94-68

Datum: woensdag 13 maart 2019 · 20:30
Locatie: Palaserradimigni, Sassari (Italië)

Doek valt voor ZZ Leiden

Aan de Europese campagne van Zorg en Zekerheid Leiden is woensdagavond op Sardinië een einde gekomen. Voor rust bleef de Leidse ploeg Dinamo Sassari goed volgen: 42-39. Na de pauze moest Zorg en Zekerheid Leiden, dat speelde zonder Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi zes minuten mee zag spelen, langzaam terrein. Aan de eindstreep was het 94-68.

Door de afwezigheid van Worthy de Jong en het nog niet geheel fit zijn van Mohamed Kherrazi was er voor Marijn Ververs een plekje in de starting five ingeruimd. Zorg en Zekerheid Leiden pakte wel de eerste voorsprong door een score van Darius Thompson en een drietje van Clayton Vette. Aan de hand van Rashawn Thomas (goed voor 43 punten, waarvan 25 na rust, en 16 rebounds) en een serie driepunters (acht voor rust en 15 in totaal) namen de Italianen de leiding over.

Al snel in het eerste kwart was er een gaatje van zeven punten, maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef op gepaste afstand goed volgen. Vette kwam nog eens door met een driepunter en Thompson stond aan de basis van een four point play. De Amerikaan scoorde uit de aanvallende rebound en kreeg een bonus vrije worp. Die zou er wel ingaan, ware het niet dat een Italiaan nog aan de bal zat, met als gevolg twee punten erbij. Zo werd het van 20-12 opeens 22-18. Thomas antwoordde met een van zijn vier driepunters, maar de laatste scores van het eerste kwart waren opnieuw voor Thompson en Sergio de Randamie. Zo eindigde het eerste kwart en had Zorg en Zekerheid Leiden de vroeg opgelopen schade aardig gerepareerd.

Ook in het tweede kwart bleef de Leidse ploeg Dinamo Sassari goed volgen. Sterker nog, Zorg en Zekerheid Leiden nam zelfs heel even de leiding. Maurice Watson Jr. en Vette schoten van downtown raak. Na twee rake vrije worpen van Thompson nam de Leidse ploeg in de zesde minuut de leiding: 34-36. Jammer genoeg viel kort daarop Mohamed Kherrazi (na het missen van een alley-oop) uit, waardoor de rotatie terugviel naar zes spelers. Kherrazi wilde nog wel terugkomen, maar daar stak coach Rolf Franke een stokje voor. Met nog twee minuten tot de rust bracht Watson de Leidse ploeg nogmaals aan de goede kant van de score. Via driepunters van Tyrus McGee en Marco Spissu en een gemiste vrije worp van Thompson gingen de Italianen met een 42-39 voorsprong de rust in.

Jack Cooley, de grote plaaggeest tijdens de wedstrijd in Leiden, kwam nauwelijks in het verhaal voor. Door vijf punten in de dying seconds van de tweede helft kwam de Amerikaan tot 9 punten, maar overall had hij wel vijf turnovers achter zijn naam staan. Reboundend gaf Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft niets toe aan de Italianen, maar dat zou in de tweede helft wel anders worden.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet goed uit de kleedkamer. Thompson had na twee minuten nog wel een fraaie dunk, maar door een persoonlijke fout van Kenneth Simms telde die dunk niet meer. Halverwege het derde kwart moest Franke zijn manschappen naar de kant halen, want de thuisploeg had een gaatje van tien punten geslagen.

De time-out had in zoverre effect dat Zorg en Zekerheid Leiden weer begon te scoren. De resterende elf punten in dit kwart kwamen allemaal van Thompson en Watson. Juist in deze fase had Worthy de Jong van grote waarde kunnen zijn, maar goed, hij was er dus niet bij. Met nog één seconde te spelen in kwart drie bepaalde Thompson vanaf de lijn de stand na drie kwarten op 62-51.

In het vierde kwart zette Zorg en Zekerheid Leiden nog een keer aan. Vette benutte eerst een lay-up en na twee rake vrije worpen van Thompson was Vette ook nog eens drie keer succesvol vanaf de lijn. Zo was het verschil na twee minuten spelen teruggebracht tot zeven punten: 65-58. Daarna moest Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks twee time-outs van Franke, pas op de plaats maken. Dinamo Sassari plaatste een 13-2 run en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld.

Ververs scoorde nog wel vijf Leidse punten op rij, maar de Italianen konden niet meer missen. Alles wat Thomas in zijn handen kreeg, veranderde in goud. De Amerikaan was succesvol van buiten de driepuntslijn, maar net zo makkelijk inside. In dit kwart tekende hij voor 16 punten. Daardoor liep het verschil toch nog flink op: 94-68.

Darius Thompson tekende voor een double double: 21 punten, 11 rebounds. Maurice Watson jr. tekende voor 16 punten en 8 assists, maar ook 8 turnovers. Clayton Vette kwam tot 14 punten en Marijn Ververs droeg met 9 punten een flink steentje bij.

“Jammer van de eindstand die niet weergeeft wat we hier hebben laten zien”, luidde de reactie na afloop van Franke. “43 punten van Thomas tegen 70% hielp daar ook niet bij. We sluiten hiermee de deelname aan een belangrijke competitie af. Zestien wedstrijden in de Europe Cup hebben ons volgens plan gevormd tot wat wij nu zijn en dat is een team dat aantoonbaar op internationaal niveau mee kan spelen. Dit ondanks de blessures, wat bij ons door de relatief kleine rotatie extra impact heeft gehad. Sassari was niet in beste vorm en daardoor waren er ook in deze ronden kansen. Dit tot diep in de tweede helft.”

“Complimenten en dank aan iedereen (spelers, staff, bestuur, sponsoren en supporters) die heeft bijgedragen aan de resultaten”, vervolgde Franke. “We gaan nu verder met andere competities, met de beker halve finale zaterdag tegen Donar als de volgende uitdaging.”