Datum: zondag 7 oktober 2018 · 13:30
Team: U16
Locatie: Sportcentrum Oudenrijn, Vleuten

Uitstekend herstel van U16

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich prima hersteld van de nederlaag van vorige week. In Vleuten werd het Utrechtse Uball na een ruststand van 25-45 met 61-87 verslagen.

Nadat er vorige week thuis onnodig verloren werd van Landslake Lions, mocht Zorg en Zekerheid Leiden U16 dit weekend aantreden tegen Uball. Een goede ploeg waartegen het altijd heel lastig spelen is. Afgelopen week lag de nadruk op de training op de energie en beleving die gedurende een wedstrijd aanwezig moet zijn.

Zorg en Zekerheid Leiden U16 begon de wedstrijd erg goed. Hoge intensiteit en de goede opties uit de aanvallen pakken resulteerden in een 8-16 voorsprong na zes minuten. Door een aantal te makkelijke scores van Uball liet Zorg en Zekerheid Leiden de ploeg uit Utrecht weer aanhaken tot 16-16. Toch werd het kwart afgesloten met een 16-21 voorsprong.

Het team werd meegegeven de intensiteit nog eens extra op te voeren en daarbij een aantal details beter te doen, waaronder bepaalde aspecten in defense. Dit pakten de Leidse jongens goed op. Er werden veel steals afgedwongen en zo kon er het gewenste transitiebasketbal gespeeld worden. Dit kwart werd gewonnen met 9-24, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden U16 de rust inging met een 25-45 voorsprong.

In de kleedkamer werd vervolgens aangegeven dat Uball in de tweede helft er alles aan zou doen om terug in de wedstrijd te komen. Aan Zorg en Zekerheid Leiden de taak om de intensiteit vast te houden en Uball geen enkel moment een bepaald geloof te geven om iets van de wedstrijd te maken.

De ploeg uit Utrecht probeerde in het derde kwart het Leidse ritme te doorbreken door verschillende vormen van zones neer te zetten. Hier ging Zorg en Zekerheid Leiden heel volwassen mee om. Het team ging door waar het in de eerste helft was gebleven. Alleen de laatste twee minuten van dit kwart waren niet goed. Via een 30-60 voorsprong werd er slechts met een stand van 42-67 begonnen aan het laatste kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg van de coaches te horen dat de energie weer inzakte en dat de spelers dit weer moesten herpakken. Direct zette Zorg en Zekerheid Leiden een 0-6 run neer aan het begin van het vierde kwart en wordt de voorsprong vervolgens zelfs uitgebouwd naar 51-85. In plaats van dat er doorgegaan wordt met het leveren van die goede energie, ook al was de buit al binnen, verslapte het weer en eindigde de wedstrijd met een 10-2 run in het voordeel van het team uit Utrecht. Eindstand: 61-87.

Reactie van coach Wouter Hoogeveen: “Vandaag hebben de jongens laten zien dat er wel degelijk veel intensiteit en wilskracht in de groep zit. Hier hebben we een stapje in gemaakt en dit zullen we de komende weken moeten uitbouwen, zodat we dit 40 minuten lang kunnen laten zien. Er zitten drie momenten verspreid over de game waarin we UBALL toch een bepaalde ruimte en vrijheid gegeven, puur omdat we verzaken in het leveren van energie en het nakomen van afspraken. Dit mag niet gebeuren.”