96-93

Datum: zondag 16 december 2018 · 15:00
Locatie: Sportcentrum Arcus, Wijchen

U18 onderuit na twee verlengingen

Na het stevige verlies van vorige week tegen Landstede moest het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden deze week winnen om voor te kunnen blijven op de concurrenten. Echter, het liep anders dan gepland. TBG Dragons won verrassend na een dubbele overtime met 96-93.

Het eerste kwart begon de Leidse formatie stroef. Aanvallend was het lastig omdat de thuisploeg stevig verdedigde. Waar het scoren bij de Leidenaren stroef ging, liep het een stukje beter bij TBG. Driepunters vielen goed, waardoor er door de thuisploeg een voorsprong werd genomen. Het eerste kwart werd gewonnen door TBG met 16-10.

Het tweede kwart werd het aanvallend een stukje beter bij de Leidse ploeg. Waar er in het eerste kwart toch redelijk wat lay-ups werden gemist, vielen deze in dit kwart wel goed. Echter bleef het redelijk goed draaien bij TBG Dragons aanvallend gezien. Zorg en Zekerheid Leiden had duidelijk moeite om de 1-tegen-1 te stoppen. Het tweede kwart werd met een gelijke stand afgesloten 18-18, met als gevolg een ruststand van 34-28 in het voordeel voor TBG Dragons.

“In de rust heb ik aangegeven dat we slimmer moesten gaan spelen”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “Dat de scheidsrechters deze middag niet in ons voordeel fluiten, mag duidelijk zijn. Dit betekent dat je extra verstandig moet gaan spelen. Slimmer aanvallen en geduld hebben in de aanval. Verdedigend zal er een tandje bij moeten, willen we deze wedstrijd naar ons toetrekken. Keyword is dat we als team moeten blijven spelen, goed moeten communiceren en net iets meer moeten geven dan 100% inzet. Dat was de boodschap voor de tweede helft.”

Het derde kwart werd er scherp gestart. Een aantal driepunters van Tijmen zorgde voor het eerste voor een kleine Leidse voorsprong. Ondanks dat het aanvallend ineens ging lopen bij de Leidenaren, bleef TBG Dragons in het spoor. Het derde kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 17-27. De stand aan het eind van het derde kwart luidde 51-55 in het voordeel van de Leidenaars.

Het vierde kwart begon wederom zoals de eerste twee kwarten. Zorg en Zekerheid Leiden had geen geluk, want fouten op lay-ups werden niet gefloten. Aan de andere kant kreeg TBG veel mee. Neemt niet weg dat de Leidenaren zelf verantwoordelijk waren voor het feit dat TBG Dragons in het spoor bleef. Met nog 10 seconden op de klok, balbezit en een stand van 72-71 in het voordeel van TBG dragons gooit Isai een heerlijke driepunter binnen waardoor er nog 7,2 seconden te spelen zijn en er ineens 72-74 op het bord staat in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Er wordt een time-out genomen door TBG Dragons. In de time-out gaf Engelhart aan geen fout te maken en alles te switchen. De bal wordt op midcourt ingenomen. De guard van TBG krijgt de bal, gaat 1-tegen-1 en schiet de bal in de zoemer raak: 74-74 dus overtime.

In de eerste verlenging ging het spel heen en weer als het gaat om slordige aanvallen. Wederom was het lastig scoren voor beide ploegen omdat er scherp verdedigd werd aan beide kanten. Met slechts vier seconden op de klok en een stand van 79-81 in het voordeel van de Leidenaren wordt er een noodschot genomen door TBG Dragons, de rebound valt in handen van een TBG-speler. Hoewel Big Mees rechtop met zijn handen staat, wordt er toch een fout tegen de Leidse center gefloten. De speeltijd is voorbij en de twee vrije worpen worden ijskoud binnen geschoten. Dus wederom verlengen.

De tweede verlenging was wederom stuivertje wisselen, waarna TBG aan het langste eind trok. De eindstand werd uiteindelijk 96-93 in het voordeel van TBG Dragons, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden duur puntenverlies leed.

Topscorers: Tijmen 33 (10 rebounds), Big Mees 16, Jeffrey 14, Kevin 12 (14 rebounds) en Nezar 9 (12 rebounds).

“Na de wedstrijd was ik behoorlijk teleurgesteld richting het team”, stelde Engelhart. “We geven zoveel weg als het gaat om verdedigen, dat we het onszelf enorm moeilijk maken. En dan maakt het niet uit tegen welk team je speelt. Ik heb aangeven dat het enorm duur puntenverlies is, mede omdat BAL verloren heeft in eigen huis van het toch sterk opkomend Landstede. Hierdoor is onze voorsprong van vier punten verdwenen als sneeuw voor de zon. Het betekent nu dat er in het tweede deel van de competitie geen fouten meer gemaakt mogen worden. We zullen alle wedstrijden moeten winnen willen we uitzicht houden op de Final Four. Dit zal absoluut geen makkelijke opgave worden.
Eerst hebben wij na Kerst een toernooi in België en daarna een weekje rust. Ik wil iedereen alvast fijne Kerstdagen toewensen en tot volgend jaar.”