72-70

Datum: vrijdag 12 oktober 2018 · 20:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Eerste nederlaag voor U21

Het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden mocht op vrijdagavond aantreden tegen Apollo. Het beloofde een spannende pot te worden tussen beide nog ongeslagen teams. Het werd een bij vlagen rommelige wedstrijd die alle kanten op ging. Met hoogte- en dieptepunten en aan het eind een kans op een overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden. Toen echter na 40 minuten de rook was opgetrokken, ging de overwinning met 72-70 naar Amsterdam.

De wedstrijd begint gelijk goed; om en om wordt er gescoord tot 12-10 halverwege het eerste kwart. Dan neemt Apollo een voorsprong via enkele goede acties en schoten waar Zorg en Zekerheid Leiden in deze fase geen antwoord op heeft. Het eerste kwart eindigt op 25-17.

In het tweede kwart komt Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk goed terug. Helaas wordt deze fase bruut onderbroken door twee blessures. Eerst gaat Quinten Wijnen flink door zijn knie heen en enkele minuten later landt Troy Koehler op een been van een op de grond liggende tegenstander. Beide spelers zijn in het vervolg van de wedstrijd uitgeschakeld. Dat is een stevige aderlating voor het team, die ook terug is te zien in de score bij rust: 40-31.

De tweede helft begint rommelig aan beide kanten met veel turnovers. Daarna begint Zorg en Zekerheid Leiden de weg naar de basket te vinden en komt uiteindelijk terug tot 48-45 aan het eind van het derde kwart.

De Leidse formatie komt in een flow en loopt via enkele driepunters uit. Amsterdam herpakt zich en zet aan voor een 11-0 run, waaronder twee schoten die enkele malen op ring en bord stuiteren voordat ze toch in de basket vallen. Met 12 seconden te gaan, heeft Zorg en Zekerheid Leiden bij 72-70 de laatste aanval. Door goed verdedigen van Amsterdam komt de Leidse ploeg niet tot een goed schot. Een verlies met perspectief voor het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden.

Coach Robert van Osnabrugge is blij met het vertoonde spel, maar had natuurlijk liever gezien dat de overwinning mee naar huis genomen zouden worden: "Wanneer je met 3,5 minuut te gaan voor staat met 8 punten, mag je de partij niet meer verliezen. We lieten het in de eindfase in de defense afweten en gaven toen open schoten weg die er alle drie in vielen. We moeten zeker aan het eind van de wedstrijd hard blijven verdedigen. Dat is een les voor de komende wedstrijden. Voor de rest hebben we zeker een goede wedstrijd gespeeld. Het grootste verlies zijn niet de twee punten, maar de blessures van twee spelers."

Komend weekend wordt zwaar voor de U21 met twee wedstrijden: een competitiewedstrijd op vrijdag en een bekerwedstrijd op zondag.