duel in Groningen met vijf punten verschil gewonnen. Daardoor gaat de Leidse ploeg het op 31 maart in de finale in Zwolle opnemen tegen Landstede Basketbal.

Het zijn zware tijden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Woensdag was er nog op Sardinië van Dinamo Sassari verloren in een wedstrijd waarin de Leidse ploeg het zonder Worthy de Jong moest stellen en Mohamed Kherrazi zich na zes minuten opnieuw blessure, nu aan zijn knie.

Kherrazi moest de tweede wedstrijd uit de halve finale van het bekertoernooi dan ook noodgedwongen vanaf de kant bekijken. Het scheelde dat Drago Pasalic bij Donar ook niet in actie kwam.

Beide ploegen oogden wat nerveus in de openingsminuut, maar het was uiteindelijk De Jong die de ban vanaf de lijn brak. Donar antwoordde echter prima en nam meteen een 2-7 voorsprong. In een volgepakte Vijf Meihal liet Zorg en Zekerheid Leiden zich echter niet van de wijs brengen. De Jong speelde uitermate effectief in het eerste kwart. De trojka De Jong-Maurice Watson Jr.-Darius Thompson zorgde voor de Leidse scores in het eerste kwart. Zorg en Zekerheid Leiden nam bij 12-11 weer de leiding over. Donar haakte nog even aan, maar in de laatste twee minuten van het eerste kwart pakte Zorg en Zekerheid Leiden nog snel even een 26-21 voorsprong.

Die marge verdween echter als sneeuw voor de zon, zoals in dit duel wel vaker een voorsprong werd weggegeven, van beide kanten overigens. Erik Braal werd door de arbitrage bestraft met een technische fout, waardoor Clayton Vette zijn eerste punt kon laten aantekenen. Sergio de Randamie scoorde vervolgens uit een aanvallende rebound 30-26, maar daarna volgde een 10-0 run van Donar. Een score van Arvin Slagter betekende na zes minuten 30-36 en met die marge zou Donar doorgaan naar de eindstrijd. Het was, zo bleek later, de enige keer dat Donar een voorsprong van zes punten genoot. Een driepunter van De Jong en een score inside van Kenneth Simms brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer terug in de race. Een and-1 van De Jong, die op 22 punten uit zou komen, en een drietje van Vette zorgden voor een ruststand van 41-41. Verdedigend kwam de Leidse ploeg ook goed door met blocks van Simms (op Jason Dourisseau) en Thompson (op een drive van Grant Sitton).

Donar kwam als beste uit de kleedkamer en liep in nog geen drie minuten weer uit naar 43-48. In de resterende zeven minuten zou Donar nog maar één keer tot scoren komen. De Leidse zone werd agressief uitgevoerd en dat leverde een paar eenvoudige scores op voor De Jong en Thompson. Driepunters van Vette en Watson maakten het feest compleet. Na een nieuwe lay-up van Thompson (goed voor 17 punten) had de Leidse ploeg een 12-0 run neergezet. Sean Cunningham zorgde toen voor de enige Groningse score. In die fase moest Donar de Leidse ploeg laten gaan. Watson bepaalde de stand na drie kwarten op 57-50.

Zorg en Zekerheid Leiden had zich daarmee een voordelige marge van 12 punten verschaft, maar Donar gaf zich nog niet gewonnen. Binnen een minuut was het weer 57-55 en had Rolf Franke een time-out nodig om zijn spelers weer bij de les te krijgen. Lance Jeter bracht Donar op 59-60, maar Watson reageerde adequaat. Tot dat moment had de Leidse verdediging Teddy Gipson op nul punten gehouden, maar nu tekende Gipson voor vijftien opeenvolgende Groningse punten. Groter dan twee punten werd de voorsprong van Donar echter niet.

Voor de Leidse ploeg was Watson goud waard. Hij scoorde 13 van zijn 23 punten in het laatste kwart. Op snelheid slalomde de Amerikaanse spelmaker door de Groningse verdediging en zette Zorg en Zekerheid Leiden weer op 74-71. Het stop-de-klok spelletje van Donar werkte vervolgens niet, want Watson en Vette faalden niet van vanaf de lijn. Dat Shane Hammink in de laatste seconde Donar naar de 78-79 zege schoot, was niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat dus door naar de bekerfinale op 31 maart. Plaats van handeling is Zwolle.