Datum: zaterdag 13 april 2019 · 15:00
Team: U18
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 sluit de competitie winnend af

In een wederom goed gevuld Houtkwartier heeft het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zaterdagmiddag, na een stroeve eerste helft, TBG Dragons eenvoudig aan de kant gezet. Het werd uiteindelijk 85-53 voor de Leidenaren.

Het eerste kwart begon wat slordig qua verdediging. Na het kwalificeren voor de play-offs vorige week tegen Landstede is het altijd moeilijk om je nog op te laden voor dit soort wedstrijden en dat was duidelijk zichtbaar. Verdedigend zat het niet goed in elkaar, waardoor TBG prima bij kon blijven. Zorg en Zekerheid Leiden maakte mooie punten door fastbreaks te lopen, maar daar stond tegenover dat de bezoekers met scherp schoten. Hierdoor bleef het verschil minimaal in het eerste kwart. Sterker nog, TBG Dragons nam brutaal de leiding door het kwart winnend af te sluiten met 23-24.

In het tweede kwart werden de Leidenaren wakker en werd er een stuk beter verdedigd. De rake driepunters die de bezoekers in het eerste kwart afvuurden, werden nu onder druk gezet door Zorg en Zekerheid Leiden. Hierdoor werd het moeilijker om te scoren voor de mannen uit Wijchen. Aanvallend liep het redelijk goed bij de Leidenaren. De afstandsschoten vielen niet zo goed, maar de penetraties waren wel goed. Het tweede kwart gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 20-12, zodat de ruststand 43-36 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden werd.

“In de kleedkamer heb ik aangegeven dat er veel beter gespeeld moet worden”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “We willen deze wedstrijd gebruiken om dingen te oefenen voor in de play-offs, maar dan zullen we echt uit een ander vaatje moeten tappen. Er moet energie bij en er moet echt met bezieling gespeeld worden, zo luidde mijn boodschap voor de jongens. We hebben de uitwedstrijd verloren in een dubbele overtime, laat zien dat dat een vergissing was. Speel hard, geconcentreerd en oefen de dingen die we hebben afgesproken.”

In het derde kwart was duidelijk zichtbaar dat de boodschap was overgekomen. Er was veel meer energie en iedereen ging ervoor. De zone die TBG speelde, werd opgerold alsof het niets was. Snelle breaks werden gelopen doordat de druk op de bal hoog was. Hierdoor werd het derde kwart gewonnen met 27-5 en werd er een groot gat geslagen. De stand na drie kwarten was ineens 70-41.

In het vierde kwart kreeg iedereen een kans om te laten zien wat ze kunnen. Soms was het leuk om te zien, maar vaak toch ook slordig als het gaat om gecontroleerde aanvallen. Het is dan ook niet verassend dat het vierde kwart nipt werd gewonnen met 15-13, waardoor de eindstand 85-53 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Topscorers: Isai 17, Nezar 14 (10 steals), Kevin 10 (12 rebounds).

“Al met al ben ik tevreden als ik kijk hoe de wedstrijd is verlopen”, stelde Engelhart. “Het is heel moeilijk om jezelf nog op te laden voor zo’n wedstrijd als je weet dat je al geplaatst bent voor de play-offs. Dit neemt niet weg dat je geconcentreerd moet blijven, want anders kun je blessures krijgen. Gelukkig is dat niet gebeurd. We kunnen ons nu rustig voorbereiden op de play-offs.”

De eerste wedstrijd voor de halve finale van de play-offs is thuis tegen Apollo Amsterdam. De datum is nog niet bekend, maar dit zal 4 of 5 mei worden. Zodra de datum bekend is, zal dit worden vermeld op de site. Engelhart: “We hebben alle support nodig om ons een kans te geven voor de finale!”