74-80

Datum: vrijdag 15 februari 2019 · 21:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U21 verliest in eigen huis van Landstede

Het U21-team van Zorg en Zekerheid moest vrijdagavond in eigen huis (dit keer is dat het Houtkwartier) aantreden tegen Landstede Zwolle. Een belangrijke wedstrijd omdat beide ploegen nog strijden voor de play-off plaatsen en na verlies tegen Apollo en Den Helder de punten broodnodig zijn in Leiden. Helaas bleek na twee en een half kwart goed spel van Zorg en Zekerheid Leiden dat Landstede Basketbal in het laatste kwart sterker was: 74-80.

Zorg en Zekerheid Leiden begint energiek aan de wedstrijd. Met snel en gedreven spel weet de Leidse formatie een voorsprong op te bouwen. In de laatste minuten kan Landstede daar echter enkele scores tegenover stellen en staat het 18-16.

Het tweede kwart laat een gelijk beeld zien. Beide teams komen nu makkelijker tot scoren en dit leidt tot een aantrekkelijke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer. Zorg en Zekerheid Leiden scoort wat vaker inside en via midrange schoten terwijl Landstede steeds vaker tot een driepunter kan komen (38%). Zorg en Zekerheid Leiden heeft de hele wedstrijd moeite om vanachter de driepuntslijn te scoren (16%). Met 42-38 gaan de heren de rust in.

Zorg en Zekerheid Leiden begint ook sterk aan de tweede helft. Via een zone defense weet men de aanval van Zwolle te ontregelen en komt men makkelijk tot scoren. Na iets meer dan vijf minuten in het derde kwart leidt de Leidse ploeg dan ook met 14 punten en lijkt er niets aan de hand. Langzamerhand weet Zwolle echter de gaten in de zone te vinden en begint van buiten driepuntsrange raak te schieten, maar ook te scoren in de bucket. Binnen enkele minuten resteren er slechts drie punten van de voorsprong: 60-57. Tijd dus voor Zorg en Zekerheid Leiden om in het laatste kwart de mouwen op te rollen.

Op een of andere manier lukt dat helaas niet meer. De aanval van de thuisploeg straalt weinig zelfvertrouwen uit en er worden geen goede schoten meer genomen. Landstede krijgt juist steeds meer vertrouwen in een goede afloop. Na vijf minuten leidt dit tot een 66-68 stand in het voordeel van Zwolle. Ook in de laatste minuten lukt het Zorg en Zekerheid Leiden niet meer om het tij te keren. De laatste ultieme driepunters treffen geen doel en via enkele (stop de klok) vrije worpen weet Zwolle de zege veilig te stellen. Topscoorder aan Leidse zijde is Marijn Ververs (die op deze vrijdag geen wedstrijd had met heren 1 en dus mee kon spelen) met 22 punten.