Datum: zondag 14 oktober 2018 · 13:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 boekt degelijke overwinning

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zondag een prima overwinning geboekt tegen het uit Wijchen afkomstige TBG Dragons. Via de kwartstanden 27-11, 52-23 en 87-31 won het Leidse team uiteindelijk met 100-58.

Vooraf werd de nadruk gelegd op het leveren van een bepaalde intensiteit en focus gedurende de hele wedstrijd. Vanaf het eerste moment zat de Leidse formatie er bovenop. De Leidse spelers vliegen uit de startblokken. Na 2,5 minuut staat er al een 13-0 voorsprong op het bord. Verdedigend gaf Zorg en Zekerheid Leiden veel druk, waardoor het team zelf makkelijke scores afdwong. De intensiteit wordt de rest van het kwart knap vastgehouden, al worden er wel iets te makkelijke scores weggegeven aan TBG Dragons.

In het tweede kwart werkt de Leidse U16-formatie weer hard. Dit was vooral terug te zien in de rebound. Deze was volledig onder controle. Geen enkele aanvallende rebound werd er dit kwart weggegeven. Dit is een aspect waar de Leidse ploeg veel energie in heeft gestoken de afgelopen tijd. Mooi om te zien dat het zijn vruchten afwerpt. Dit kwart wordt uiteindelijk gewonnen met een 25-13, waardoor er een ruststand van 52-23 op het bord verscheen.

Tijdens de rust werd benadrukt dat de energie goed was en vooral dat deze vastgehouden moest worden. Geen enkel moment verzwakken, was de boodschap van de coaches. Op die manier een tweede helft neer te zetten, zoals U16 dat de eerste helft heeft laten zien.

Het derde kwart begon ietwat aarzelend. Verdedigend liet Zorg en Zekerheid Leiden een aantal steken vallen, puur op basis van het feit dat verdedigende principes niet nagekomen werden. Een time-out was nodig de jongens hier aan te herinneren en keihard te blijven werken. Dat was direct het startschot van een 25-2 run in Leids voordeel. Verdedigend zat het potdicht. Daarnaast werden er dit kwart maar liefst 14 aanvallende rebounds gepakt, wat laat zien dat er gevochten werd als leeuwen.

Alle energie, beleving en vechtlust die in de eerste drie kwarten aanwezig waren, leken in het laatste kwart compleet op. Het team leek het wel welletjes te vinden en verloor het laatste kwart met 13-27.

Reactie van coach Wouter Hoogeveen: “Ik ben trots op de jongens hoe er de eerste drie kwarten gespeeld is. Ik heb een hoge intensiteit en teamwork gezien. Met het laatste kwart ben ik echter allerminst happy. Verdedigend was het ‘open huis’. Daarnaast werden afspraken in zowel de verdediging als aanval niet meer nagekomen, wat resulteerde in een gebrek aan organisatie. Dit alles draagt er vervolgens aan bij dat we onze kop laten hangen. En dat terwijl hier totaal geen reden voor is, gezien het eerdere verloop van de wedstrijd. Wij moeten er als team naar toe dat, ongeacht of er dingen wel of niet lukken, er wel 40 minuten lang alles uitgehaald wordt wat er in zit. Als dat lukt, zijn wij moeilijk te verslaan.”