80-71

Datum: zondag 7 oktober 2018 · 15:00

Vierde opeenvolgende zege U21

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden won zondag van Feyenoord Basketball Rotterdam. Maar dat ging niet heel makkelijk. Na een goede start (14-0 run vanaf de start) kwam Rotterdam steeds beter in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden gaf de voorsprong echter niet meer uit handen: 80-71.

Het team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft gelukkig steeds minder blessures. Vrijdag werd er voor het eerst met tien man getraind. Alleen Joes Ludden zit nog in de lappenmand, maar kan hopelijk binnenkort weer aansluiten.

Zorg en Zekerheid Leiden begint goed aan de wedstrijd. Via sterk inside spel, afstandsschoten en breaks wordt het binnen enkele minuten 14-0. Vanaf dat moment begint Rotterdam ook te scoren. We eindigen het eerste kwart met 20-12.

Het tweede kwart beginnen de Leidenaren met een 7-0 run en vlucht coach Michael Kok van Rotterdam in een time-out. Feyenoord begint beter en ook steviger te spelen en na acht minuten in het tweede kwart is het 35-28. Zorg en Zekerheid Leiden verslapt en verliest een paar keer inside de bal. Daardoor komt de ruststand uit op 39-34.

Na de rust laat het derde kwart een zelfde beeld zien als het tweede kwart. Zorg en Zekerheid Leiden pakt halverwege dit kwart een paar goede steals achter elkaar en leidt na acht minuten met tien punten verschil. Aan het eind van het kwart staat er 57-47 op het bord.

Zorg en Zekerheid Leiden start het laatste kwart goed en loopt binnen vier minuten uit tot 65-49. Niets aan de hand, lijkt het. Maar de Rotterdammers komen dankzij enkele driepunters en een steal terug tot 66-60 met nog vier minuten te spelen. Rotterdam speelt de laatste twee minuten 'stop de klok'. Met een minuut te gaan staat het 78-67. Veel vrije worpen volgen, aan beide kanten. Uiteindelijk wint Zorg en Zekerheid Leiden met 80-71.

Coach Robert van Osnabrugge is blij dat de gekozen strategie vanaf de start meteen werkt:
"Het eerste kwart begonnen we sterk. De bal ging inside goed naar Mees van Leeuwen, die zijn draai begint te vinden in het team. Hij was deze wedstrijd gevaarlijk in en rond the paint en met zijn midrange schotjes."

Robert is tevreden met het teamspel: "We hebben niet het beste basketbal gespeeld, maar wel met de juiste intensiteit. Dat leverde de winst op. Rotterdam maakte het ons lastig. Iedereen heeft zijn minuten gemaakt en gescoord. We hadden een aantal minder fases, doordat we net iets minder geconcentreerd speelden als we wat ruimer voorstonden. We moeten continu voluit blijven spelen en goed blijven verdedigen."

Vooruitblikkend naar de komende wedstrijd merkt Robert op: "Volgende week volgt een belangrijke wedstrijd tegen Apollo, een van de nog ongeslagen favorieten. Dan moeten we ons beste basketbal laten zien. En na vrijdag weten we wat de eerste vier overwinningen waard zijn."