Datum: vrijdag 14 december 2018 · 21:00
Team: U22
Locatie: Calandhal Hal 2, Amsterdam

U21 laat zich verrassen

Op vrijdagavond mocht het U21-team van Zorg en Zekerheid in Amsterdam aantreden tegen de Harlemlakers. Naar de stand kijkend zou dit een niet al te lastige wedstrijd moeten worden, maar de Leidse jeugd heeft het regelmatig zwaar in de Calandhal. Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start (4-20 voorsprong tegen het einde van het eerste kwart), maar de wedstrijd eindigde in een domper: 73-69 verlies.

U21 begint scherp aan de wedstrijd. Er wordt goed verdedigd en vrij gemakkelijk gescoord uit enkele breaks en af en toe een inside actie van een van de Leidse centers. Harlemlakers kan hier in deze fase van de wedstrijd weinig tegenover stellen en komt niet tot goede schoten. Na een tussenstand van 4-20 komen de Amsterdammers echter iets beter in de wedstrijd: 9-20 aan het einde van dit kwart.

Het tweede kwart begint het Amsterdamse publiek, dat in groten getale aanwezig was, warm te draaien en dit slaat ook over op het team. Op inzet en vechtlust komt de thuisploeg steeds dichterbij. Er wordt door hen ook beter verdedigd, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden niet meer zo makkelijk kan penetreren en ook de makkelijke punten in de bucket uitblijven. De Leidse machine stokt dan ook. Dit kwart wint Amsterdam ruim (24-12), waardoor er bij rust een 33-32 stand op het scoreboard staat.

Het derde kwart wordt het een echte wedstrijd. Opvallend is dat Harlemlakers deze wedstrijd makkelijk de driepunters binnen schiet (10/29, 35%) terwijl dat bij Zorg en Zekerheid Leiden een stuk moeizamer gaat (3/20, 15%). De Leidse ploeg scoort vooral inside (over de hele wedstrijd 44 punten tegen 58%). Maar schiet ook weer een minder percentage vrije worpen (48% tegen 75% van Harlemlakers). Helaas moet in deze fase Kasper van Osnabrugge het veld verlaten met een stevige enkelblessure. Het derde kwart eindigde in 55-54.

Het laatste kwart is spannend. Harlemlakers neemt enkele malen een voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft daar steeds een antwoord op. Met enkele punten voorsprong voor Amsterdam in de laatste minuten, krijgt de Leidse ploeg nog kansen in enkele aanvallen. Deze worden echter niet goed uitgespeeld, waardoor er niet meer gescoord wordt. Aan de andere kant doet Amsterdam dat wel, waardoor de wedstrijd gespeeld is: 73-69. Topschutter aan Leidse zijde is Lucas Kruithof met 17 punten (en 15 rebounds).

Robert van Osnabrugge is niet blij dat zijn team de punten heeft laten liggen: "Dit verlies kan aan het eind van het seizoen nog belangrijk worden voor de play-off plekken. De wedstrijd kenmerkt zich door een gebrek aan intensiteit en felheid bij ons. Er waren te veel mensen die niet thuis gaven. En niet scherp genoeg. Er was geen bereidheid om voor elke bal te knokken. In de rebound waren we bijvoorbeeld te afwachtend. We lieten Harlemlakers in de wedstrijd komen en pakken niet door wanneer we aan het begin van de wedstrijd een flinke voorsprong pakken."