Datum: zaterdag 27 oktober 2018 · 13:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 overrompelt Harlemlakers

Nadat het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden vorige week een prima overwinning boekte in Rijswijk heeft het nu ook Harlemlakers aan de zegekar gebonden. Via een ruststand van 50-20 werd het zaterdag in het Houtkwartier maar liefst 104-27.

Harlemlakers hoort dit jaar niet tot een van de beste ploegen in de U16-eredivisie. Ondanks dit gegeven mag geen enkele tegenstander onderschat worden. Precies waar de jongens van te voren voor gewaarschuwd waren gebeurde. De wedstrijd werd slap begonnen. Weinig energie en een slechte verdediging zorgden er voor dat er na acht minuten spelen een stand van 17-12 op het bord stond. In aanvallend opzicht kwam het team tot goede opties, maar beloonde het zichzelf niet door makkelijke ballen te missen. In de laatste twee minuten van het eerste kwart werd er even gas gegeven, waardoor de Leidse jongens het tweede kwart mochten beginnen met een voorsprong van 25-14.

Het tweede kwart begon weer slap door Zorg en Zekerheid Leiden. Een time-out was na twee minuten nodig om de jongens wakker te schudden. Verdedigend zat het dit kwart iets beter in elkaar. Er werden dit kwart slechts zes punten door Harlemlakers gemaakt. Puur omdat er meer druk gegeven werd door de Leidenaren. Het tweede kwart werd afgesloten door een buzzer driepunter na een fantastisch uitgespeelde aanval. Ruststand 50-20.

In de rust werd benadrukt dat het team veel beter kan dan dat het in de eerste helft heeft laten zien. De intensiteit moest in de tweede helft omhoog.

Dit hadden de jongens goed begrepen. Na een ietwat moeizame start in de verdediging, dat overigens niet afgestraft werd door Harlemlakers, ging het team vervolgens los. Uiteindelijk wordt de volledige tweede helft gewonnen met 54-7. Dit was het resultaat van een hoge intensiteit in de verdediging, waardoor er het gewenste transitiebasketbal gespeeld kon worden. De einduitslag luidde 104-29.

Reactie coach Wouter Hoogeveen: “Vooraf had ik een aantal doelstellingen met de jongens opgesteld. Dit hebben de jongens uiteindelijk prima gedaan. Ondanks dat er doelstellingen tussen zaten die net niet gehaald zijn, hebben we hier wel weer een stapje in vooruit gemaakt, Dat is uiteindelijk de bedoeling, Hoe we de wedstrijd beginnen, mag niet gebeuren. Onderschatting mag er nooit zijn. Te allen tijde moet je het maximale van jezelf eisen. De tweede helft hebben de jongens dit goed opgepakt. Blij ook om te zien dat we steeds meer de bal met elkaar gaan delen en te allen tijde naar de beste opties aan het zoeken zijn in de aanval.”