93-72

Datum: zondag 18 november 2018 · 19:30

ZZ Leiden slaat na rust toe

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd tegen Apollo Amsterdam in winst omgezet. De Leidse ploeg speelde voor rust met een te wat lage intensiteit in de verdediging, met als gevolg een ruststand van 48-44. In het derde kwart stelde Zorg en Zekerheid Leiden snel orde op zaken. Met een paar leuke highlights pakte de Leidse ploeg de winst met 93-72.

Voor de tweede keer in drie dagen tijd tegen Apollo spelen, in de wetenschap dat je uit al met 32 punten verschil gewonnen hebt en Apollo maar zes man op de been kon brengen. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je weet dat over twee dagen weer een wedstrijd voor FIBA Europe Cup in Duitsland op het programma staat. Eigenlijk is het devies geen blessures oplopen, maar wel de wedstrijd winnen.

In het eerste kwart zat de vaart er bij beide ploegen in. Apollo kwam goed mee door sterk spel van Matthew van Tongeren. De eerste vijf Leidse scores waren allemaal lay-ups, maar afstand nemen was er nog niet bij. Door twee drietjes van Clayton Vette en twee van Worthy de Jong sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart toch een gaatje: 27-18. Apollo prikte er nog gauw twee scores in, waardoor het eerste kwart bij 27-22 werd afgesloten.

In de tweede periode leek Zorg en Zekerheid Leiden de genadeklap uit te delen. Maurice Watson Jr. (driepunter), Kenneth Simms en Marijn Ververs (driepunter) zorgden in nog geen drie minuten voor een 35-22 tussenstand. Na een dunk van Vette en driepunters van Watson en Troy Koehler werd in de zesde minuut een gat van zestien punten geslagen: 46-30. Apollo antwoordde met een 6-0 run, waarna Koehler een alley-oop pass van Darius Thompson afrondde. Het zou de laatste score voor rust van Zorg en Zekerheid Leiden zijn. Voor Apollo gooide Dexter Hope er nog snel twee driepunters in, zodat de wedstrijd bij rust nog niet beslist was: 48-44.

Met die 48 punten is niets mis natuurlijk, maar 44 punten tegen krijgen is veel te veel. De verdedigende intensiteit moest omhoog en dat maakte coach Rolf Franke in de rust nogmaals duidelijk. “We hebben het er vooraf ook over gehad. Apollo schiet een paar ballen raak en dan ben je niet agressief genoeg. Dan begin je slap. Ik denk dat we dat goed hebben opgepakt ergens in het midden van de eerste helft. Dan denk je dat je er bent en dan staat het vier punten. Daar hebben we het in de rust ook weer over gehad.”

Die boodschap bleek duidelijk aangekomen te zijn bij de Leidse spelers. In het derde kwart ging de verdediging stukken beter lopen. Apollo Amsterdam werd in dit kwart op 9 punten gehouden, waar Zorg en Zekerheid Leiden er zelfs 25 noteerde. Zodoende werd het 73-53 na drie keer tien minuten spelen. Mohamed Kherrazi en Darius Thompson dunkten er flink op los, Marijn Ververs knalde er een verre driepunter in en Kenneth Simms kwam met een jumpertje vanaf de vrije worplijn.

In het vierde kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk doorgaan. Goed uitgespeelde aanvallen en snelle breaks zorgden voor makkelijke scores. Nadat Simms een alley-oop pass van Watson afrondde, was het verschil opgelopen tot 24 punten: 83-59. Na de zesde driepunter van Hope counterde De Jong met een driepunter. Apollo kwam nog terug tot 88-70, maar het slotakkoord was voor de jonkies. Twan Polman was wederom succesvol van downtown en Koehler toonde zijn springveren nog maar eens door een break af te ronden met een dunk voor de eindstand 93-72.

“We kregen negen punten tegen in het derde kwart en toen was de wedstrijd wel gespeeld. Dan laat je vervolgens iedereen spelen”, aldus Franke. Morgenochtend moeten de spelers alweer vroeg op, want om negen uur vertrekt de bus naar Würzburg.