87-61

Datum: dinsdag 20 november 2018 · 20:00
Locatie: s. Oliver Arena, Würzburg (Duitsland)

Derde kwart wordt ZZ Leiden fataal

Zorg en Zekerheid Leiden is de ongeslagen status in Europese uitwedstrijden kwijtgeraakt. Voor rust leek er niets aan de hand, maar in het derde kwart moest de Leidse ploeg s.Oliver Würzburg laten gaan (27-7). Daarmee was de wedstrijd gespeeld en was het wachten op het eindsignaal. Dat kwam bij 87-61, waardoor de Duitsers poulewinnaar werden Zorg en Zekerheid Leiden als tweede eindigde.

Gesteund door een Leids supporterslegioen begon Zorg en Zekerheid Leiden goed aan het duel in Würzburg. Met name Darius Thompson kende een sterke start. In het eerste kwart was de Amerikaan al goed voor drie driepunters en twee dunks na een steal. Na zes minuten was het dan ook al 12-17 en greep s.Oliver Würzburg naar een time-out. Uiteindelijk moest de Duitse formatie wel winnen om niet afhankelijk te worden van het resultaat van het duel tussen Sakarya BSB en CSM CSU Oradea dat op woensdag op het programma staat.

Een te vroeg schot van Thompson aan het einde van het eerste kwart bezorgde de ploeg uit Würzburg nog een kans. Felix Hoffmann greep deze kans met beide handen aan en zijn drietje in de buzzer zorgde voor een 17-19 stand na tien minuten spelen.

Worthy de Jong opende het tweede kwart met een rake driepunter, maar daarna kwam Würzburg opzetten. Helemaal toen de 2.10 meter lange veteraan Kresimir Loncar driepunters van de kop raak ging schieten. Na een 8-0 run van de thuisploeg, moest Rolf Franke wel een time-out nemen om het Duitse ritme te breken. De Jong gooide zijn tweede driepunter van de avond raak voor 27-27. Würzburg pakte vervolgens steeds een voorsprong van drie punten (30-27, 36-33), maar in de laatste twintig seconden sloeg Zorg en Zekerheid Leiden nog snel even toe. Eerst scoorde Maurice Watson Jr. en na een door de Leidse verdediging afgedwongen turnover dunkte Thompson de 36-37 ruststand op het bord.

De start van het derde kwart was een voorbode voor de tweede helft. De ploeg uit Würzburg schakelde nog een tandje bij en liet duidelijk zien dat de winst noodzakelijk was. Zeker in de rebound werd Zorg en Zekerheid Leiden op alle fronten afgetroefd: 51 om 19 rebounds. De Duitsers pakten net zoveel aanvallende rebounds als Zorg en Zekerheid Leiden verdedigende rebounds en dat mag gewoon niet. Nu hoefde de Leidse ploeg niet te winnen, want de plaatsing voor de volgende ronde was al afgedwongen.

De eerste Leidse score viel pas na vier minuten. De and-1 van Thompson zorgde voor een 48-40 stand. Thomspon was vlak daarvoor hard gefould, maar dat werd niet afgefloten, evenals een goaltending die beoordeeld werd als offensive interference van Mohamed Kherrazi. Dat de Leidse ploeg ging forceren was al snel duidelijk. Na een driepunter van Watson voor 54-44 wist Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste drie minuten niet meer te scoren, waar Würzburg er nog even negen in liet vallen. Zo eindigde het derde kwart in 27-7, met als gevolg een 63-44 stand na drie kwarten.

Toen Loncar en Florian Koch het vierde kwart ook nog openden met driepunters (71-44), was het echt wel gedaan, voor zover dat al niet het geval was. Het verschil liep zelfs op naar 35 punten (85-50), waarna Zorg en Zekerheid Leiden de schade nog wat wist te beperken via onder meer een driepunter van Clayton Vette en twee keer een and-1 (Kherrazi en Marijn Ververs). Uiteindelijk stond er een 87-61 eindstand op het bord. Van de twee andere ploegen wist Zorg en Zekerheid Leiden telkens te winnen, maar tegen s.Oliver Würzburg lukte dat dus twee keer niet.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat in de tweede ronde verder in poule L en weet dat in elk geval het Finse Kataja Basket een van de tegenstanders zal zijn. De twee andere teams worden morgen bekend. De kans is groot dat daar een oude bekende bij zit. Bakken Bears staat in poule E bovenaan en mag morgen met 23 punten verschil verliezen.

Rolf Franke zag dat zijn ploeg een goede eerste helft speelde. “De scherpte was goed. In de rust hebben we ook het belang van een goede start in de tweede helft besproken. Dat lukte niet. Wij kregen in de derde periode ook weinig mee. Fouls werden niet gefloten en een goaltending kregen we niet mee. Bij 50-40 was het nog een game. We moeten eerlijk zijn dat we daar niet goed op hebben gereageerd. Dan is de game snel gespeeld. Dit is een goed leermoment voor ons. Op dit niveau moet gewoon alles kloppen.”

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Darius Thompson 26 (3 driepunters, 3 steals), Maurice Watson Jr. 11 (4 assists), Worthy de Jong 9 (4 steals), Mohamed Kherrazi 7, Clayton Vette 5 en Marijn Ververs 3.