91-76

Datum: zaterdag 26 januari 2019 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

Ruime zege U18 tegen New Heroes

In het Houtkwartier werd zaterdag een goede overwinning behaald door het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden. De Bosschenaren liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Vanaf de start werd het duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden niet van plan was om punten te verspillen. Het werd uiteindelijk 91-76 voor de Leidse formatie.

Het eerste kwart begon echt fantastisch. Met name in de verdediging liep het zoals het moest. De rotaties waren goed en er werd met een goede focus gespeeld. New Heroes kwam er niet goed door. Doordat de aanval ook soepel verliep, werd er meteen een gaatje geslagen. Het eerste kwart werd daarom gewonnen met 17-9.

Het tweede kwart was andere koek. Waar de verdediging scherp was in het eerste kwart, lieten de Leidenaren behoorlijk wat steken vallen in het tweede kwart. De rotaties waren vaak te laat, waardoor er veel fouten gemaakt werden. Wat in het eerste kwart wel mocht (wat fysieker spelen), werd in het tweede bedrijf door de scheidsrechters keihard afgefloten. Ondanks het feit dat er zonder handen werd verdedigd, werd elk contact afgefloten. Dit kwam de flow van de wedstrijd niet ten goede. De Bosschenaren kwamen in hun spel en begonnen aan een inhaalrace. Een aantal driepunters en penetraties zorgden ervoor dat het verschil iets kleiner werd. Echter, de Leidenaren wisten de basket deze middag prima te vinden. Hierdoor werd het tweede kwart weliswaar verloren met 29-32, maar gingen de Leidenaren toch met een voorsprong de kleedkamers in: 46-41.

In de kleedkamer is er gesproken over de verdediging in het tweede kwart. “We beginnen zo geconcentreerd en dan laten we het zo lopen; dat is gewoon zonde”, meende coach Edwin Engelhart. “De verdediging moet terug naar het niveau van het eerste kwart. Aanvallend loopt het prima. We winnen deze wedstrijd wanneer we onze verdediging in orde hebben. Goed communiceren en door roteren. Goede close-outs maken en op je voeten verdedigen was mijn opdracht aan de jongens.”

Het derde kwart ging redelijk gelijk op. De verdediging werd weer wat beter. De rotaties zaten bij vlagen weer goed, waardoor er echt hard gewerkt moest worden door de Bosschenaren om te scoren. De Leidenaren konden echter niet voorkomen dat er een aantal goede driepunters vielen bij de Bosschenaren, zodat het verschil toch klein bleef in dit kwart. Desondanks wist Zorg en Zekerheid Leiden het verschil een klein beetje groter te maken. Het derde kwart werd gewonnen met 23-20. Tussenstand 69-61 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

In het vierde kwart werd de verdedigende druk opgevoerd door de thuisploeg. New Heroes wist niet goed met deze druk om te gaan. Hierdoor werden er veel turnovers gemaakt, waar Zorg en Zekerheid Leiden dankbaar van profiteerde. Het harde werken werd beloond met een aantal mooie breaks. Uiteindelijk wist de Leidse formatie toch weg te lopen bij de Bosschenaren en de winst veilig te stellen. Kwartstand 22-15 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Eindstand 91-76.

Topscorers: Jeffrey 22, Tijmen 17, Nezar 14 (10 rebounds), Isai 10.

“Ik ben erg te spreken over de vooruitgang die we maken qua verdedigen”, complimenteerde Engelhart zijn ploeg. “Natuurlijk gaat het niet de hele wedstrijd zoals ik graag zou willen, maar ik zie dat we echt stappen maken. Aan de communicatie in ons team moeten we echt blijven werken. Wanneer we de hele wedstrijd verdedigen zoals in het eerste kwart, zijn wij een lastig team om te verslaan. We werken hard op training aan onze verdediging en aanval en we zijn op de goede weg richting het hoogst haalbare voor ons ( Final Four). Er is nog wel een lange weg te gaan, maar stukje bij beetje komt het dichterbij. Volgende week zaterdag spelen we de uitwedstrijd tegen Crackerjacks om 20:00 uur in Amersfoort. De week erna de kraker thuis tegen Apollo Amsterdam."