63-53

Datum: zondag 9 december 2018 · 16:30

U21 pakt winst tegen OLA

Zorg en Zekerheid Leiden U21 moest zondagmiddag aantreden tegen de Orange Lions Academy (kortweg OLA) uit Amsterdam. Een nieuw team dit jaar in de DTL, gepresenteerd als het nationaal talentenprogramma van de NBB. Het was niet helemaal duidelijk hoe goed dit team was, maar gezien de uitslagen was het duidelijk dat dat deze jongens niet onderschat mochten worden. Dat bleek ook na deze wedstrijd die uiteindelijk met 63-53 naar Zorg en Zekerheid Leiden ging.

Het begin van de wedstrijd is voor Zorg en Zekerheid Leiden met een paar sterke acties onder de basket. Al snel blijkt dat OLA naar Leiden is gekomen voor de winst. Met energiek en fysiek spel maken ze binnen korte tijd gelijk en komen vervolgens op voorsprong: 11-16. Zorg en Zekerheid Leiden heeft hier echter een antwoord op en dit kwart eindigt in 23-23. U21 kan aan het begin van het kwart op voorsprong komen. Ook nu komt OLA weer sterk terug. Deze helft eindigt in 34-39.

De teams geven elkaar in de tweede helft weinig toe. OLA blijft de hele wedstrijd met veel energie verdedigen. Zorg en Zekerheid Leiden pakt in deze wedstrijd net wat meer rebounds (vooral aanvallend) en is ook wat slimmer en meer ervaren in belangrijke fases van de wedstrijd. Het derde kwart eindigt in 46-43. Er wordt een stuk minder gescoord dan in de eerste helft.

Dat is ook het geval in het vierde kwart. Er wordt stevig verdedigd en er komen weinig goede, vrije schoten vrij. Halverwege dit kwart staat Leiden nog maar met drie puntjes voor. De laatste minuten gooit eerst Twan Polman er, net voordat de zoemer van 24 seconden gaat, een drietje in dat U21 een belangrijke voorsprong bezorgt van vijf punten. Ook Bart van Rixtel (topscoorder in deze wedstrijd met 19 punten tegen 69%, op de foto op de nieuwspagina in actie in een eerdere wedstrijd) komt in deze fase door met enkele drives en schoten waar OLA geen antwoord op heeft. De wedstrijd eindigt in 63-53 en dat is gelijk de grootste voorsprong in de wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Coach Robert van Osnabrugge: "OLA heeft het elke tegenstander tot nu toe moeilijk gemaakt. Het bleek voor ons dus ook een lastig pot te zijn. We lieten ze de eerste helft 39 punten scoren, wat natuurlijk te veel is. In de rust heb ik daarom aangegeven meer rebounds te gaan pakken en wat steviger te gaan verdedigen. Dan wordt het voor hen lastiger. Dat klopte ook, ze scoren nog maar 14 punten in de hele tweede helft. Mijn complimenten aan OLA, we moesten vandaag echt aan de bak. Ze staan momenteel niet al te hoog in de competitie, maar gaan zo vast nog meer wedstrijden winnen."