Datum: zaterdag 20 oktober 2018 · 14:00
Team: U16
Locatie: Van Zweedenhal, Rijswijk

U16 boekt verdienstelijke overwinning

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zaterdag een overwinning geboekt door in het altijd lastige Rijswijk af te rekenen met Lokomotief. Via een ruststand van 26-41 werd het uiteindelijk 67-91 voor de Leidse formatie.

Er werd aangetreden zonder Vincent, Koen en Milo die allen met blessures kampen. In de ijskoude zaal werd de wedstrijd niet al te scherp begonnen. In de eerste drie minuten pakte Lokomotief veel te veel aanvallende rebounds waaruit het ook nog eens wist te scoren. Dit resulteerde erin dat Zorg en Zekerheid Leiden na het eerste kwart tegen een achterstand van 21-20 aankeek.

De rebound onder controle krijgen en harder verdedigen, waren de opdrachten waarmee de Leidse jongens weer het veld in werden gestuurd. Dit lukte goed. Het tweede kwart werd begonnen met een 6-0 run. Dit was het gevolg van een hoge energie en werklust. Doordat de Leidse ploeg stops ging maken, kon het team gaan rennen. Dit kwart werd Lokomotief slechts op 5vijfpunten gehouden, waarvan drie vrije worpen. Het zorgde er voor dat het kwart gewonnen werd met 5-21, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de rust in ging met een comfortabele voorsprong: 26-41.

In het derde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden direct weer het heft in handen en bouwde de voorsprong uit naar 31-53. Aan het eind van het derde kwart stond er uiteindelijk slechts een stand van 46-64 op het scorebord. Dit was een fase in de wedstrijd waarin er heel slordig werd gespeeld in de aanval. Er werd veel onnodig balverlies geleden, waarmee Lokomotief de gelegenheid werd gegeven om fastbreaks te rennen.

In het laatste kwart werd dit niet direct goed opgepakt. Het bleef slordig. De organisatie in de aanval was weg en in de verdediging werd Zorg en Zekerheid Leiden aan alle kanten voorbijgelopen. Lokomotief kwam bij de stand van 60-70 slecht op tien punten achterstand te staan. Een time-out, met nog zes minuten te gaan, was nodig om weer het een en ander op scherp te krijgen en alle neuzen weer dezelfde richting op te laten wijzen. Dit werkte, want de Leidenaren lieten de rest van het kwart een heel ander team zien en stoomden door naar een 65-91 overwinning!

Reactie coach Wouter Hoogeveen: “Het is altijd lastig spelen bij Lokomotief. Ik ben daarom ook blij met de overwinning. Het team heeft het uiteindelijk prima opgepakt, ondanks dat een aantal jongens niet mee kon spelen. Dit laat wel zien hoe breed deze selectie is. Over de manier hoe we overall gezien gespeeld hebben, ben ik allerminst tevreden. Door een gebrek aan organisatie en structuur had het team maar liefst 40 turnovers. Dat ligt ver boven ons gemiddelde (17 per game) en laat zien dat we niet helemaal lekker in de wedstrijd zaten. Het team moet in die zin meer steady worden. Tot dusver zitten er in bijna iedere game wel één of twee momenten dat we eventjes door de spreekwoordelijke ‘ondergrens’ zakken. Daar moeten we als team aan werken.”