78-53

Datum: zaterdag 6 april 2019 · 15:00
Team: U18
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 pakt laatste plek in de play-offs

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden speelde afgelopen zaterdag een uiterst belangrijke wedstrijd met het oog op het bereiken van de play-offs. Directe concurrent Landstede Basketbal moest verslagen worden. Een ijzersterk slot akkoord bezorgt Zorg en Zekerheid Leiden niet alleen de 78-53 overwinning, maar tevens de laatste plek in de play-offs.

In een bomvol Houtkwartier wisten de mannen van coach Edwin Engelhart datgeen te doen wat vooraf een bijna onmogelijke opgave leek. Er moest namelijk gewonnen worden van het altijd lastige Landstede Basketbal. Doordat er in de uitwedstrijd werd verloren met 20 punten verschil (83-63) was het zaak om deze wedstrijd met meer dan 20 punten verschil te winnen. Winnen met meer dan 20 punten verschil betekent automatisch plaatsing voor de play-offs, omdat Landstede Basketbal Zorg en Zekerheid Leiden dan niet meer kan inhalen met nog maar één competitiewedstrijd voor de boeg. Dat er na het laatste fluitsignaal een stand van 78-53 op het bord stond, was voor iedereen toch wel even een paar keer extra knipperen met de ogen. Het stond er echt: 78-53 voor Zorg en Zekerheid Leiden en dus werd definitief de laatste play-off plek veilig gesteld.

Het eerste kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden scherp en sterk aan de wedstrijd. Via een driepunter van Troy gevolgd door een aantal fastbreaks en een snoeiharde dunk stond er binnen no-time een 12-2 op het scorebord. Het werd duidelijk dat Landstede Basketbal het zwaar ging krijgen deze middag. Na een time-out van de ploeg uit Zwolle ging het een stukje beter qua aanvallen bij de Zwollenaren. Tegelijk gingen de aanvallen bij Zorg en Zekerheid Leiden iets minder soepel. Hierdoor kwam Landstede langzaam weer wat dichterbij en werd het eerste kwart afgesloten met 18-13 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

In het tweede kwart verslapte de verdediging van de thuisploeg iets. Landstede wist de basket een stuk makkelijker te vinden. Daar stond tegenover dat de aanval bij de Leidenaren bij vlagen wat slordig was. Er werden te veel ballen makkelijk weggegooid doordat er te snel werd gespeeld. Het ging uiteindelijk redelijk gelijk op in dit kwart. Het tweede kwart werd gewonnen door Landstede met 19-21, waardoor de ruststand 37-34 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

“In de rust heb ik aangegeven dat de rotaties beter moeten in de verdediging”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “Het energieniveau is goed, er wordt hard gestreden en dat is mooi om te zien. We rebounden sterk en houden ons overall goed aan de afspraken. Houd dit vast in de tweede helft en we rollen Landstede op, was de boodschap aan de jongens. Blijf agressief verdedigen, houd dit energieniveau vast en zorg dat je de druk op Landstede vasthoudt. Blijf bij het plan en de play-offs zijn binnen handbereik.”

In het derde kwart werd de verdediging zoals afgesproken aangeschroefd. Landstede had het zwaar om tot scoren te komen. Daar stond tegenover dat Landstede steeds harder ging spelen. Tot drie keer toe werden er spelers van Zorg en Zekerheid Leiden vol in het gezicht geraakt door ellenbogen van de Zwollenaren. Deze werden helaas niet geregistreerd door de beide arbiters, waardoor er geen sancties tegenover stonden.

“In een time-out heb ik aangegeven ons niet te laten ontregelen door dit soort taferelen. Gewoon hoofd koel houden en geconcentreerd blijven spelen”, aldus Engelhart. Hier werd door het team gehoor aan gegeven; iedereen bleef rustig. Het derde kwart werd nipt gewonnen met 15-12. De stand na drie kwarten was 52-46 in het voordeel voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het verschil van twintig punten leek nog ver weg.

Het vierde kwart werd een bijzondere tien minuten. Zorg en Zekerheid Leiden ging een versnelling omhoog in alle opzichten. De verdediging zat potdicht. De druk werd dusdanig opgevoerd, dat Landstede er gewoon niet meer aan te pas kwam. Steals, fastbreaks en goed samenspel zorgden langzaam maar zeker voor de uitschakeling van Landstede. Waar de Zwollenaren gewoon niet meer tot scoren konden komen, wisten de Leidenaren de basket wel te vinden. Het feit dat Landstede het merendeel van de wedstrijd in een zone had gestaan, maakte niet uit voor de Leidenaren. De basket werd goed gevonden. Uiteindelijk werd het vierde kwart gewonnen met maar liefst 26-7. DE eindstand luidde 78-53; er werd dus met 25 punten verschil gewonnen.

Topscorers: Isai 16, Tijmen 16, Kevin 15 (10 rebounds), Nezar 12 (8 rebounds), Troy 10.

“Ik ben ongelofelijk trots op de jongens”, stelde een dolgelukkige Engelhart. “Ik had vooraf gehoopt op deze uitkomst, maar dat het ook gebeurd is, dat is toch wel bijzonder. Iedereen heeft keihard gewerkt aan dit prachtige resultaat. Er is goed getraind deze week en iedereen heeft zich aan de gemaakte afspraken gehouden. Ik heb vanaf het begin van het seizoen al gezegd dat wij sterk zijn als team. Wanneer wij zo blijven spelen, zijn wij echt gevaarlijk. We hebben laten zien dat wij een team zijn om rekening mee te houden en dat is de verdienste van de jongens. We hebben het hele seizoen ups en downs gekend, maar we zijn in elkaar blijven geloven. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een play-off plek. Volgende week hebben we de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen TBG Dragons. Uit werd er in een dubbele over-time verloren met één punt, dus we hebben iets recht te zetten. Zaterdag 13 april om 15:00 uur in Houtkwartier. Daarna gaan wij ons voorbereiden op de play-offs.”