61-93

Datum: vrijdag 16 november 2018 · 20:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Rustig avondje voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Amsterdam een rustig avondje gehad. Dat is wel eens anders geweest. Apollo Amsterdam opende met een 8-0 run, maar daarna kwam de Leidse ploeg op stoom. Via een ruststand van 34-46 werd het uiteindelijk 61-93. Coach Rolf Franke zette negen spelers in het veld en die kwamen allemaal tot scoren.

In het verleden waren de wedstrijden in de Apollohal spannend. Nog geen twee jaar geleden had de Leidse ploeg het flink te stellen met de Amsterdammers. In het reguliere seizoen werd er één keer in Amsterdam verloren na verlenging. In de play-offs kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen en toen zegevierde Apollo in de eerste wedstrijd in Leiden. In Amsterdam pakte Zorg en Zekerheid Leiden de winst.

Dat het vanavond een ander verhaal zou worden, was voor aanvang van het duel eigenlijk al duidelijk. De jonge spelers van Apollo (Malevy Leons, Keshawn Bottelier) zijn met een jeugdteam in de Verenigde Staten. Jesse Markusse en Aron Royé zijn zeker nog een maand uitgeschakeld, waardoor Patrick Faijdherbe over slechts zeven spelers kon beschikken.

Misschien wat overmoedig begon Zorg en Zekerheid Leiden, dat nog geen 24 uur eerder uit Roemenië was teruggekeerd, aan het duel. Gesteund door een grote schare fans die de reis naar Amsterdam hadden ondernomen. Zij keken verbaasd op dat het na twee minuten spelen 8-0 voor Apollo stond. Clayton Vette en Worthy de Jong waren vervolgens actief voor de Leidse ploeg. Even plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 8-0 run met onder meer een dunk van Darius Thompson over Berend Weijs heen: 13-17. Dunken kan Weijs natuurlijk ook en dat zou hij maar liefst vier keer doen. Hij bracht zijn ploeg nog terug tot 18-18, maar het eindschot was voor Marijn Ververs en een dunk van Mohamed Kherrazi: 18-24. In de laatste aanval ging Dimeo van der Horst door zijn enkel en kon niet meer verder spelen. Zo bleven er voor de coaches Patrick Faijdherbe en zijn assistent Rogier Jansen nog zes spelers over. Dezelfde zes die zondag naar de Vijf Meihal moeten, aldus Faijdherbe.

In de tweede periode maakte Troy Koehler zijn eerste minuten in de Dutch Basketball League. Door een blessure had de jonge forward alleen wat minuten in de Europe Cup gemaakt. Worthy de Jong liet zich in dit kwart van zijn beste kant zien met driepunters, steals, een achterwaartse dunk en 11 punten in dit kwart. Het duo Knabbel en Babbel (Thompson en Maurice Watson Jr.) deden het rustig aan met respectievelijk 5 en 2 punten in de eerste helft. Watson bediende overigens op fraaie wijze Vette, die met een driepunter de ruststand van 34-46 op het bord schoot.

Na de pauze probeerde Apollo het nog even via twee driepunters van Dexter Hope (40-50), maar daarna ging Zorg en Zekerheid Leiden weer rustig door. Na een score van Vette knalde Thompson binnen een halve minuut twee driepunters door de ring. Na iets meer dan vijf minuten was het 40-60 geworden en vluchtte Faijdherbe in een time-out. Back-to-back driepunters van Vette en Ververs brachten het verschil al op 26 punten: 42-68. Na drie keer tien minuten spelen was het 46-70.

Kort na het begin van het laatste kwart gaf Vette Koehler de kans om zijn eerste DBL-score te maken. Met een sierlijke vlucht naar de ring rondde de rookie zijn lay-up af. Ververs greep zijn kans om te laten zien dat hij kan ballen. Met 12 punten (tegen 67% schot, en een evenaring van zijn personal high) en 5 rebounds leverde de guard goed werk af. De Jong (10 minuutjes na rust, totaal 26 minuten), Watson (totaal 20 minuten) en Kherrazi (23 minuten) hadden al lang en breed plaatsgenomen op de bank. Kenneth Simms werkte zich ook nog in de dubbele cijfers (11 punten en 6 rebounds). Door drie driepunters op rij (één keer Ververs en twee keer binnen 26 seconden Thompson) brachten het verschil vier minuten voor tijd op 52-88.

Inmiddels was ook Twan Polman binnen de lijnen gekomen. Tegen Feyenoord Basketball had hij al een paar minuten in de DBL gemaakt, dit keer noteerde Polman ook zijn eerste score: een driepunter met net even meer dan een minuut te gaan: 58-93. Zijn score, en eerder ook die van Koehler, zorgde voor een vreugde explosie op de bank. Een teken dat het met de sfeer wel goed zit. Dat Matthew van Tongeren de eindstand op 61-93 bepaalde, daar maalde niemand meer om. De eerste wedstrijd binnen twee dagen – een begin van een lange serie met telkens maar één rustdag – was zonder averij verlopen.

Vette en Thompson waren goed voor 19 punten, De Jong tekende voor 18 punten. Kherrazi speelde een wedstrijd zoals we van hem gewend zijn: niet al te veel scores, maar wel weer 9 rebounds, 6 assists en 4 steals. Thompson had eveneens 6 assists en tekende voor 7 steals. Morgen even uitrusten en dan op naar zondag als Apollo Amsterdam te gast is in de Vijf Meihal (aanvang 19.30 uur).