52-51

Datum: zondag 3 maart 2019 · 15:00
Locatie: W.A. Sportcentrum, Groningen

U18 laat dure punten liggen

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag dure punten laten liggen in Groningen. In een, van beide teams, zeer matige wedstrijd gingen de Leidenaren onderuit met 52-51. Hierdoor wordt het bovenin de competitie enorm spannend en zal nu elke wedstrijd gaan tellen.

Het eerste kwart werd er zeer sterk verdedigd door de Leidenaren. Er was geen doorkomen aan voor de Groningers. Aanvallend gezien was het een dag waarop niets leek te lukken. Het leek wel alsof er een deksel op de ring zat geplakt. De meest makkelijke lay-ups werden gemist en de schoten vielen niet goed. Zorg en Zekerheid Leiden was erg fel en pakte veel rebounds. Het lukte alleen niet om vanuit de rebound goed tot scoren te komen. Het eerste kwart werd afgesloten met 9-13 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Het tweede kwart was werkelijk dramatisch aan beide kanten. De verdediging van de Leidenaren zat prima in elkaar. Rotaties waren erg goed, zodat Donar niet tot scoren kon komen. Het grote probleem bij de Leidenaren was om zelf tot scoren te komen. Er werden veel rebounds gepakt door Zorg en Zekerheid Leiden, maar de jongens wisten deze niet te verzilveren in scores. Er werden goede schoten genomen, maar deze vielen gewoon niet goed. Doordat de schoten niet vielen, kwam er een buitengewoon lage score op het bord te staan, namelijk een kwartstand van 7-9 in het voordeel van de Leidenaren. Er stond een beschamende ruststand van 16-22 op het scorebord.

“In de rust heb ik aangegeven dat de basket inside aangevallen moet worden”, legde coach Edwin Engelhart uit. “De verdediging staat als een huis, maar we zullen echt die makkelijke ballen erin moeten gooien. Als het van buiten niet loopt, dan moet je andere oplossingen gaan vinden als team. Blijf zo verdedigen en zorg dat je gaat scoren, dan pakken we hier twee belangrijke punten.”

Het derde kwart werd een goede voor de Groningers. De verdediging van de Leidenaren was minder scherp dan in de eerste helft. De Groningers kregen meer open schoten van buiten. En deze schoten vielen allemaal goed. De ene driepunter na de andere werd raak geschoten. Daar stond tegenover dat Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds moeite had om te scoren. Zodoende kwamen de Groningers langzaam dichterbij en wisten zelfs een kleine voorsprong te nemen. Het derde kwart werd gewonnen door de Groningers met 21-12, waardoor de stand na drie kwarten 37-34 werd.

Het vierde kwart ging gelijk op en er werd iets makkelijker gescoord aan beide kanten. Hierdoor werd het spannend. Met nog 23 seconden te spelen en een gelijke stand van 51-51 en balbezit voor Zorg en Zekerheid Leiden leek het nog steeds mogelijk om de punten mee naar Leiden te nemen. In de time-out was afgesproken om voor de lay-up te gaan en eventueel op de vrije worplijn te komen. Echter, er werd met nog tien seconden op de klok gekozen voor een schot van buiten en helaas werd dat gemist. De bal wordt uitgetikt in de rebound door Zorg en Zekerheid Leiden, zo concludeerde de scheidsrechter, waardoor Groningen balbezit kreeg en dus een time-out nam. Afspraak was alles switchen en zorgen dat de bal moeilijk ingenomen kan worden. Doelstelling was om te proberen overtime te halen en dan het verschil maken. De bal wordt ingenomen en er wordt met nog zeven seconden een penetratie ingezet door Donar. De bal wordt weggetikt van achteren en de scheidsrechter besluit te fluiten voor een fout. Dus twee vrije worpen voor Donar en nog vier seconden te spelen. De eerste gaat raak. De tweede wordt gemist en de rebound is voor Zorg en Zekerheid Leiden. Tijmen dribbelt richting midcourt en krijgt een duw waarop een van de scheidsrechters fluit vlak voor/tijdens het eindsignaal. Hij overlegt met zijn collega en die zegt ‘de tijd is voorbij’, waardoor de wedstrijd verloren wordt. Het vierde kwart werd weliswaar nog gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 15-17. De wedstrijd werd echter gewonnen door Donar: 52-51.

Topscorers: Isai 15, Jeffrey 10, Nezar 9, Big Mees 9.

“Het is ongelofelijk zuur dat we op deze manier verliezen”, gaf een balende Engelhart na afloop te kennen. “Dat we een aanvallende offday hadden, moge duidelijk zijn. We laten Donar zelf in de wedstrijd komen, omdat wij zelf niet weten te scoren. En dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Donar het gevoel kreeg dat ze konden winnen. Wanneer je ze dat idee geeft, zijn ze gevaarlijk. Wat ik echt niet goed begrijp is dat er twee zeer jonge en onervaren scheidsrechters ingezet worden voor dit soort wedstrijden. Ze beslissen de wedstrijd op een cruciaal moment. Een ervaren scheidsrechter had zeker niet gefloten voor het wegtikken van de bal op dit belangrijke moment. Echter, dit soort dingen hoort ook bij topsport. Het is zuur en maakt voor ons dat we geen misstappen meer mogen maken willen we de Final Four halen. We moeten hier niet te lang bij stil staan en ons concentreren op de volgende game. Harlemlakers komt aanstaande zaterdag 9 maart om 15:00 uur op bezoek in het Houtkwartier. Ook dit zal geen makkelijke wedstrijd worden. We hopen daarom op veel supporters aanstaande zaterdag.”