74-65

Datum: zaterdag 9 februari 2019 · 11:00
Locatie: De Slenk, Den Helder

U21 verliest tweede wedstrijd op rij

In alle vroegte mocht het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden op zaterdagmorgen vertrekken om in de Slenk aan te treden tegen naaste concurrent Den Helder. Belangrijk was dat de jongens op dat vroege uur wakker en alert waren. Helaas waren ze dat nog niet. Aanvallend en verdedigend kwam Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart te kort en keek na 10 minuten tegen een 29-8 achterstand aan. Die achterstand bleek ondanks hard werken niet meer in te lopen en Leiden verloor uiteindelijk met 74-65.

Den Helder schiet uit de startblokken en scoort makkelijk met zowel breaks als driepunters. Zorg en Zekerheid Leiden heeft moeite om de verdediging goed dicht te houden. Maar nog belangrijker is dat U21 lastig weet te scoren. Veel ballen onder de basket schieten net uit de ring. Dat heeft deels te maken met de ring die aan die kant van het veld iets scheef hangt, maar ook met het stevige verdedigen van Den Helder. De scheidsrechters laten fysiek veel toe. In de eerste vijf minuten weet Zorg en Zekerheid Leiden de schade nog beperkt te houden, maar in de tweede vijf minuten van het eerste kwart valt Zorg en Zekerheid Leiden stil en weet nog maar twee punten te scoren. Omdat Den Helder nauwelijks mist, betekent dat een 29-8 score na het eerste kwart.

Is de wedstrijd daarmee gespeeld? Nou, daar denken de Leidenaren anders over. Er wordt overgeschakeld naar een zoneverdediging en daarmee wordt de Helderse aanval lam gelegd. Aanvallend zijn de bezoekers wat meer gewend aan bord en ring en beginnen de lay-ups en schoten te vallen. Via een tussenstand van 31-18 kruipt Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij naar 37-28. En dat betekent dat de Leidse ploeg binnen de 10-puntengrens is gekomen en dat er weer aansluiting is.

Het derde kwart is echter andere koek. Den Helder heeft de sleutel gevonden in de Leidse zone verdediging en gaat door waar ze in het eerste kwart mee begonnen waren: van afstand raak schieten. Bij Zorg en Zekerheid Leiden is het vooral Troy Koehler die hier nog wat tegenover kan stellen via enkele driepunters. Dit kwart is echter duidelijk voor Den Helder (25-14), hetgeen resulteert in een score van 62-42 op het scorebord.

Dat lijkt een schier onmogelijk opgave voor Zorg en Zekerheid Leiden. Aanvankelijk blijft de marge intact, maar langzaam sluipt de Leidse formatie toch dichterbij in de laatste minuten. De laatste drie minuten wordt er opportunistisch gebasketbald en gooit onder andere Sander Korteweg er twee driepunters in. Het verschil ligt nu rond de 10-puntengrens. Den Helder krijgt het wat benauwd en vlucht in een time-out. Helaas zijn de resterende twee minuten niet meer genoeg voor de inhaalrace en verliest Zorg en Zekerheid Leiden met 74-65. In deze wedstrijd werden kwart 2 en 4 gewonnen, maar de opgelopen achterstand in het eerste kwart deed Leiden de das om. Topscorer aan Leidse zijde was Troy Koehler met 20 punten.

Coach Robert van Osnabrugge: “Vooraf wisten wij dat dit een belangrijke wedstrijd was, omdat we bij winst Den Helder op vier punten achterstand en een voor ons positief onderling resultaat zouden zetten. Ook wisten wij natuurlijk dat de wedstrijd op een ongebruikelijk vroeg tijdstip zou beginnen en dat wij daar op voorbereid zouden moeten zijn. Dat bleek helaas niet het geval. We hebben de wedstrijd eigenlijk al in het eerste kwart verloren. Gelukkig herpakten wij ons in het tweede kwart, waardoor er in de rust een nog hoopvolle achterstand op het bord stond. Helaas komen wij niet goed uit de kleedkamer en worden we opnieuw op een fikse achterstand gezet. Op het laatst hebben wij nog ‘alles of niets’ gespeeld, maar het verschil was al te groot. Volgende week zullen wij echt uit een ander vaatje moeten tappen tegen Zwolle, een andere concurrent voor een plaats in de play-offs. Van het begin af aan zullen wij er dan moeten staan.”