101-92

Datum: zaterdag 9 maart 2019 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 wint na overtime

In een goed gevuld Houtkwartier wist het U18-team van coach Edwin Engelhart tegen Harlemlakers twee belangrijke punten in de wacht te slepen. In het eerste kwart viel Kevin al geblesseerd uit gevolgd door big Mees in het tweede kwart. Na het uitvallen van de twee grote mannen bij Zorg en Zekerheid Leiden werd er door de bank een stapje bovenop gedaan en werd de wedstrijd gewonnen na overtime met 101-92.

Het eerste kwart begon stroef aan Leidse kant. Verdedigend was het slordig en ook aanvallend te statisch. Met name de one-on-one verdediging was niet goed verzorgd. Hierdoor konden de mannen uit Amsterdam bij vlagen veel te makkelijk scoren. Halverwege het kwart kwam Kevin lelijk ten val en moest geblesseerd het veld verlaten. Dit betekende lengteverlies in de rebound en ook een stukje inleveren in aanvallend opzicht. Dit kwart werd gewonnen door Harlemlakers met een stand van 14-19.

Het tweede kwart was nagenoeg gelijk aan het eerste. Het enige verschil was dat er dit kwart beter werd aangevallen. Verdedigend was het echt minder. De afgelopen twee maanden is het team veel beter gaan verdedigen, waardoor het moeilijker is voor de tegenstanders om te scoren. Om de verdediging goed te houden, moet het hele team scherp zijn. Als een aantal spelers niet bij de is, wordt het erg moeilijk voor de Leidse formatie. Tot overmaat van ramp kreeg big Mees een tik op zijn enkel, waardoor hij de hele tweede helft niet kon spelen. Gelukkig was Alex Green op dreef. Hij zorgde voor belangrijke rebounds en wist met scherp te schieten vanaf de vrije worplijn. Samen met Tijmen en ondersteund door Isai en Jeffrey wist Zorg en Zekerheid Leiden in het spoor te blijven van Harlemlakers die een goede wedstrijd speelden deze middag. Het tweede kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 23-19, waardoor de ruststand 37-38 werd in het voordeel van Harlemlakers.

“In de rust heb ik de jongens aangegeven om geconcentreerd te blijven en vooral om elkaar positief te benaderen”, vertelde coach Engelhart na afloop. “Het is enorm belangrijk om elkaar positieve feedback te geven en een goede energie over te dragen als er gewisseld wordt. Er zal in de verdediging beter gecommuniceerd moeten worden en de one-on-one moet beter gestopt worden. Aanvallend wordt de bal veel te lang vastgehouden, waardoor het spel te statisch wordt. Opdracht was meer tempo maken en de bal het werk laten doen. Daarnaast beter communiceren in de verdediging en blijf positief naar elkaar toe.”

Het derde kwart begon scherp voor de Leidenaren. Aanvallend waren het Alex, Tijmen en Isai die de kar trokken. Bij vlagen waren er mooie aanvallen, waardoor er een voorsprong ontstond voor Zorg en Zekerheid Leiden. Verdedigend werd er iets beter gecommuniceerd, maar toch kon niet voorkomen worden dat de penetratie van Harlemlakers succesvol door kwam bij tijden. Het derde kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 31-19, waardoor de tussenstand 68-57 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

In het vierde kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden de eerste paar minuten goed en leek er geen vuiltje aan de lucht. Echter werd er deze middag streng maar rechtvaardig gefloten door de beide heren in het oranje. Hierdoor stonden aan beide kanten behoorlijk wat spelers op scherp. Vrij vroeg in het laatste kwart moest Jeffrey met vijf fouten het veld ruimen. Vlak erna volgde Nezar die ook met vijf fouten naar de kant moest. Dit zorgde ervoor dat er vier basisspelers niet meer mee deden, waardoor Harlemlakers stukje bij beetje dichterbij wist te kruipen. Met nog luttele seconden op de klok en een stand van 85-85 krijgt Tijmen twee vrije worpen, hij schiet de eerste raak en mist de tweede vrije worp, waardoor de stand 86-85 is in het voordeel voor Zorg en Zekerheid Leiden. Alex pakt de rebound maar mist de lay-up. Vervolgens wordt er nog een fout gemaakt, zodat de mannen uit Amsterdam nog de mogelijkheid krijgen om gelijk te maken. Dit gebeurde, want één vrije worp werd geraakt en eentje werd gemist, waardoor de stand 86-86 werd en dat betekende dus een verlenging.

In de verlenging ging Alex, die tot dusver een uitstekende wedstrijd speelde, eveneens met vijf fouten naar de kant. Hierdoor moest big Mees uit noodzaak toch ingezet worden. Dit pakte goed uit. Samen met Tijmen wist hij regelmatig foutief afgestopt te worden, wat veel vrije worpen opleverde voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de verlenging was het vuur uitgeblust bij de Amsterdammers en werd de verdediging op slot gegooid door de Leidenaren. De verlenging werd gewonnen met 15-6, waardoor de eindstand 101-92 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Topscorers: Tijmen 27 (12 rebounds), Isai 23, Alex 18 (11 rebounds) en Jeffrey 15.

“Ik ben ongelofelijk blij en trots op de jongens”, liet Engelhart weten. “We wisten dat dit geen makkelijke wedstrijd zou worden voor ons. Na de gestolen wedstrijd vorige week in Groningen moesten we vandaag winnen. We hebben vandaag als team gepresteerd. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Met name Alex heeft een enorme bijdrage geleverd aan deze toch lastige en belangrijke overwinning. Volgende week staat de nummer een op het programma: Triple Threat uit Haarlem. Er moet gewonnen worden om een voorsprong te houden op Zwolle dat momenteel vijfde staat in de competitie met twee punten achterstand op ons. We gaan hard trainen deze week en alles uit de kast halen om twee punten te pakken in Haarlem bij Triple Threat. Wil je ons komen supporten, dan kan dat zondagochtend 17 maart om 11:30 uur in de Spaarnehal te Haarlem.”